Κακοποίηση παιδιών: Πληρώνουν για να δουν τη φρίκη σε ζωντανή μετάδοση - Τα lockdown έφεραν έξαρση

Έξαρση παρουσιάζουν τα περιστατικά με σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στο διαδίκτυο.
Στοιχεια που σοκαρουν στην ερευνα της Europol
Pixabay

Εκθέσεις της Europol δείχνουν ότι το σοκαριστικό αυτό φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις την περίοδο της πανδημίας, με την εκτόξευση των περιστατικών να καταγράφεται το Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξεκίνησαν στην Ευρώπη τα lockdown.

Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ και οι εταιρείες-κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν 22 εκατομμύρια αδικήματα που σχετίζονται με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών το 2020, έναντι 17 εκατομμυρίων που είχαν καταγράψει το 2019.

Η χώρα μας απέστειλε το 2020 στο αμερικάνικο εθνικό κέντρο κατά των εξαφανίσεων και της εκμετάλλευσης παιδιών συνολικά 18.000 αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, έχει εντρυφήσει στο θέμα και έχει κάνει σχετική παρουσίαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Η Σεξουαλική Εκμετάλλευση Ανηλίκων στη διαδικτυακή πραγματικότητα».

Μιλώντας στο Newsbomb.gr εξηγεί ότι «υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα και ένας δυσθεώρητος τζίρος πίσω από αυτό το απάνθρωπο φαινόμενο εκμετάλλευσης παιδιών. Τα κυκλώματα αυτά υπήρχαν και προ πανδημίας. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι εκμεταλλεύτηκαν τις περιστάσεις και τα lockdowns για να γιγαντώσουν τη δράση τους. Εκμεταλλεύτηκαν δηλαδή την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου. Τα περισσότερα θύματά τους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά».

Ο υποστράτητος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., κ. Παπαπροδρόμου.

Έκθεση της Europol δείχνει ότι σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των ζωντανών μεταδόσεων σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και κυρίως το dark web για να κάνουν «live» μεταδόσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων και να κερδίσουν χρήματα. Η χρήση του σκοτεινού διαδικτύου τους εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ανωνυμία, με τις Αρχές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν στοπ στη δράση τους.

Στο dark web υπάρχουν πολλές σελίδες που σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένες ώρες κάνουν φρικιαστικές ζωντανές μεταδόσεις, με τη χρέωση να αγγίζει τα 5.000 δολάρια για τον κάθε χρήστη που θα κάνει εγγραφή για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Μεταξύ των θυμάτων είναι και μωρά.

«Οι διωκτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το αμερικάνικο κέντρο κατά των εξαφανίσεων και της εκμετάλλευσης παιδιών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Europol. Η ανταλλαγή της πληροφορίας είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γίνονται προσπάθειες για να αναπτυχθούν συνεργασίες για αυτό που λέμε ‘ταυτοποίηση θυμάτων’ ανά τον κόσμο. Οι διωκτικές Αρχές μίας χώρας πρέπει να διαβιβάζουν πληροφορίες για πειστήρια που έχουν στην κατοχή τους στις διωκτικές Αρχές άλλων χωρών για τον εντοπισμό παιδιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η Europol έχει κάνει σχετικές καμπάνιες».

Η Ε.Ε. παίρνει μέτρα

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να πάρει μέτρα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε:

«Θα προτείνω οδηγία που θα αξιώνει από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα social media να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μια εκούσια αναφορά δεν θα επαρκεί πλέον». Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εθελοντική συνεργασία των εταιριών με τις Αρχές να γίνει υποχρεωτική.

Ο κ. Παπαπροδρόμου σημειώνει στο Newsbomb.gr ότι «μέχρι τώρα η Facebook, η Google και όλοι οι μεγάλοι κολοσσοί προφανώς ακολουθούν τακτικές συνεργασίας με τις Αρχές, κυρίως όμως θα έλεγα σε εθελοντική βάση. Έχουν αναπτύξει εσωτερικές διαδικασίες για ελέγχους και συνεργασίες με τις διωκτικές Αρχές. Το πλαίσιο, ωστόσο, θα αυστηροποιηθεί και δεν θα έχουμε απλά μία συνεργασία σε εθελοντική βάση. Το θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κρατών για να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων».

Οι τζίροι

Στο σκοτεινό διαδίκτυο το ψηφιακό έγκλημα «καλπάζει» και καλύπτει όλα τα πεδία των εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Ενδεικτική για τους τζίρους που διακινούνται στο dark web είναι η αναφορά στην έκθεση της Europol του 2021 για το «κατέβασμα» από τις Αρχές του «Darkmarket». Πρόκειται για τη σελίδα που αποτελούσε την ίσως μεγαλύτερη «μαύρη» αγορά του σκοτεινού διαδικτύου, πουλώντας εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η Europol, ο τζίρος υπολογίζεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, οι χρήστες της σελίδας ήταν 500.000 από όλο τον κόσμο, οι συναλλαγές που έγιναν ήταν 320.000 και οι πωλητές 2.400.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε με καταιγίδα στην Αττική – Λευκό τοπίο στα βόρεια

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι