Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη εθνική κρίση
Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες, ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα πολιτικό πρόσωπο. Και σε αυτό στέκομαι.
Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην έχει εκ του Συντάγματος αυξημένες αρμοδιότητες, όμως είναι ο διεθνής παραστάτης της χώρας που αν και δεν μπορεί να παρέμβει με πράξεις νομικού περιεχομένου, μπορεί όμως με το ύφος, τις γνώσεις και το κύρος του να εκφράσει τη βούληση και τη διάθεση του έθνους. Και να επηρεάσει με ένα τηλεφώνημα ή με μια ομιλία.
Έχοντας παρακολουθήσει συστηματικά τους τέσσερις τελευταίους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, μπορώ να πω ότι η Κατερίνα Σακκελαροπούλου ήταν μια τυχερή πρόεδρος. Επί των ημερών της δεν χρειάστηκε να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος της διαχείρισης μια ελληνοτουρκικής κρίσης αφού το «πήρανε πάνω τους» τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών που κλήθηκαν, όποτε χρειαζόταν, να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στην Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος είχε πολύ τυπικές -αξιοπρεπείς βέβαια- επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και μια τυπική συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2023 στην Αθήνα.
Ποιος όμως δεν θυμάται την ιστορική ομιλία του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου τον Νοέμβριο του 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στην Αθήνα; Ενώ το κέντρο της Αθήνας δοκιμαζόταν από διαδηλώσεις και επεισόδια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κωστής Στεφανόπουλος, εκφώνησε τότε μία εξαιρετική ομιλία, αφήνοντας αιχμές μάλιστα και προς τον πρόεδρο Κλίντον καθώς η διεθνής κοινότητα είχε στραμμένη την προσοχή της εκείνη την εποχή στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος με ειρωνική διάθεση, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη δήλωση Κλίντον, ότι «με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας καίτοι οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα σκεφθεί ποτέ ως μέσο αποφυγής ενός τέτοιου ενδεχομένου τον βομβαρδισμό της Σερβίας». Και πρόσθεσε με νόημα, «δεν έχει σημασία τι μπορούσα να φανταστώ εγώ. Σημασία έχει το ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, τρόποι στηριζόμενοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος κ. Κλίντον και είμαι βέβαιος ότι δεν θα αμελήσει να τις θέσει σε εφαρμογή».
Η ομιλία του έγινε τότε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες σε πρωτοσέλιδά τους, έγραφαν την επόμενη ημέρα πως ο λόγος του Στεφανόπουλου είχε μεγάλη απήχηση και ενόχλησε εμφανώς τους Αμερικανούς.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε ρόλο κατά τη διάρκεια των δύο κρίσιμων 24ώρων μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ενώ συγκέντρωσε εγκώμια αλλά και κριτική για τις αποφάσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Στην ιστορία θα μείνει και ο έντονος διάλογος που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το 2021 για τη συνθήκη της Λωζάννης.
Όσο και τον Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι είχε θητεύσει ως υπουργός Εξωτερικών, έπαιξε ρόλο στις επαφές του με τους προέδρους ξένων κρατών.
Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες που μπορεί να έχει η επιλογή του πρωθυπουργού να επιλέξει ένα πρόσωπο από τη Νέα Δημοκρατία, επέλεξε ένα πολιτικό πρόσωπο. Και σε αυτό στέκομαι.
Διότι με το γεωοπολιτικό σκηνικό να είναι ασταθές γύρω μας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να είναι εξαιρετικά δραστήριος και ευθύς και προς τα δεξιά, στην εξωτερική του πολιτική, πολλά μπορούν να συμβούν. Και ο δεξιός πολιτικός, ήπιος στον λόγο του Κώστας Τασούλας μάλλον ήταν μια ασφαλής επιλογή.