H αποτίμηση της συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός
Με την προσοχή στραμμένη στη μεγάλη εικόνα των γεωπολιτικών εξελίξεων κινήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Οι πολλές σοβαρές εξελίξεις στη Συρία, ο απρόβλεπτος παράγοντας Ερντογάν για το πώς θα κινηθεί στην περιοχή δεν άφησαν και πολλά περιθώρια για να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση στο Κάιρο. «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας κατά σειρά τον λόγο μετά τον Αλ Σίσι και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ιστορικούς χαρακτήρισε τους δεσμούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ο Αιγύπτιος πρόεδρος και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε πως είναι σημαντικό να αναπτύξουμε κοινά έργα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της μεταφοράς φυσικού αερίου».
Στο μεταξύ σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ισραήλ προκειμένου να ενημερωθεί από τον ίδιο τον Κύπριο πρόεδρο για το τι είπε ο Αλ Σίσι για την Γάζα και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα παρά μόνο με κατάπαυση πυρός ήταν η δημόσια τοποθέτηση του Αλ Σίσι ενώ στάθηκε στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μεγάλη σημασία όμως έχει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία καθώς μόλις προχθές οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Συρίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, στην πρώτη τους επίσκεψη-ορόσημο στο εξωτερικό ως μέλη της νέας συριακής κυβέρνησης λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας.
Ο Σαλμάν δήλωσε ότι συζήτησε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ασάαντ Χασάν αλ-Σιμπανί, πώς θα υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο η πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισλαμιστές αντάρτες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αραβικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα ότι θα κυβερνήσουν για λογαριασμό όλων των Σύρων και δεν θα εξαγάγουν την ισλαμιστική επανάσταση. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε τους αντάρτες που πολέμησαν τον Άσαντ κατά την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Σε αυτό λοιπόν το ταξίδι η Ελλάδα εμφανίζεται με αναβαθμισμένο ρόλο και ασφαλώς στέλνει και ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα η οποία έχει ανάγκη την υποστήριξη του Ριάντ για τους όποιους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της.