«Σούπερ μάρκετ» διαβατηρίων: Οι διακινητές και τα «safe house» στην Κυψέλη

Ένα από τα πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και πώλησης πλαστών διαβατηρίων «ξηλώθηκε» από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Σούπερ μάρκετ» διαβατηρίων: Οι διακινητές και τα «safe house» στην Κυψέλη
2'

Το κύκλωμα είχε διεθνικά χαρακτηριστικά και είχε «εγκαταστημένα» στην Ελλάδα έξι άτομα. Η πώληση των διαβατηρίων (70 εξ αυτών κατασχέθηκαν από την Αστυνομία) γινόταν μέσω γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής (μέθοδος Digital Smuggling ).

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν στα Πατήσια δύο άνδρες και μια γυναίκα. Από την έρευνα αποκρυπτογραφήθηκαν οι ρόλοι τους.

Ο πρώτος άντρας αναλάμβανε τη μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών από την Βόρεια Ελλάδα προς την Αθήνα και κατόπιν την απόκρυψη τους στο «Safe House » στην Κυψέλη. Επίσης, συμμετείχε στον εφοδιασμό των μεταναστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τη μεταφορά τους στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράνομη προώθηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η γυναίκα και ο δεύτερος άντρας διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των καναλιών της γνωστής διαδικτυακής εφαρμογής.

Επίσης συνελήφθη στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, 28χρονος που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω των καναλιών της εφαρμογής, ενώ διατηρούσε στενή συνεργασία με μέλος του κυκλώματος που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα.

Την 26-2-2021 συνελήφθη στα Εξάρχεια, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, 25χρονος ο οποίος ήταν ο διαχειριστής ενός εκ των δύο καναλιών της γνωστής εφαρμογής που χρησιμοποιούνταν στην εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων και αναλάμβανε τη διακίνηση τους ταχυδρομικώς προς τους παραλήπτες.

Συνολικά, συνελήφθησαν και τα 6 μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, κατασχέθηκαν άνω των 70 διαβατηρίων και ταυτοτήτων έτοιμων προς χρήση και συνελήφθησαν 5 υπό προώθηση μετανάστες.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης 2.2 του προγράμματος EMPACT του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, της οποίας ηγείται η χώρα μας, για την οποία αναπτύχθηκε συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς (U.S. HSI/ICE, U.K. NCA, EUROPOL E.M.S.C.).

Επιπρόσθετα, η επιχείρηση υποστηρίχθηκε πληροφοριακά από την EUROPOL , μέσω της οποίας διοργανώθηκαν επιχειρησιακές συναντήσεις προς ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριακών στοιχειών, ενώ κατά το διάστημα που πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ενισχύθηκε και με κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων ( Mobile Office ) της EUROPOL.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή