Τι ζητάει η Αθήνα από το ΝΑΤΟ – Ο απολογισμός της επίσκεψης Ρούτε στην Αθήνα

Το παρασκήνιο της συνομιλίας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρκ Ρούτε, στην Αθήνα.
INTIME.

Με στόχο να ενισχύσει η Ελλάδα τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

H Αθήνα θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχος που σημαίνει ότι η σταθερή κυβέρνηση και πάγια τήρηση του Διεθνούς δικαίου είναι τα καλύτερα εχέγγυα ασφάλειας για να εμπιστεύονται οι Σύμμαχοι την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά στις δύο εμπόλεμες εστίες, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Ρούτε αναλυτικά «για την πρόταση για ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ασπίδας για την αεράμυνα, εγχείρημα που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια των κρατών – μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία αναφοράς από τις δηλώσεις και των δύο αξιωματούχων στο Μέγαρο Μαξίμου στο σχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Ήταν κάτι που ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Μάρκ Ρούτε στην Άγκυρα να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα; Υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις;

Αξίζει επίσης να σταθούμε στην πολύ προσεκτική διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη Λευκωσία: «Εκείνο που έχουμε θέσει ως στόχο είναι η όσο το δυνατόν επίτευξη της εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας με ένα Οργανισμό ή με τα κράτη μέλη ενός Οργανισμού, όπως είναι το ΝΑΤΟ είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Αυτό μας αφορά, η αναβάθμιση του αμυντικού μας προγράμματος, και σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες που έχουμε με κράτη όπως είναι και η Γαλλία και οι ΗΠΑ».

Η κυπριακή κυβέρνηση μιλάει λοιπόν σήμερα για «εναρμόνιση» και όχι για «ένταξη» όπως είχε θέσει ο πρόεδρος της Κύπρου στο Λευκό Οίκο σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σημειώνουμε επίσης την έμφαση που έδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στη συνάντηση Ρούτε – Ερντογάν, δηλαδή τις προσδοκίες της Άγκυρας να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ των Νατοϊκών συμμάχων για αμυντικές προμήθειες και να υπάρξει αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία επίσης ήθελε να δοθεί έμφαση στο θέμα των κουρδικών και συριακών δυνάμεων που πολεμούν τον ISIS μαζί με τους Αμερικανούς. Το κύριο θέμα όμως που τους απασχολεί είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Εφόσον ο Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης που συνομιλεί τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι, τούρκοι αναλυτές αναρωτιόνται μήπως ο Ρούτε μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον Τραμπ προς τον Τούρκο Πρόεδρο για τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου. Και εδώ ο Ερντογάν κατά την πάγια πρακτική του θα ζητήσει ανταλλάγματα.

Σχετικές ειδήσεις