Γιώργος Κυπαρίσσης: Τι αποκάλυψαν οι αστυνομικοί για την απαγωγή του επιχειρηματία στο Ντράφι
Ενημέρωση για την εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση έκανε η ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Κυριακής.
Για την απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση συνελήφθησαν τρία άτομα (δύο άνδρες 41 και 34 ετών και μία γυναίκα 39 ετών).
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις των συλληφθέντων οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 300.000 ευρώ, 4 πιστόλια, περίστροφο, υποπολυβόλο, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλήθος κινητών τηλέφωνων.
Πώς στήθηκε η απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη οι δράστες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, προσέγγισαν τον επιχειρηματία σε κοντινή τοποθεσία από το σπίτι του, του έβαλαν χειροπέδες και τον χτύπησαν, ενώ στη συνέχεια τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο.
«Ακολούθως, μετέβησαν σε έτερο σημείο στον οικισμό «Φοίνικα» Σπάτων όπου έκαψαν τα οχήματά τους και τον έβαλαν σε άλλο όχημα, με το οποίο τον οδήγησαν σε κρησφύγετο.
Εκεί τον κράτησαν για λίγες ημέρες και έπειτα τον μετέφεραν σε άλλο κρησφύγετο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, οι δράστες τον χτύπησαν προκαλώντας του ελαφρές κακώσεις, σε πολλές περιπτώσεις βιντεοσκοπώντας τον με σκοπό, να στείλουν το βίντεο στους συγγενείς του.
Κατά το χρονικό διάστημα κράτησης του οι δράστες επικοινώνησαν πολλές φορές, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων, με μέλη της οικογένειάς του, απαιτώντας αρχικά την καταβολή του χρηματικού ποσού του 1.000.000 ευρώ, ώστε να τον απελευθερώσουν.Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μείωσαν τελικά την απαίτησή τους στο ποσό των 800.000 ευρώ το οποίο τους παραδόθηκε και στη συνέχεια πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 4 Μαρτίου 2022, απελευθέρωσαν τον 41χρονο σε δασώδη έκταση στις Αχαρνές Αττικής.
Ακολούθως στο πλαίσιο του αυτοφώρου αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε οργανωμένη και άρτια εκτελεσμένη αστυνομική επιχείρηση συνέλαβαν τρία άτομα (2 άνδρες 41 και 34 ετών και μία γυναίκα 39 ετών) για την απαγωγή του επιχειρηματία».
Όπως είπε, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 300.000 ευρώ, 4 πιστόλια, περίστροφο, υποπολυβόλο, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πλήθος κινητών τηλέφωνων. Επίσης είπι ότι μεταξύ των συλληφθέντων ατόμων είναι και το αρχηγικό στέλεχος της ομάδας που διέπραξε την απαγωγή, την οποία ο ίδιος αργάνωσε.
Η κάμερα παρακολούθησης και το «τεστ» των απαγωγέων
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο χώρο όπου τον κρατούσαν κάμερα για να παρακολουθούν τις κινήσεις του. Έτσι, όταν ήθελαν να του μεταφέρουν φαγητό και νερό, του έδιναν εντολή να φορέσει μία κουκούλα για να μην τους βλέπει, επιβεβαίωναν από την κάμερα ότι έχει υπακούσει στην εντολή τους και τότε έμπαιναν στο δωμάτιο για να του αφήσουν αυτό που ήθελαν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την ημέρα της απελευθέρωσής του, η μεταφορά του από το κρησφύγετο μέχρι το σημείο όπου τον άφησαν διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα. Σημειώνεται ότι η ώρα αυτή δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην απόσταση που διήνυσαν, καθώς ενδεχομένως οι απαγωγείς να «έκαναν κύκλους» με το αυτοκίνητο για να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία σε σχέση με την απόσταση που διήνυσαν.
Τα λύτρα καταβλήθηκαν δύο ημέρες πριν την απελευθέρωση του 40χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, είχε γίνει ξανά απόπειρα να δοθούν τα λύτρα στους απαγωγείς. Η απόπειρα απέτυχε λόγω της δυσκολίας στη συνεννόηση ή λόγω της προσπάθειας των δραστών (εν είδει «τεστ») να πειστούν ότι αστυνομικοί δεν ακολουθούν την οικογένεια.
Την ημέρα της απελευθέρωσης του Γιώργου Κυπαρίσση οι απαγωγείς έδιναν διαρκώς εντολές στα μέλη της οικογένειας για τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν. Τελικά τα μετρητά ύψους 800.000 ευρώ παραδόθηκαν και δύο 24ωρα μετά ο όμηρος απελευθερώθηκε στο Τατόι.
Οι αστυνομικοί πέρασαν το πρωί του Σαββάτου χειροπέδες σε δύο άντρες και μία γυναίκα που κατηγορούνται για την απαγωγή, ενώ εντόπισαν το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων πριν το εξαφανίσουν οι φερόμενοι ως απαγωγείς.
Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι αναζητούνται τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα που φέρονται να είχαν συμμετοχή στην υπόθεση. Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής φαίνεται ότι προχώρησε γρήγορα στις συλλήψεις, διότι είχε συλλέξει πριν από την απελευθέρωση του Κυπαρίσση σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα των απαγωγέων.
Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η μεγάλη διάρκεια της απαγωγής ήταν το βασικό τους πλεονέκτημα για την εξιχνίαση της υπόθεσης: «Όσο πιο πολύ διαρκεί μία απαγωγή, τόσα περισσότερα ίχνη αφήνονται πίσω από τους δράστες. Αυτός είναι ο κανόνας στις υποθέσεις αυτές. Οι δράστες επιδιώκουν -αυξάνοντας τη διάρκεια της απαγωγής- να πάρουν περισσότερα χρήματα πιέζοντας την οικογένεια, ωστόσο, αφήνουν πίσω τους περισσότερα στοιχεία».
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, προσθέτουν με νόημα ότι το ποσοστό εξιχνιάσεων των απαγωγών (αδίκημα που δεν εμφανίζεται συχνά στη χώρα μας) αγγίζει το 90%. Αστυνομικοί εκτιμούν επίσης ότι οι απαγωγείς με κάποιο τρόπο είχαν πληροφόρηση για τη ζωή του Γιώργου Κυπαρίσση. Είτε τον παρακολουθούσαν για καιρό και γνώριζαν τις κινήσεις του και την οικονομική του επιφάνεια είτε υπήρχε κάποιο άτομο που τους έδινε πληροφόρηση από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία.
Θετικό ρόλο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, έπαιξε και η δημόσια έκκληση που απηύθυνε η μητέρα του Γιώργου Κυπαρίσση, η οποία 50 ημέρες μετά την απαγωγή είχε απευθυνθεί στους απαγωγείς με δημόσια δήλωσή της αναφέροντας: «Ο Γιώργος μας δεν έχει γυρίσει ακόμα κοντά μας. Είμαι μάνα. Σας ικετεύω, εσείς που κρατάτε το παιδί μου να επικοινωνήσετε μαζί μας. Πείτε μας ότι ο Γιώργος είναι καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε γρήγορα λύση και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά σας».
Μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκκληση αυτή οι απαγωγείς εμφανίστηκαν, ύστερα από αρκετό διάστημα «σιωπής». Τότε ήταν, δηλαδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, που η διαπραγμάτευση για τα λύτρα μπήκε στην τελική της φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούσαν 1 εκατ. ευρώ (σε σχέση με τα 2 εκατ. ευρώ που είχαν ζητήσει στην πρώτη επικοινωνία), ενώ η οικογένεια του επιχειρηματία φαίνεται ότι τους έπεισε να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουν στην καταβολή 800.000 ευρώ.
Αυτό που έμενε ήταν να αποδείξουν ότι ο Γιώργος Κυπαρίσσης ήταν ζωντανός. Έτσι, οι απαγωγείς έστειλαν στο κινητό τηλέφωνο του αδερφού του επιχειρηματία φωτογραφία με τον επιχειρηματία να κρατάει μία εφημερίδα με εμφανή την ημερομηνία έκδοσης. Η οικογένεια πείστηκε με τον τρόπο αυτό ότι ο Κυπαρίσσης είναι ζωντανός και δέχτηκε να παραδώσει στους απαγωγείς τα μετρητά.
Οι δράστες μετέφεραν το πρωί της Παρασκευής τον 40χρονο σε ερημική τοποθεσία στο Τατόι, όπου τον απελευθέρωσαν. Στην πολύωρη κατάθεση που έδωσε στη ΓΑΔΑ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των αστυνομικών. Προκύπτει ότι δεν είδε τα πρόσωπα των δραστών, οι οποίοι φέρονται να μιλούσαν ελληνικά.
Διαβάστε επίσης:
Κυπαρίσσης: Συγκλονίζει ο επιχειρηματίας - «Φοβήθηκα ότι δε θα ξαναδώ τα παιδιά μου»