Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής

Στην περιοχή του Ζωγράφου εντοπίστηκε και συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης ο Χρήστος Παππάς, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής
InTime

Από τον Οκτώβριο, όταν και ολοκληρώθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, ο 60χρονος Χρήστος Παππάς – «δεξί χέρι» του Νίκου Μιχαλολιάκου στην εγκληματική οργάνωση – ήταν καταζητούμενος. Ο Χρήστος Παππάς παρέμενε εξαφανισμένος από τις 22 Οκτωβρίου, όταν και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του είχε επιβάλει την ποινή κάθειρξης 31 ετών για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρώην βουλευτής, είχε δώσει για τελευταία φορά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί την 1η Οκτωβρίου. Έκτοτε, ήταν εξαφανισμένος και ένα από τα πολλά σενάρια για το πού μπορεί να έχει καταφύγει έτσι ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη, ήταν ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Εν τέλει, το βράδυ της Πέμπτης (01.07), η Αστυνομία εντόπισε τον Χρήστο Παππά στην περιοχή του Ζωγράφου και τον συνέλαβε, με το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής να οδηγείται σύντομα στη φυλακή μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της…

Έτσι συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς

Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ήταν αυτή που έστησε την επιχείρηση της σύλληψης του Χρήστου Παππά, μετά από πληροφορίες που είχε συλλέξει για το που βρισκόταν ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως ο Παππάς φιλοξενούταν σε ένα σπίτι στην περιοχή του Ζωγράφου.

Εκεί, λοιπόν, στήθηκε η επιχείρηση και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προχώρησαν στη σύλληψη, την ώρα που ο 60χρονος έτρωγε. Ο Χρήστος Παππάς είδε μπροστά του τους αστυνομικούς με τα όπλα, ενώ μαζί του συνελήφθη - με την κατηγορία της υπόθαλψης - και μια 50χρονη Ουκρανή η οποία τον φιλοξενούσε.

Μετά τη σύλληψη, ο Χρήστος Παππάς οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ και το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, κι από εκεί στη φυλακή καθώς είναι ήδη καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, λόγω της δράσης του στη Χρυσή Αυγή.

Τα βουλεύματα για τον Χρήστο Παππά

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τη φυγοδικία του Χρήστου Παππά τον περασμένο Οκτώβριο, για τον 60χρονο και τους περιοριστικούς όρους με τους οποίους ήταν ελεύθερος, υπήρχαν δύο βουλεύματα:

Το βούλευμα 440 του 2015 με το οποίο προέβλεπε, απαγόρευση εξόδου από την χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, υποχρέωση εμφάνισης τρεις φορές το μήνα (κάθε 1η, 10 και 20), στο Α.Τ. Παπάγου, που ήταν η κατοικία του, απαγόρευση εξόδου εκτός Αττικής, απαγόρευση κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα και υποχρέωση διανυκτέρευσης στο σπίτι του.

Ο Παππάς έκανε προσφυγή και εκδόθηκε νέο βούλευμα, το 1426 του 2015, το οποίο μετέτρεψε την υποχρέωση εμφάνισης στο Α.Τ. από τρεις φορές σε μία και ειδικότερα κάθε 1η του μήνα, ενώ κατάργησε την υποχρέωση διανυκτέρευσης στο σπίτι του.

Από τότε έως τώρα, αναφέρεται από πηγές του υπουργείου, δεν υπήρξε καμία παραβίαση «και ως εκ τούτου δεν ήταν ύποπτος φυγής».

Πώς έγινε η αιτία για να μπουν οι Χρυσαυγίτες στη φυλακή

Ο Παππάς ήταν η αφορμή για να δέσει η κατηγορία για την «εγκληματική οργάνωση», καθώς φέρεται να είχε έναν ειδικό ρόλο στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι έρευνες των αρχών οδήγησαν στην εξεύρεση ενός οργανογράμματος στο σπίτι του Χ. Παππά στα Γιάννενα και το οποίο οργανόγραμμα ταυτίζεται με τη κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς για να αποφύγουν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και έτσι να εμφανίζονται ως μεμονωμένα τα εγκλήματα του κάθε στελέχους ή μέλους της.

Η αποκάλυψη του κρυφού καταστατικού που αποδεικνύει την αυστηρή ιεραρχική δομή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση του αρχηγού, έκαψε τον Μιχαλολιάκο.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ,ωστόσο προσπαθώντας να διασωθεί αρνούμενος το γνήσιο αλλά κρυφό μέχρι τότε καταστατικό προσκόμισε στο δικαστήριο ένα άλλο έγγραφο με το οποίο πρόδωσε τον ειδικό ρόλο του Παππά ως «νούμερο 2» της ναζιστικής συμμορίας.

Συγκεκριμένα το έγγραφο που έδωσε στο δικαστήριο φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου του 1991 (5/11/1991), και έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής ενώ υπογράφεται «Διά το Πολιτικό Συμβούλιο» από τον Χρήστο Παππά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Χρήστος Παππάς εκπροσωπούσε την Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο ο οποίος αποτελεί την ανώτατη αρχή βάση του χιτλερικού δόγματος «Führerprinzip».

Το ναζιστικό παρελθόν

Η σχέση του Χρήστου Παππά με τον φασισμό και τον ναζισμό ξεκινά από παλιά.

Ο πατέρας του, Ηλίας Παππάς ήταν στρατιωτικός, ανώτατος αξιωματικός του Πυροβολικού και συνεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών, αλλά και του Γ. Παπαδόπουλου.

Ο Χρήστος Παππάς βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε ιδρυτής των εκδόσεων "Ηλιοφόρος" με βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου. Φέρεται να ήταν μέλος της ΕΠΕΝ της οποίας πρόεδρος της νεολαίας υπήρξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται, τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και ο Χρήστος Παππάς σε νεαρή ηλικία να αποδίδουν φόρο τιμής σε Χίτλερ και Μουσολίνι.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τα γραφεία του κόμματος όπου η σβάστικα έχει αντικατασταθεί από το σύμβολο SS. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο Χ. Παππάς φωτογραφίζεται σε στάση προσοχής και με τη σβάστικα στο μπράτσο την ώρα που χαιρετά ναζιστικά στο γερμανικό νεκροταφείο στον Διόνυσο.

Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και φωτογραφικό υλικό που ενδυναμώνει το επιχείρημα για παγανιστικές τελετές εκ μέρους των μελών της Χρυσής Αυγής.
Πριν από δύο χρόνια, μέλη της Χρυσής Αυγής, με «πρωτομάστορα» τον Ηλία Κασιδιάρη, γιόρτασαν το θερινό Ηλιοστάσιο με τη σβάστικα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήσεις: Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου – Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή Rapid test στα νησιά