Σαμαράς: Ο Τσίπρας επιδιώκει πολιτική αστάθεια

Το διακύβευμα των εκλογών θέτει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν λάθη, η χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν.

Σαμαράς: Ο Τσίπρας επιδιώκει πολιτική αστάθεια
5'

Ο πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση πως ο λαός δεν πρόκειται να ψηφίσει ποτέ να γυρίσει η Ελλάδα πίσω στην κρίση και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «κόμμα της κρίσης».

«Σαν κόμμα διογκώθηκε απότομα εξαιτίας της κρίσης. Είναι κομμάτι αυτής της κρίσης. Εκπροσωπεί σήμερα τα αδιέξοδα που ξεπερνάμε. Και δεν θα υπάρχει, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης όταν βγούμε οριστικά από την κρίση» τονίζει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την πολιτική αστάθεια. «Το μόνο που του μένει είναι να δημιουργήσει αστάθεια. Να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Επιδιώκει σταθερά να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία! Αυτός είναι ο κίνδυνος που πρέπει να αποτραπεί σήμερα» τονίζει. Μάλιστα, κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για την πόλωση που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό λέγοντας πως επί δύο χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ «επέλεξαν ένα άγριο λαϊκισμό, μια υβριστική συμπεριφορά, ένα διχαστικό μήνυμα σε κάθε τους βήμα, σε κάθε ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «παιδαριώδη πυροτεχνήματα» του κ. Τσίπρα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας χωρίς να σκέφτεται, όπως λέει, τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν όλα αυτά για τη χώρα. «Ο ίδιος δεν τα σκέφτεται, αλλά τα σκέφτεται ο ελληνικός λαός. Και πολύ πιθανό να γίνει μπούμεραγκ εναντίον του αυτή η απίστευτη πολιτική ανευθυνότητά του» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα καθορίσει άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις όμως, όπως λέει, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να είχε και πολιτικές συνέπειες.

«Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα στη μεγάλη πλειοψηφία του. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας, όλα αυτά που έχουν δρομολογηθεί πλέον, απαιτούν σταθερότητα» δηλώνει.

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σχολιάσει το ενδεχόμενο ένα κακό αποτέλεσμα για την «Ελιά» να έχει πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση, εκφράζει όμως την εκτίμηση πως η κυβέρνηση αυτή μπορεί να μείνει όρθια ως το τέλος της τετραετίας της.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, την επομένη των εκλογών υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς, όπως λέει, «όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να εξαντλήσει την τετραετία της. Ακόμα και βουλευτές που δεν ψήφισαν μαζί μας το τελευταίο διάστημα».

Σχολιάζοντας τα ποσοστά που καταγράφει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την οργάνωση «Νεοναζί» εκφράζοντας την εκτίμηση πως βήμα-βήμα όσο περνάει η κρίση θα ξεφουσκώνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το «Ποτάμι» δεν θέλει να αποκλείσει κάτι καθώς, όπως λέει, μπορεί να συνεργαστεί με οποιονδήποτε θέλει να βοηθήσει να βγει η χώρα μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, θέτει όμως ως προϋπόθεση να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα.

Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμα φορά, διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και νέο μνημόνιο και αποκαλύπτει πως τη διαπραγμάτευση για το χρέος με τους εταίρους θα την κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, κλείνοντας προφανώς προς το παρόν και τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,9% το 2015 και 3,9% το 2016, ενώ προβλέπει πως μέχρι το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Το ξέρω ότι ο κόσμος υπέφερε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Κι ακόμα υποφέρει. Και γι' αυτό τον κόσμο έδωσα και δίνω τον αγώνα μου. Αλλά γυρίσαμε σελίδα, σταθήκαμε στα πόδια μας και από δω και μπρος έχει "μόνο πάνω". Για όλους! Αυτό το "μόνο πάνω" θα το βλέπουν στο εξής, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, όλο και περισσότεροι» τονίζει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το 2016 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το αντέχει η χώρα και κάνει λόγο για σημαντικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν το ανώτατο αξίωμα.

Σχετικά με τα όσα αναφέρουν οι Financial Times για το παρασκήνιο στις Κάνες, ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως η θέση του για την ανάγκη αλλαγής του Μνημονίου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων ήταν γνωστές και είχαν εκφραστεί εκείνη την περίοδο δημόσια προς όλους.

«Στον κ. Μπαρόζο έλεγα πάντα το ίδιο: Ότι θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να αλλάξει το Μνημόνιο! Τα οποίο και άλλαξε αργότερα, και με τη δική μας συμβολή. Αυτό του είπα κι εκείνες τις μέρες. Το ίδιο ακριβώς είπα και στους υπόλοιπους ηγέτες την εποχή εκείνη... Δημόσια μάλιστα! Και εγγράφως! Όχι τηλεφωνικά» τονίζει επισημαίνοντας πως πλέον αποδεικνύεται πως υπήρχε έτοιμο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Εμείς αυτό το ξέραμε και το λέγαμε από τότε... Σας θυμίζω ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που το αμφισβητούσε! Και τώρα φαίνεται πόσο έξω έπεσε. Και πόσο καταστροφική ήταν η πολιτική του τότε. Αλλά και σήμερα... Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε και συνεχίζει να μας λέει, ότι μπορείς να τους εκβιάσεις, γιατί δεν θα τολμούσαν... Και τώρα αποκαλύπτεται, αυτό που ξέρουν οι πάντες- πλην ΣΥΡΙΖΑ: ότι υπήρχε έκτακτο σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Με τη συμφωνία, μάλιστα, όλων των υπολοίπων χωρών... Ευτυχώς τα αποτρέψαμε όλα αυτά...Και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε σε αυτά» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Στρος Καν: Ο Παπανδρέου είχε συζητήσεις από το 2009 με το ΔΝΤ (βίντεο)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή