Μήνας κινητικότητας στο Κυπριακό - Επέτειος ανεξαρτησίας και Διαβουλεύσεις για τετραμερή διάσκεψη

Αίτημα για να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή της Ελλάδας της Τουρκίας της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας θέτει ο Ερσιν Τατάρ χωρίς ωστόσο να υποχωρεί σε καμμία από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

“Είπα στον Γενικό Γραμματέα ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συνάντηση της μορφής 4+1 με τη συμμετοχή των ‘μητέρων πατρίδων’ για να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει για το μέλλον της Κύπρου εκτός από την αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης. Δεν θέλουμε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το στάδιο.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας συνάντησης με τη συμμετοχή των πατρίδων όχι των εγγυητριών χωρών», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις» και συνέχισε λέγοντας πώς ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τον ρώτησε αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα άτυπο τριμερές δείπνο.

«Του είπα ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα άτυπο δείπνο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα των φυσικών πόρων, το υδατικό έργο, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, την παράτυπη μετανάστευση ή τους υδρογονάνθρακες στη βάση της ισότητας. Θα μιλήσουμε με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει στη βάση της ισότητας», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.

Aθήνα και Λευκωσία λένε ότι στην παρούσα φάση βρισκόμαστε πολύ μακριά για να γίνει τετραμερής. Είναι όμως βέβαιο ότι εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσία του Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη. Η κίνηση Γκουτέρες αποσκοπεί να προσπεράσει τους σκοπέλους, που προκαλούν οι τουρκικοί όροι για εκ προοιμίου αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε «δικαιώματα» της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι η χώρα του διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

Mε την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, οι Αμερικανοί αναζητούν ένα πεδίο που θα μπορούν να επιδείξουν ότι μπορούν να επιβάλλουν ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Τατάρ που είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταστεί στόχος η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του κινδύνου εξάπλωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Σήμερα πάντως στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στο πλαίσιο των εορτασμών της 64ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.