Έκκληση Σφακιανάκη για τις e-απάτες: Μην απαντάτε σε sms και τηλέφωνα – Πρέπει να εκπαιδευτούμε

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ μετά από πληροφορίες για νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών από «ελληνικούς» αριθμούς.

Έκκληση Σφακιανάκη για τις e-απάτες: Μην απαντάτε σε sms και τηλέφωνα – Πρέπει να εκπαιδευτούμε
Σε εξέλιξη φαίνεται ότι είναι μια νέα απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα
Pixabay
6'

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι ηλεκτρονικές απάτες να απασχολούν όλο και περισσότερο τους Έλληνες, όμως σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, πρόεδρο του CSI Institute – Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας ο ίδιος έχει ενημερώσει για όλα αυτά εδώ και δύο χρόνια.

«Τα φωνάζουμε δυο χρόνια τώρα όμως κανείς δεν μας ακούει. Είμαστε μια χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητων όπου κάποιοι επιτήδειοι βρίσκουν έδαφος για να δράσουν. Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέσα σε δύο χρόνια από τις διαδικτυακές απάτες έχει υπεξαιρεθεί μισό δισ.», τονίζει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και νυν πρόεδρος του CSI Institute.

O Μανώλη Σφακιανάκη, πρόεδρος του CSI Institute.

Και προσθέτει: «Πρέπει άμεσα να μπει στα σχολεία το μάθημα για το διαδίκτυο και πως πρέπει να προστατευόμαστε. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μιλήσει στο αρμόδιο υπουργείο και μάλιστα τους είχαμε καταθέσει ένα βιβλίο της google το οποίο ήταν δωρεάν. Δεν λάβαμε καμία απάντηση όπως δεν λάβαμε και τώρα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Σημειωτέων ότι σε 75 χώρες υπάρχει το αντίστοιχο μάθημα στα σχολεία. Στην Ελλάδα από τα 10 εκατομμύρια είναι ζήτημα αν τα 2 εκατ. γνωρίζουν πραγματικά το διαδίκτυο και πως να προφυλάσσονται. Σε πρώτη φάση πάντως δεν θα πρέπει να απαντάμε σε αυτά τα sms, τα τηλέφωνα και τα email».

Επιπλέον, ο κ. Σφακιανάκης, μίλησε και για την δουλεία που γίνεται στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη λέγοντας ότι είναι εξαιρετική αλλά αν δεν εκπαιδευτούμε στο κομμάτι αυτό δεν μπορεί να κατανοηθεί από πολλούς.

Το κόλπο της «μπλοκαρισμένης» κάρτας

Η νέα τηλεφωνική απάτη που «τρέχει» αυτές τις μέρες, έχει… γυναικεία φωνή, υποτίθεται ότι προέρχεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ζητά απόρρητα προσωπικά στοιχεία, και εκβιάζει ότι δήθεν θα εκτελεστεί… αν είναι δυνατόν, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ανυποψίαστου που τόλμησε να απαντήσει τη κλήση.

Για κακή τους τύχη, ο κ. Καβουκλής ήταν απόλυτα… διαβασμένος και παρ’ ότι αρχικά έπεσε στην παγίδα και απάντησε τη κλήση, στη συνέχεια έκανε ακριβώς ότι έπρεπε.

Είναι μία ακόμα απάτη, μέσω τηλεφωνικής κλήσης, που εάν κάποιος δεν γνωρίζει, μπορεί στην κυριολεξία, να χάσει όλα τα χρήματά του, εν ριπή οφθαλμού!

Άλλες φορές, οι απατεώνες, προσποιούμενοι τις… τράπεζες, στέλνουν γραπτά μηνύματα όπως αυτό… ή αυτό… Εάν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο, μεταφέρεται σε πλαστούς ιστότοπους καρμπόν όμως, με τις πραγματικές σελίδες των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου τα θύματα να ξεγελαστούν και να καταχωρήσουν τα προσωπικά και απόρρητα στοιχεία τους.

Δείτε το βίντεο του Mega που ακολουθεί:

Νέα τηλεφωνική απάτη με δόλωμα ένα «ένταλμα σύλληψης»

Νέα τηλεφωνική απάτη από επιτήδειους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα και ζητούν από τα υποψήφια θύματα - μέσω ηχογραφημένου μηνύματος στα αγγλικά - να δώσουν τα στοιχεία τους, καταγγέλθηκε στη Ρόδο.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ρόδου, Γ. Ηρακλείδης, οι επιτήδειοι μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ζητούν από τα θύματά τους να πατήσουν τον αριθμό 1 για να δώσουν τα στοιχεία τους ώστε να «αρθεί το ένταλμα σύλληψης εναντίον τους»!

«Μόλις κάλεσε πελάτη μου το νούμερο 2104944742 με αγγλικό μήνυμα που έλεγε ότι: “η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει διαπιστώσει παραβίαση μίας κάρτας του και να πατήσει το 1 για να δώσει τα στοιχεία του για να αρθεί το ένταλμα σύλληψης εναντίον του”» περιέγραψε την απάτη ο κ. Ηρακλείδης.

«Εννοείται ότι είναι απάτη, και αμέσως ο πελάτης μου κάλεσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αστυνομικοί της οποίας επιβεβαίωσαν ότι είναι απάτη και σημείωσαν το νούμερο. Παρακαλώ, μεγάλη προσοχή, δεν δίνουμε τα στοιχεία μας στο τηλέφωνο, αν δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιος είναι, και ειδικά σε μαγνητοφωνημένα μηνύματα που μας καλούν» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα dimokratiki.gr.

«Αν θέλετε να επιβεβαιώσετε κάποιο νούμερο, πείτε του, ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε, ελέγξετε το στο Google και θα δείτε αν αντιστοιχεί σε αυτόν που λέει. Αν σας λέει για φορέα, κάντε αναζήτηση στο Google για τον φορέα, και μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα του, καλέστε εσείς πίσω να επαληθεύσετε αν σας κάλεσαν. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε τα στοιχεία μας ελεύθερα παντού. Θέλει τρομερή προσοχή!» κατέληξε ο κ. Ηρακλείδης με αφορμή την νέα τηλεφωνική απάτη.

Οι αριθμοί που χρησιμοποιούν οι απατεώνες

Νέα υπόθεση τηλεφωνικής απάτης από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών από «ελληνικούς» αριθμούς απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με καταγγελίες στο Newsbomb.gr αν κάποιος απαντήσει σε αυτούς τους αριθμούς ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά το οποίο υποτίθεται ότι έχει σταλεί από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την αστυνομική ταυτότητα των υποψηφίων θυμάτων.

Όπως περιέγραψαν οι καταγγέλλοντες στο Newsbomb.gr οι επιτήδειοι ακούγονται στο ηχογραφημένο μήνυμα να ζητούν από τα θύματά τους να πατήσουν τον αριθμό 1 «αν θέλετε να μιλήσετε με το αρμόδιο τμήμα».

Η ΕΛΑΣ παρακολουθεί την υπόθεση καθώς φαίνεται ότι πληθαίνουν ξανά οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης μέσω κινητών τηλεφώνων που κατά καιρούς έχουν αποδώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στους απατεώνες.

Δείτε τους αριθμούς από τους οποίους γίνονται οι κλήσεις από τους απατεώνες

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τα ακόλουθα:

  • Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.
  • Να μην ανοίγουν e-mail s ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.
  • Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Νέα τηλεφωνική απάτη από επιτήδειους – Το κόλπο της «μπλοκαρισμένης» κάρτας

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη με δόλωμα ένα «ένταλμα σύλληψης»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή