Τι λέει η Αθήνα για τις εξελίξεις με Ιμάμογλου και την πολιτική περιδίνηση της Τουρκίας

Στον «αέρα» η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Τι λέει η Αθήνα για τις εξελίξεις με Ιμάμογλου και την πολιτική περιδίνηση της Τουρκίας

Σε αναμονή βρίσκεται η Αθήνα, όσο τρέχουν οι εξελίξεις στην υπόθεση Ιμάμογλου, καθώς επισήμως, δεν μπορεί να σχολιάσει αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης. Προς το παρόν πηγές από το υπουργείο εξωτερικών παραπέμπουν στις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού εξωτερικών ότι παραχωρήσεις για

το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Όμως το ραντεβού στις 8 Απριλίου Μητσοτάκη -Ερντογάν καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί, εκείνη την ημερομηνία, καθώς η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όσο υπάρχουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας εναντίον του δημοφιλούς δημάρχου της Κωνσταντινούπολης να στηρίξει έστω και εμμέσως τον Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης προέβλεψε ότι η συνάντηση θα ματαιωθεί καθώς αφού έχει ήδη αναβληθεί πολλές φορές συμπληρώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι προλαβαίνει τώρα –διότι μιλάμε για πάρα πολλούς υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων μόλις τώρα ανέλαβαν– να προετοιμαστεί όπως πρέπει μια τέτοια πολυμερή συνάντηση ανώτατου επιπέδου». Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή το βράδυ δεν επιβεβαίωσε καμμία ημερομηνία για την συνάντσηση, η οποία θυμίζω είχε αρχικά συμφωνηθεί να γίνει τον Ιανουάριο.

Ωστόσο η προεργασία έχει γίνει απ’ όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία που θα συμμετάσχουν στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας. Η Αθήνα θέλει να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» και σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να τερματιστεί ο διάλογος και να «σπάσει» η παράδοση της ετήσιας διεξαγωγής του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας.

Σε αυτή τη συγκυρία ας προσθέσουμε και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με τον Ερντογάν και την πίεση που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος να λάβει πρόσκληση για το Λευκό Οίκο. Διότι μπορεί η αφορμή να ήταν τα F-35 όμως στην ευρύτερη εικόνα, η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί αυτό που πιστεύει, ότι τα γεωπολιτικά της συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ. Οι αναλύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, λένε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να προσεγγίσει τη Ρωσία και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας φυσικά ανταλλάγματα. Ποια είναι αυτά; Το Κουρδικό είναι μείζον για εκείνη ενώ θα ήθελε να «μπλοκάρει» την

Ενεργοποίηση και στήριξη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον. Θα μπορούσε επίσης να διαπραγματευτεί την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία και τον μεγαλύτερο έλεγχο στο Ιράκ, στην ανατολική Μεσόγειο και σε άλλα εδάφη όπου εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ φαίνεται επίσης να ενδιαφέρεται να συνεχίσει να περιορίζει την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ήδη λειτουργήσει υπέρ της Άγκυρας. Τώρα αν όλο αυτό το «παιχνίδι» του Ερντογάν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή