Υψηλού ρίσκου η αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Γιατί η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ των «ήρεμων νερών»

Για το επόμενο βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο μίλησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών στην κλειστή συνεδρίαση της βουλής όπου ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θα διερευνήσουμε κατά πόσο υπάρχει ένα πλαίσιο για να προχωρήσουμε στη β' φάση που αφορά την οριοθέτηση» είπε επί λέξη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και αυτό έχει τη σημασία του καθώς πλέον ο όρος «οριοθέτηση» είναι πλέον ανοιχτά στο τραπέζι προκειμένου να γίνει αντιληπτό στην ελληνική κοινή γνώμη ότι μπαίνει χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ των «ήρεμων νερών» και ασφαλώς την υπεροχή της στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ώστε να δρομολογήσει το κλείσιμο του επώδυνου βιβλίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Έτσι λοιπόν στο υπουργείο εξωτερικών ήδη συγκροτείται ομάδα από εμπειρογνώμονες, νομικούς και έμπειρους διπλωμάτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ώστε να γίνει η ανάλογη προετοιμασία για να υπάρχει η αναγκαία νομική και τεχνική υποστήριξη . Η έμπειρη Μαρία Τελαλιάν πρώην επικεφαλής της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου εξωτερικών και συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Διεθνούς Δικαίου, που διατηρεί στενή σχέση με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα σηκώσει ένα βάρος της προετοιμασίας ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τον τούρκο πρέσβη στη Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγιες που γνωρίζει από τις συνομιλίες καθώς διετέλεσε διευθυντής και της αρμόδιας Διεύθυνσης και επί των ημερών του έγινε το τουρκολυβικό Μνημόνιο και κατατέθηκαν μονομερώς οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας στον ΟΗΕ.

Και πάμε τώρα στην ουσία στα βαθιά δύσκολα νερά των συνομιλιών. Πώς θα ξεκινήσει ο διάλογος για την οριοθέτηση όταν η Τουρκία διατηρεί εν ισχύ το casus belli, όταν δεν έχει υποχωρήσει στις θέσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και υποστηρίζει ακόμη τα περί αποστρατικοποίησης; «Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (μπορεί κανείς να φτάσει κολυμπώντας στην Τουρκία από ορισμένα ελληνικά νησιά και το αντίστροφο), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο» επεσήμανε πρόσφατα το Reuters το οποίο δεν διαψεύστηκε.

Κρατάμε επίσης την αναφορά του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ που μίλησε περί προθυμίας της Ελλάδας «να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη».

Το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των Ιανουάριο θα είναι κομβικό καθώς θα έχει ήδη ορκιστεί και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.