Η σημασία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα και την Άγκυρα

Ο Μαρκ Ρούτε θέλει να δείξει δείγματα γραφής ότι μπορεί να εξασφαλίσει ηρεμία στο Αιγαίο

Η σημασία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα και την Άγκυρα
Αρχείου - AP

Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός Μάρκ Ρούτε θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τρίτη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συγκυρία της επίσκεψης δεν είναι τυχαία καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κινητικότητα και το ΝΑΤΟ, και προσωπικά ο νέος γενικός γραμματέας, θέλει να δείξει δείγματα γραφής ότι μπορεί να εξασφαλίσει ηρεμία στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο που δεν υπάρξουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στους δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η Αθήνα δεν είχε μείνει ικανοποιημένη από τις πράξεις και τα λεγόμενα του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ του Γενς Στόλντεμπεργκ κυρίως γιατί στην κρίση του Oruc Reis είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις χωρίς να καταδικάσει την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από τον Ρούτε τα είδαμε σε δύο δηλώσεις του. Η πρώτη ήταν όταν δήλωσε ότι Τουρκία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να συνεργάζεται με τους εταίρους των BRICS.

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η αίτηση της Τουρκίας στους BRICS "αποτελεί ή όχι πηγή ανησυχίας", ο Ρούτε είπε: «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία συνεργάζεται επίσης με ορισμένους από τους εταίρους της BRICS. Είναι κυριαρχικό της δικαίωμά να το κάνει».

Ο Ρούτε σημείωσε ότι αν και αυτή η κατάσταση «κατά καιρούς οδηγεί σε συζητήσεις διμερώς ή εντός του ΝΑΤΟ τόνισε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Συμμαχία.

Αφού σημείωσε ότι η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός σύμμαχος» για το ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι «η Τουρκία έχει μια από τις πιο εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο δικό της μέρος της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ τη νοτιοανατολική πλευρά. Παρέχει πολλές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ ως σύνολο».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι κομμάτι του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας είχε πει ότι «νιώθουμε μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που η Τουρκία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Συμμαχίας εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά, ως δημοκρατία εντός της Συμμαχίας, μπορούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των 32 χωρών στο ένα ή το άλλο θέμα».

Όταν ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης πει ότι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και την ηγεσία της. «Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία όσον αφορά στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και τις ευρύτερες διατλαντικές σχέσεις», τονίζοντας επίσης πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, σε μια γεωγραφία με δύσκολους γείτονες».

Θα έχει λοιπόν τώρα μεγαλύτερη σημασία τι θα πει στην ελληνική πρωτεύουσα αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο και τον Χακάν Φιντάν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή