Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ - Γιατί η Άγκυρα δεν υποχωρεί βήμα

Η ενέργεια στην Ανατολική Μέσογειο ως μείζονα προτεραιότητα στην ασφάλεια της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρέσβης  στην ελληνική πρωτεύουσα Τζέφρι Πάιατ που είναι σήμερα υφυπουργός εξωτερικών για τους Ενεργειακούς πόρους.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ - Γιατί η Άγκυρα δεν υποχωρεί βήμα

Οι Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκρυψε τις προθέσεις των Αμερικανών για τον «Κάθετο Διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG. Κυρίως διότι το βλέπει ως μια διεξοδο από την εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Ο κ. Πάιατ στις επαφές που είχε με Έλληνες παράγοντες επανέλαβε την βούλησή του να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόμβος της Αλεξανδούπολης, και να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τα Σκόπια

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, όπου και εκεί είχε σημαντικές επαφές ο υψηλόβαθμός αξιωματούχος, φαίνεται να διαμορφώνεται το εξής σκηνικό, ενδεικτικού του «πολιτικού παιχνιδιού» της Τουρκίας. Ενώ ο μεγάλος ανταγωνιστής του Vertical Corridor είναι ο TurkStream, καθώς μέσω Τουρκίας- Βουλγαρίας μπορεί να μεταφερθεί αέριο στις ίδιες χώρες, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρία αερίου της Τουρκίας, η Botas θα διπλασιάσει τις ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη, διαθέτοντας το λεγόμενο “Turkish Blend”, μείγμα αερίου διαφορετικής προέλευσης, για το οποίο πάντως εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 40% θα προέρχεται και πάλι από τη Ρωσία. Σε αυτό παίζει ρόλο ότι οι Ρώσοι για να διατηρήσουν πελάτες πωλούν το αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Η απάντηση των ανώτατων τουρκικών διπλωματικών στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών ότι επί της ουσίας δεν μετακινούνται από τις εθνικές τους θέσεις, δεν αποτελεί έκπληξη και εντάσσεται στο γενικότερο σκεπτικό της Τουρκίας που θέλει να έχει λόγο και δύναμη στο ενεργειακόι πολιτικό σκηνικό.

H σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτακη στη Κύπρο για τη σύνοδο των ΜΕD 9 και τα μηνύματα που θα στείλει για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ενοχλήσουν και αυτά την Αγκυρα. Ετσι γίνεται ολοένα και δυσκολότερη οποιαδήποτε ουσιαστική διαβούλεση για την πρόοδο του ελληνοτουτουρκικού διαλόγου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή