Σχέδιο της ΕΛΑΣ για το «ξήλωμα» της μαφίας - Θα ψάξουν πώς ξεπλένουν μαύρο χρήμα
Νέο δόγμα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η Αστυνομία, με φόντο το μπαράζ δολοφονιών που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.
Χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι διοικητές των υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, με προεξάρχουσα την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει δεκάδες στοχευμένους ελέγχους σε «στέκια της νύχτας» και ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου για τις ομάδες που «ελέγχουν» περιοχές του λεκανοπεδίου. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να παρακολουθήσει τις «ανακατατάξεις» που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο της νύχτας. Σημαντικό θεωρείται επίσης να υπάρχει «εικόνα» για τις αντιμαχόμενες ομάδες, προκειμένου να διαλευκανθεί το κίνητρο δολοφονιών.
Η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ποντάρει στην επιχειρησιακή μέθοδο «follow the money» για το ξήλωμα του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν είναι τυχαίο που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε σε δήλωσή του ότι το οργανωμένο έγκλημα ξεπλένει χρήματα μέσω νόμιμων επιχειρήσεων. Η Αστυνομία θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, για να φτάσει στους «πρωταγωνιστές» των ομάδων της νύχτας. Μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι αστυνομικοί είναι τα παρακάτω: Που καταλήγει το μαύρο χρήμα του οργανωμένου εγκλήματος; Πως ξεπλένεται; Ποιες είναι οι εταιρίες-«βιτρίνες»;
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας δεν αφορά μόνο στην Αττική, καθώς υπάρχουν «παραρτήματα» οργανωμένου εγκλήματος σε πολλές μεγάλες πόλεις και τουριστικά νησιά.
Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Μυκόνου, για την οποία έχει εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο ο «νούμερο ένα» (ως προς τη δημοφιλία) τουριστικός προορισμός της χώρας να είναι ένας ασφαλής προορισμός.
Το σχέδιο δεν αφορά μόνο στο «ξήλωμα» ομάδων της νύχτας αλλά και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (ληστείες, διαρρήξεις κλπ).
Έχει παρατηρηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι κάθε καλοκαίρι «μετακομίζουν» στη Μύκονο οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις που επιζητούν μεγαλύτερο «τζίρο».
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο νησί, όπου θα βρίσκονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 150 αστυνομικοί. Επίσης, υπάρχει πρόθεση εγκατάστασης στη Μύκονο 40 καμερών ασφαλείας. Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία, προκειμένου οι Αρχές να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτές για την εξάρθρωση συμμοριών. Παράλληλος στόχος των Αρχών είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε σχέση με τις εγκληματικές δραστηριότητες στο νησί και για το λόγο αυτό «διακοπές» στη Μύκονο θα κάνει και κλιμάκιο της Ασφάλειας από την Αθήνα.
Επίσης, φέτος θα λειτουργήσει και ένας νέος χώρος που παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία ενός μίνι κέντρου επιχειρήσεων. Στο νησί θα εγκατασταθεί και ομάδα της ΟΠΚΕ, η οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένη για την αντιμετώπιση σκληρών κακοποιών.
Με το θέμα της ασφάλειας στη Μύκονο ασχολείται επισταμένως ο Δήμαρχος του νησιού, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σημειώνεται ότι στη Μύκονο «μετακομίζει» με εντολή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος και αποτελεσματικός, ο οποίος έχει διακριθεί για υποθέσεις που χειρίστηκε ως διοικητής Τμήματος Ασφαλείας της Αττικής. Στο νησί των ανέμων θα είναι ο επικεφαλής σε ό,τι αφορά στις έρευνες για το «ξήλωμα» εγκληματικών οργανώσεων αλλά και συλλογής πληροφοριών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Τάσου Μπερδέση στη Βάρη: Οι εκτελεστές έκαναν το «τέλειο» έγκλημα;