Τα σενάρια, η συζήτηση για τα 6 ναυτικά μίλια και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν νέο μειοδότη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα εθνικά θέματα
Φανερά ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλεγεί με βάση τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί τον επόμενο Ιανουάριο, στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, σε συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία που θα οδηγήσει στην επίλυση της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ψάχνουμε έναν νέο μειοδότη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα εθνικά θέματα.
Ωστόσο, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «εάν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου, για τις επόμενες γενιές, να είναι η Ελλάδα μια γειτονιά που να είναι ήρεμη, της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης» προκάλεσε πολλές συζητήσεις.
Η λέξη «μειοδότης» απομονώθηκε, έλεγαν στο υπουργείο Εξωτερικών από το γενικότερο πνεύμα της δήλωσης και ότι στόχος του κ. Γεραπετρίτη ήταν να τονιστεί η «ασφάλεια» και η «οικονομική ευημερία» που θα έρθουν σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική συμφωνία.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι παρασκηνιακά υπάρχει ανοιχτός διαύλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε πολύ υψηλό επίπεδο μάλιστα, ώστε να προκύψει κάποια σημαντική συμφωνία τον Ιανουάριο πριν από την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας που χρονικά ορίζεται περίπου εκείνο το διάστημα η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.
Έχουν γίνει πολλές σχετικές δηλώσεις από τον κ. Γεραπετρίτη και πολλές διαρροές. Την 1η Οκτωβρίου αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δήλωναν με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων εντός χωρικών υδάτων, ότι «εμείς προχωρούμε ακάθεκτοι να κάνουμε ό,τι πρέπει στο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε με τους Τούρκους, δεν πάμε σε διεθνή ύδατα, πάμε σε εθνικά ύδατα, εντός των 6 ναυτικών μιλίων όσον αφορά το Αιγαίο και εντός των 12 ναυτικών μιλίων όσον αφορά το Ιόνιο».
Το γεγονός ότι τα πάρκα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια, ερμηνεύτηκε από την Τουρκία, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δείξει υποχωρητικότητα στην εθνική κυριαρχία και να συμφωνήσει να περιοριστούν τα εθνικά μας ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια σε όλη την επικρατεία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Οκτωβρίου δήλωσε, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Χακάν Φιντάν τον Νοέμβριο στην Αθήνα, ότι «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση στο Αιγαίο».
Με απλά λόγια, «ολιστική» προσέγγιση σημαίνει διάλογος εφ’ όλης της ύλης ακόμη και περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας στα 6 ναυτικά μίλια, θέμα που η Άγκυρα έχει θέσει στο παρελθόν στις διερευνητικές διαβουλεύσεις όταν η συζήτηση γινόταν για κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει με τι διαθέσεις θα προσέλθει ο Φιντάν στο τραπέζι τον Ιανουάριο. Και έσπευσε - μέσω διαρροών - να στείλει μήνυμα ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Και μπορεί ο κύκλος των διερευνητικών επαφών να έχει κλείσει όπως τον γνωρίζαμε, κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει ο κ. Γεραπετρίτης τους διπλωματικούς συντάκτες από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, όμως ο πολιτικός διάλογος υπάρχει. Όπως υπάρχουν και οι πάγιες θέσεις της Αγκυρας. Και κυρίως υπάρχει το casus belli.