Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λίβανο και ο ρόλος που διεκδικεί τώρα η Τουρκία στην περιοχή
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήθελε σε πρώτη ανάγνωση να ενισχύσει το ελληνικό αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή όμως το βλέμμα της ελληνικής διπλωματίας είναι στις εξελίξεις στη Συρία και κυρίως στον ρόλο που διεκδικεί να παίξει ο Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη ημέρα και κυρίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Ερντογάν , ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραήμ Καλίν ήταν οι πρώτοι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Δαμασκό αμέσως μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών για να συναντήσουν τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι– κατά κόσμον Αχμέντ αλ Σαράα –τον επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
Το γεγονός ότι η MIT δρούσε ανοιχτά στη Συρία ήταν κοινό μυστικό εδώ και μήνες και μάλιστα το πρακτορείο Αναντολού μετέδωσε πληροφορίες για την εξόντωση δύο Κούρδων «τρομοκρατών» που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στην Τουρκία . Για να το πετύχει αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν υποστήριξε στρατιωτικά και οικονομικά τις συριακές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, παρά την παρουσία σε αυτές τρομοκρατικών στοιχείων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πλέον ότι ο τουρκικός στρατός είναι, μαζί με τον ισραηλινό, ο ισχυρότερος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, και μάλιστα έχοντας το προνόμιο του μέλους του ΝΑΤΟ που του εγγυάται ένα ισχυρό καθεστώς. Στόχος του είναι η επέκταση της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που έχουν μήκος 928 χλμ. Προς το παρόν, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.
Ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να επεκτείνει τις περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό. Σε αυτό το πλαίσιο ας κρατήσουμε τις αναφορές του νέου αμερικανού προέδρου ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα «κρατήσει το κλειδί» για το τι θα συμβεί στη Συρία, όπου οι αντάρτες ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κάνοντας τα πρώτα του σχόλια σχετικά με το πώς βλέπει τον ρόλο του συμμάχου στο ΝΑΤΟ στη Συρία, ο Τραμπ εξήρε αυτό που περιέγραψε ως «σημαντική στρατιωτική δύναμη» της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει φθαρεί από τον πόλεμο».
Υποστηρίζοντας τους αντάρτες, «η Τουρκία έκανε μια μη φιλική κατάληψη χωρίς να χαθούν πολλές ζωές», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.
«Αυτή τη στιγμή, η Συρία έχει πολλά, ξέρετε, υπάρχουν πολλά αόριστα. Νομίζω ότι η Τουρκία θα κρατήσει το κλειδί για τη Συρία», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Ερντογάν στην παρούσα φάση είναι ενισχυμένος από τις εξελίξεις. Το ερώτημα είναι όμως πόσο θα επηρέασουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.