Oι πονοκέφαλοι του Ερντογάν: Κούρδοι, Ισραήλ, Συρία, ΗΠΑ και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
Ο ελληνοτουρκικός διάλογος που συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα, η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είναι μάλλον ο λιγότερος πονοκέφαλος που έχει να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη χρονική περίοδο. Και μάλλον θα πρέπει επιτέλους να δει διαφορετικά πόσο σταθεροποιητικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας έναντι των καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει στη Μέση Ανατολή με το ανοιχτό μέτωπο που έχει με το Ισραήλ, με τη Συρία και το μεγάλο θέμα που τον απασχολεί, αυτό των Κούρδων αλλά και τη νέα κυβέρνηση Τραμπ που δεν φαίνεται να είναι δεδομένη ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.
Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις στο πλαίσιο των εθνικών της προτεραιοτήτων, ανάφερε χθες το βράδυ ο Ερντογάν.
Το γεωοπολιτικό σταυρόλεξο για τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι για δυνατούς λύτες. Διότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία στο παρελθόν οδήγησαν σε τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο έλειψε να τραυματίσουν και τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία διατηρεί βάσεις στη Συρία. Το 2020, όμως σε μια κίνηση ελιγμού ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να χωρίσουν τρεις ζώνες επιρροής σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την εύθραυστη εκεχειρία στο Ιντλίμπ – το προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.
Την ίδια ώρα, η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τους Κούρδους της Συρίας εξόργισε την Άγκυρα σε βαθμό που οι ΗΠΑ μάλλον δεν κατάφεραν να προβλέψουν. Και τώρα θα πρέπει να κάνει σκληρές διαβουλεύσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει και άλλο έναν πονοκέφαλο που του προκαλεί ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Χαρακτήρισε μάλιστα πρόσφατα “θαρραλέα απόφαση” την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, και του μέχρι πρότινος υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.
«Υποστηρίζουμε το ένταλμα σύλληψης. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό αυτή η θαρραλέα απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή από όλες τις χώρες μέλη της συμφωνίας ώστε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της ανθρωπότητας στο διεθνές σύστημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
«Είναι αναγκαίο οι δυτικές χώρες, που κάνουν μαθήματα Δικαίου, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο εδώ και χρόνια να τηρήσουν τώρα τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.
Από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η χώρα του θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της» ώστε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι ισραηλινές αρχές να λογοδοτήσουν.
Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, οποιαδήποτε θετική ατζέντα αναπτύσσεται με την Ελλάδα μάλλον του δίνει πόντους ενώ ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για εκείνον να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές θέσεις του έναντι της Ελλάδας ώστε να δείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό τουλάχιστον το διμερές θέμα, τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας. Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Τουρκία.