Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους «τσιγαράδες» - Ποιος ήταν ο πετυχημένος manager

Η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αυτό αναφέρεται στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου για το κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

Οι αστυνομικοί που συνέταξαν τη δικογραφία επικαλούνται ανεξάρτητη έκθεση της εταιρίας KPMG, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη έκθεση, για το έτος 2019 η παράνομη αγορά ανέρχεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων, ενώ οι απώλειες των κρατικών ταμείων ανέρχονται στα 610 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δις τσιγάρα).

«Οι ανωτέρω δείκτες κατεδείκνυαν την ύπαρξη στη χώρα μας ευρέως εγκληματικού δικτύου παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων», αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο Κώστας Τσουμάνης, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και ήταν ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, κάνει λόγο για μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος είναι παράλληλα πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, δηλώνει στο newsbomb.gr ότι «το Τ.Α. Αμαρουσίου ενήργησε με επαγγελματισμό και με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η εξάρθρωση έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία εάν σκεφτεί κανείς το βάρος που έχουμε επωμιστεί, για την πρόληψη της διασποράς του ίου covid-19. Παρότι έχουμε αναστολή των αδειών, οι συνάδελφοί μας δίνουν αγώνα κατά της εγκληματικότητας και υπέρ της ασφάλειας των πολιτών».

Κώστας Τσουμάνης, υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και ήταν ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην έρευνα

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκε και σε οικονομικά στοιχεία. Όπως διαπιστώθηκε, το πρώτο πράγμα που έκαναν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος για να στήσουν τα «εργοστάσια» παραγωγής τσιγάρων ήταν να καταρτίσουν εταιρίες ΙΚΕ (είτε μέσω ΔΥΟ είτε μέσω του ΓΕΜΗ) με αντικείμενο δραστηριότητας συνήθως καυσόξυλα, χαρτικά είδη, είδη διακόσμησης, χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά έγγραφα (ταυτότητες, βεβαιώσεις ΑΦΜ), συνήθως ευρωπαίων πολιτών.

Ο πετυχημένος manager

Όσον αφορά στους πρωταγωνιστές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ του επιχειρησιακού αρχηγού της οργάνωσης. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, «είχε το γενικό συντονισμό λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης από τη σύσταση εταιρειών, την εξεύρεση χώρων, την μεταβίβαση οχημάτων και την ασφάλιση αυτών. Συντόνιζε την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων της οργάνωσης από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή αυτών με τέτοιο τρόπο ως πετυχημένος manager. Στο πλαίσιο αυτό: Είχε την αποκλειστική διαχείριση του τυπογραφείου της οργάνωσης όπου ξεκινούσε η παραγωγή με την εκτύπωση των λογοτύπων έκαστης μάρκας τσιγάρων, έχοντας και συχνή φυσική παρουσία στο χώρο για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος του αναφερόταν από τα έμπιστα εργαζόμενα στο σημείο μέλη, προκειμένου να μην πραγματοποιούνται καθυστερήσεις καθόσον ήταν κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, ο ίδιος επικοινωνούσε για την προμήθεια πρώτων υλών και επισκεπτόταν και σχετικά καταστήματα κατόπιν επικοινωνίας για αγορά και είχε εντοπιστεί να μεταφέρει τέτοια στο τυπογραφείο με το αυτοκίνητο του πατέρα του. Επίσης, φρόντιζε για την μετακίνηση ειδικών φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων (κλαρκ) με χρήση ιδιώτη γερανού που έδινε την εντολή και που πλήρωνε ο ίδιος, στους χώρους που δραστηριοποιούταν η οργάνωση, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες ώστε να λειτουργεί ακώλυτα αυτή».

Οι κωδικές ονομασίες

Το δικό τους «λεξιλόγιο» είχαν εφεύρει τα μέλη του γιγαντιαίου κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη δυτική Αττική, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι επικοινωνίες τους από τις Αρχές.

Οι κωδικές ονομασίες καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μεταξύ άλλων οι «πρωταγωνιστές» του κυκλώματος έφεραν και ψευδώνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, όταν οι κατηγορούμενοι ανέφεραν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες της λέξη «στρουμφάκια» ή «βαμμένοι» εννοούσαν τα μπλόκα και τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας. Όταν έλεγαν «κεφάλι» εννοούσαν τους τράκτορες. Όταν έλεγαν «τέντες» εννοούσαν τα επικαθήμενα φορτηγά. «Χωράφι», «σταθμός» και «γραμμές» ήταν οι χώροι αποθήκευσης των λαθραίων τσιγάρων.

Επίσης, από τις παρακολουθήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψαν και ψευδώνυμα. Ένας από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος λεγόταν «χασάπης» και ένας άλλος «αυτιάς».

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η δικογραφία συμπληρώνεται διαρκώς με νεότερα στοιχεία.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 50 πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που εφαρμόζονταν στα φορτηγά που έκαναν τις μεταφορές των τσιγάρων. Επίσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν πλαστές βεβαιώσεις που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης για να κυκλοφορούν κανονικά εν μέσω lockdown.

Από τη δικογραφία προκύπτει, επίσης, ότι το κύκλωμα σε πολλές περιπτώσεις δήλωνε ότι μετέφερε «τσίχλες», ενώ στην πραγματικότητα το φορτίο περιείχε λαθραία τσιγάρα (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που αποκαλύπτει το newsbomb). Οι ετικέτες των τσιγάρων παραπέμπουν σε γνωστές μάρκες.

Κύκλωμα-μαμούθ

Στην αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε χάρη στην έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, αστυνομικοί συνέλαβαν 39 άτομα, ενώ σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα οχτώ. Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν σε 22 διαφορετικούς χώρους του κυκλώματος σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Βοιωτία.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πλήρες εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και πλήρες εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού. Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν μέχρι και εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων καθώς και αποθηκευτικούς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Συνολικά κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού και 75.000.000 ετικέτες τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι είναι περίπου 20.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, η έρευνα ξεκίνησε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, που διαπίστωσε ότι ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020).

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν: εγκαταστάσεις δυο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού, εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος, 11 στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 5 υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.

Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: 91.828.440 τσιγάρα, 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού, 500 παλέτες περιέχουσες 75.000.000 ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. Τσιγάρων, πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας 12 φορτηγά-ημιφορτηγά, 10 τράκτορες, 23 τρέιλερ, 9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα 10.740 ευρώ και πιστόλι.

Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νομίμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ).

Ειδικότερα: ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους, για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας, για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης, η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας, ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών, για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.

Τα μέλη του κυκλώματος επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά, ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του, κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.