Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μπίζνα» στις φυλακές: Οι «ταρίφες» για κινητά - «Όλα καυλώς», το συνθηματικό
Η δράση του αποκαλύφθηκε από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που «αποκρυπτογράφησε» τη λειτουργία της οργάνωσης αλλά και τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της. Επίσης, στο φως ήρθε ο «τιμοκατάλογος» του κυκλώματος.
Για κάθε εισαγωγή κινητού τηλεφώνου στη φυλακή η «ταρίφα» ανερχόταν στα 300 ευρώ. Για κάθε εισαγωγή ναρκωτικών στα 600 ευρώ.
Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρεται στο προανακριτικό υλικό, διαπίστωσαν ότι οι δύο εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν λάβει 3.000 ευρώ για να εισάγουν στο κατάστημα κράτησης πέντε κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά.
Το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του, σύμφωνα με την έρευνα, από το Φεβρουάριο του 2020.
Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει την «ορολογία» που είχε εφεύρει η οργάνωση, προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτές οι επικοινωνίες της από τις Αρχές:
1) «όλα καυλώς»: Συνθηματικό επιτυχούς εισαγωγής παράνομων αντικειμένων στο Κ.Κ. Ιωαννίνων (καταγραφόταν ύστερα από κάθε επιτυχή εισαγωγή).
2) «έτοιμο είναι ή έτοιμος είμαι»: Τα παράνομα αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί -συσκευαστεί κατάλληλα και είναι έτοιμα προς εισαγωγή στο Κ.Κ. Ιωαννίνων.
3) «από ένα τέτοιο»: Για μια περίπτωση εισαγωγής παράνομων αντικειμένων στο Κ.Κ. Ιωαννίνων.
4) «ζεσταθήκαμε»: Λάβαμε χρηματικό ποσό.
5) «πιάσαμε από 3»: Λάβαμε έκαστος χρηματικό ποσό πολλαπλάσιο του αριθμού 3 ή τρία χαρτονομίσματα άγνωστης ονομαστικής αξίας.
6) «Ξάδερφος» ή «Φίλος»: Ο τρόπος με τον οποίο αποκαλούσαν οι... τον...
7) «να πάμε για καφέ»: Να πραγματοποιήσουμε δια ζώσης συνάντηση, στο κέντρο των Ιωαννίνων, πλησίον του καταστήματος «MIKEL».
8) «κάνει βαψίματα»: Το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να φέρει σε πέρας το εγχείρημα της παράδοσης παράνομων αντικειμένων.
9) «πόσο θέλεις εσύ με το μέτρο»: Να ορίσεις την αμοιβή που θέλεις για την εισαγωγή παράνομων αντικειμένων.
10) «να σου δινα κάτι»: Να σου παραδώσω τη συσκευασία με τα παράνομα αντικείμενα και την αμοιβή σου.
11) «πράγματα»: Τα παράνομα αντικείμενα (κινητά τηλέφωνα ή/και ναρκωτικές ουσίες)
12) «καουτσούκ»: Κινητά τηλέφωνα
13) άχυρο»: κάνναβη
14) «καφέ»: ηρωίνη
Στη δικογραφία αναφέρεται ο τρόπος δράσης του κυκλώματος ως εξής:
«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εφαρμόζουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi), ο οποίος αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ενώ λαμβάνουν μέτρα αντιπαρακολούθησης για να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο εντοπισμού τους από τις διωκτικές αρχές.
Ειδικότερα:
Αρχικά, πραγματοποιούνται κατ’ ιδίαν συναντήσεις…, προκειμένου να κανονίσουν τον τρόπο δράσης τους. Οι εν λόγω συναντήσεις γίνονται ύστερα από προηγούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους, κατά τις οποίες αποφεύγονται επιμελώς οι αναφορές που αφορούν την παράνομη δραστηριότητα τους.
Κατόπιν, αφού ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες για την επικείμενη εισαγωγή των παράνομων αντικειμένων στο Κ.Κ. Ιωαννίνων, τα παράνομα αντικείμενα καταφθάνουν στην πόλη των Ιωαννίνων μέσω των ΚΤΕΛ (ως ασυνόδευτα δέματα) και μεταφέρονται, στον…, που την δεδομένη χρονική στιγμή εκτελεί υπηρεσία σωφρονιστικού υπαλλήλου στις φυλακές,
(…) Η καταβολή των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών από τον…, πραγματοποιείται κυρίως κατά την παράδοση των αντικειμένων στους…, ενώ κάποιες φορές προέκυψε η μεταγενέστερη ή προγενέστερη παράδοσή τους, συνεπεία της εμπιστοσύνης που διέπει τα μέλη της ομάδας. Κατόπιν, ο…, αφού παραλάβει και εισαγάγει τα εν λόγω αντικείμενα στο εσωτερικό του Κ.Κ. Ιωαννίνων, χρησιμοποιεί κρατούμενους-συνεργάτες της Ομάδας για να τα παραδώσει. Τα κριτήρια επιλογής των εν λόγω κρατουμένων-μεσολαβητών, αποτελούν, τόσο η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ τους, συνεπεία της μακρόχρονης συνεργασίας τους, όσο και η εργασία των τελευταίων σε συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. μαγειρεία) που εξασφαλίζουν ευελιξία κινήσεων, αλλά και δικαιολόγηση της παρουσίας τους σε χώρο και χρόνο που απαιτείται, για την επίτευξη του σκοπού της Ομάδας».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.