Βέλγιο: Εκτενή δημοσιεύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επικείμενες εκλογές απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τον βελγικό Τύπο την Τετάρτη (07/01).
Στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα» και υπότιτλο «Πηγές δεν αποκλείουν τη νίκη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θεωρούν πιθανό ένα "Grexit"».
Όπως αναφέρεται η ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πλέον ένα από τα πιθανά σενάρια που λαμβάνει υπόψη της η Επιτροπή Γιούνκερ, ακόμα και αν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι οριακό. «Προετοιμαζόμαστε διακριτικά γιατί χρειαζόμαστε μια στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη διάφορα σενάρια» αναφέρει στο έντυπο παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχρεωθεί να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να κυβερνήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από αυτή τη συνεργασία και από το πρόγραμμά της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στην εφημερίδα Le Soir, δημοσιεύεται εξάλλου ανάλυση του οικονομολόγου Πολ Ντε Γκρου, καθηγητή στο LSE, που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων και της κερδοσκοπίας. Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας, ενός "Grexit", για την Ευρωζώνη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα.
Μέχρι πρόσφατα, η επίσημη θέση ήταν ότι ένα Grexit θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη, διότι θα δημιουργούσε ένα φαινόμενο ντόμινο ωθώντας και άλλες χώρες προς την έξοδο. Το σενάριο αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία.
Όμως, η επίσημη ρητορική άρχισε να αλλάζει. Τώρα ακούμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι, εν πάση περιπτώσει, ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για τη ζώνη του ευρώ».
Τέλος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe δημοσιεύεται κύριο άρθρο στο πλαίσιο του οποίου γίνεται το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με την Ελλάδα:
«Ελλάδα και ευρώ: πολιτική και νομική σύγχυση. Επί του παρόντος, ο καθένας ερμηνεύει τους κανόνες που διέπουν το ενιαίο νόμισμα όπως νομίζει. Ορισμένοι δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη αν δεν σεβαστεί τους κανόνες, άλλοι επιχειρηματολογούν ότι η ιδιότητα μέλους στο ενιαίο νόμισμα είναι ανέκκλητη.
Και μια τρίτη ομάδα πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιανουαρίου θα αρνηθεί να υπακούσει στους κανόνες και θα πρέπει αυτομάτως να αφήσει το ευρώ, ενώ άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο. Πολλοί πιστεύουν όταν μια χώρα αφήσει την ευρωζώνη θα πρέπει να αποχωρήσει ταυτόχρονα και από την ΕΕ».
«Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου με εξαιρετική ανυπομονησία».
«Όπως γνωρίζουμε, οι νομικές μάχες μπορούν να διαρκέσουν πολύ, ενώ μεγάλες αποφάσεις θα πρέπει ληφθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προφανώς, η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο προκειμένου να αποφύγει τη σύγχυση των αγορών και τις εικασίες των χρηματοοικονομικών κύκλων (οι οποίες ήδη υπάρχουν!). Οι πολιτικοί θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, αλλά δεν ξέρουμε πώς».