Έρχεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας Σταινμάιερ - Η ατζέντα και τα ανοιχτά θέματα
Στη Θεσσαλονίκη θα προσγειωθεί την Τρίτη ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ για την εκδήλωση για την πορεία των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Όσο και αν εκ του θεσμικού του ρόλου δεν δρομολογεί τις πολιτικές εξελίξεις όσο ο καγκελάριος, ωστόσο η ομιλία που θα εκφωνήσει στο προεδρικό μέγαρο την Τετάρτη και οι δηλώσεις του έχουν τη σημασία τους, πολύ περισσότερο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι μεν άψογες σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Για παράδειγμα, η πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να άρει τους άτυπους περιορισμούς που είχε επιβάλλει στην Άγκυρα από το 2016 και στη συνέχεια το 2019 λόγω των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία. Ο Ολαφ Σoλτς είχε επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και στις δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και επιφυλακτικός, δεν έκλεισε την πόρτα μιας συμφωνίας.
Επίσης, η επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για ελλιπή διαχείριση στις μεταναστευτικές ροές, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί αιτούντες άσυλο να φτάνουν από την Ελλάδα στη Γερμανία, ενόχλησε πολύ το Μέγαρο Μαξίμου. Το μεταναστευτικό που είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και αποτελεί κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα της Γερμανίας έχει επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις. Το 2015 η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα, αποφόρτισε τα ελληνικά νησιά και τον βαλκανικό διάδρομο και αποκλιμάκωσε την προσφυγική κρίση, σώζοντας την τιμή της χώρας της και της Ευρώπης.
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοιχτό, είχε διαμηνύσει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι δεν είναι μόνο θέμα αυτό που αφορά οικονομικούς λόγους αλλά για να μη σβήσουν οι μνήμες και στο σεβασμό των προγόνων μας.
Με τον όρο γερμανικές αποζημιώσεις από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο περιλαμβάνονται η επιστροφή του κατοχικού δανείου περίπου στα 60 δισ. ευρώ, οι επανορθώσεις που προέρχονται από την καταστροφή υποδομών, δρόμων, κτιρίων, λιμένων κλπ. Περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που διεκδικούν οι ιδιώτες από την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και της περιουσίας τους, 110 δισ. ευρώ και οι αποζημιώσεις από την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών μας και την καταστροφή αρχαίων μνημείων. Η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ανέρχεται σε πάνω από 269 δισ. ευρώ, 269.547.995.854 για την ακρίβεια. Συνολικά το ποσό φτάνει σε πάνω από 300 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Οι Γερμανοί επικαλούνται προφορική αλλά μυστική παραίτηση των διεκδικήσεων το 1958 από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στη Βόννη το 1958. Ο εκπρόσωπος βέβαια της Ελληνικής κυβέρνησης Άγγελος Αγγελόπουλος, το 1964, ερεύνησε τους σχετικούς φακέλους των εμπιστευτικών συνομιλιών Καραμανλή- Adenauer, αλλά δεν βρήκε ποτέ καμία παραίτηση Καραμανλή.