Νέο δόγμα για τις διαδηλώσεις: Νερό αντί για χημικά - Οι αύρες στο προσκήνιο
Τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για υπέρμετρη χρήση χημικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε γράψει στο Twitter:
«Δουλεύουμε, ώστε σε σύντομο μέλλον, να μη χρειάζονται χημικά». Από τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε δώσει εντολές στους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. να φτιάξουν ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα προβλέπει τον περιορισμό των δακρυγόνων σε συγκεντρώσεις και πορείες.
Ο υπουργός γνωρίζει, όπως και οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ, ότι τα πράγματα ξεφεύγουν όταν οι αστυνομικοί έρχονται σε «μάχες» σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές. Τότε είναι που ο κίνδυνος για τραυματισμούς αυξάνεται κατακόρυφα και η χρήση χημικών εντείνεται. Έτσι, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα προβλέπει, όπως λένε πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, τρόπους ούτως ώστε να αποφεύγεται (όσο αυτό είναι δυνατό) η «επαφή» αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια ταραχών. Αυτό θα επιτυγχάνεται, βάσει του νέου σχεδίου, με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι με αστυνομικούς-διαπραγματευτές, ο άλλος με τις αύρες νερού που θα κληθούν να υποκαταστήσουν τα χημικά και ο τρίτος με την πρόκριση ηπιότερων ομάδων στην πρώτη γραμμή (αντί για τα ΜΑΤ).
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε κάνει λόγο για νέο δόγμα για τις συναθροίσεις και τον τρόπο διαχείρισής τους. «Δημιουργείται η ομάδα ήπιας αστυνόμευσης ‘’Οδός’’ που θα ασχολείται με τις συγκεντρώσεις», ενώ «αλλάζει η χρήση χημικών με ηπιότερα μέσα».
Ποια είναι η ομάδα «ΟΔΟΣ» που εμφανίστηκε στους δρόμους για πρώτη φορά στις συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στις 17 Νοεμβρίου 2020; Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι διαπραγματευτές που προαναφέρθηκαν. Η ΟΔΟΣ ιδρύθηκε για να ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τις πορείες.
Φέρουν διακριτή στολή με λογότυπο της ομάδας, χωρίς οπλισμό και είναι εξοπλισμένοι με φορητούς ασυρμάτους, φακό, σφυρίχτρα και kit πρώτων βοηθειών. Θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση και οριοθέτηση συναθροίσεων χαμηλής και μεσαίας επικινδυνότητας, και θα χρησιμοποιούν τεχνικές επικοινωνίας και διαμεσολάβησης με τους υπευθύνους της συνάθροισης, ώστε να αποφεύγονται πιθανές κλιμακώσεις και εντάσεις.
Η ομάδα θα αποτελείται από 28 γυναίκες και 18 άνδρες.
Νερό αντί για χημικά
Οι αύρες που έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν σε επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο στα Εξάρχεια, θα χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη συχνότητα. Το νερό, όπως λένε αστυνομικές πηγές, θεωρείται «ηπιότερο» μέσο καταστολής από τα χημικά. Αυτό, ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, απαιτεί προσεκτική χρήση, καθώς σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί και αυτό να προκαλέσει τραυματισμούς λόγω της μεγάλης πίεσης.
Ο στόχος είναι σε περίπτωση επεισοδίων οι αύρες να είναι σε θέση να επιχειρήσουν άμεσα, πριν οι δυνάμεις των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ χρειαστεί να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι «χαλαρή» όσον αφορά στις διαδηλώσεις (λόγω lockdown κλπ) και έτσι δίνεται ο χρόνος να εκπονηθούν σχέδια με «καθαρό μυαλό».
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν ‘βήματα’ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης. Να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, πριν μία διαδήλωση σκεπαστεί από χημικά. Η χρήση χημικών στον αστικό ιστό είναι κάτι που δυσκολεύει τη ζωή των κατοίκων, των επιχειρήσεων αλλά και εκπέμπει κακή εικόνα στους τουρίστες. Συν ότι προκαλεί προβλήματα υγείας. Στόχος είναι να υπάρχουν αρχικά διαπραγματευτές, στη συνέχεια ηπιότερες υπηρεσιακές ομάδες (όπως τα ΥΜΕΤ) και μόνο εάν ξεφύγει η κατάσταση να έχουμε επέμβαση των ΜΑΤ», εξηγεί αστυνομική πηγή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.