Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Τι λένε οι αστυνομικοί για τη δικαστική απόφαση
Οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο
Αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έγινε η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι μετά την απολογία τους όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση εις βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη, στις 29 Οκτωβρίου 2020.
Η Αστυνομία είχε δώσει προτεραιότητα το προηγούμενο διάστημα στην εξιχνίαση της επίθεσης, ενώ οι δράστες είχαν επικηρυχθεί από την κυβέρνηση που προσέφερε αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παρέχει στοιχεία και πληροφορίες που θα βοηθούσαν τις έρευνες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η επικήρυξη δεν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην υπόθεση, καθώς δεν βρέθηκε κάποιος πολίτης που θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες.
Οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ στον καθένα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. έκαναν το προηγούμενο διάστημα λόγο για «δεμένη» δικογραφία. Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης για κανέναν από τους κατηγορουμένους. Για τους τέσσερις, μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν καν λόγοι να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Το ερώτημα είναι εάν πράγματι η δικογραφία ήταν «δεμένη» ή όχι.
Στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, υπήρξαν αντιδράσεις. Σε κείμενό του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, κάνει λόγο για ατιμωρησία.
Αναλυτικά το κείμενο του κ. Κρικέτου: «Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι αυτοί που επιτέθηκαν στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και προσέβαλαν κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας είναι γεγονός που δεν δημιούργησε ερωτήματα για το τι φταίει για την ανομία, την εγκληματικότητα που για τόσα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Η ατιμωρησία είναι η ασθένεια που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί το κράτος. Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει, υπάρχει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε;
Η καταδίκη της πράξης εναντίον του Πρύτανη από όλο τον πολιτικό κόσμο, από κάθε θεσμό, από την Ελληνική κοινωνία ήταν κάτι το οποίο έστω και προς στιγμή έδωσε μία ελπίδα, μία ακτίνα φωτός ότι κάτι μπορεί να αλλάξει έστω και με καθυστέρηση 40 και πλέον ετών, όπως επίσης και η νομοθετική ρύθμιση που έχει γίνει όσον αφορά το πλαίσιο του ασύλου μέσα στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μάταια όμως. Μετά την απόφαση αντιληφθήκαμε όλοι ότι χτίζουμε πάνω στην άμμο.
Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει τάξη, ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων εάν δεν υπάγεται και δεν αναφέρεται αποκλειστικά στα αυτοδιοικούμενα(όπως η πολιτεία θέλει να φτιάξει τα ΑΕΙ) είναι πολύ πιθανόν σε λίγο χρόνο να αναζητούμε κάτι νέο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, το γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερης ανάλυσης.
Αν λοιπόν αφήνονται ελεύθεροι αυτοί που συμμετείχαν στην διαπόμπευση του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, αν η υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτουργήσει με την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, πάλι θα φταίει η ΕΛΑΣ όπως βολεύει πολλούς προκειμένου να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, το χειρότερα όμως από όλα θα είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουμε θεατές του ίδιου έργου».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φθιώτιδα: Τον έσφαξε σε ζωντανή μετάδοση - Άφαντος ο δολοφόνος