Γιώργος Κυπαρίσσης: Τι μάθαμε και τι όχι για την απαγωγή του «βασιλιά των ανταλλακτικών»
Τη δουλειά την έμαθε από τον πατέρα του, σε ένα πολύ πιο μικρό μαγαζί που βρίσκεται στη γειτονιά της οικογένειας στο Ίλιον. Ο Γιώργος Κυπαρίσσης διέθετε «επιχειρηματικό δαιμόνιο» και με το πέρασμα του χρόνου ανέπτυξε την εταιρία του, ανοίγοντας νέα καταστήματα και μεγαλώνοντας εντυπωσιακά τη δραστηριότητά της.
Η επιχειρηματική του «άνθηση» και κάποιες αναρτήσεις του στα social media από διακοπές φαίνεται ότι τον έβαλαν άθελά του στο στόχαστρο των απαγωγέων. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του.
Την 29η Δεκεμβρίου περίπου 6-7 άτομα τον άρπαξαν και τον κράτησαν όμηρο για 66 ημέρες. Ένα 24ωρο μετά την απελευθέρωσή του, αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών συνέλαβαν τον «εγκέφαλο» της απαγωγής και ακόμα δύο άτομα, έναν άντρα και μία γυναίκα. Οι τρεις τους έχουν ήδη πάρει το δρόμο για τη φυλακή, καθώς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους στον Ανακριτή.
Για την απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση μάθαμε πολλά, μέσα από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλά που δεν μάθαμε και τα οποία ενδεχομένως δεν τα έμαθε ούτε η Αστυνομία. Άλυτες απορίες σε σχέση με τους απαγωγείς, τα λύτρα και πολλά άλλα. Παρακάτω θα καταγράψουμε τι μάθαμε και τι όχι για την απαγωγή του 40χρονου «βασιλιά των ανταλλακτικών»:
1) Μάθαμε ότι οργανωτής της αρπαγής είναι ένας 34χρονος, σεσημασμένος ληστής με παρελθόν σε εκρήξεις ΑΤΜ και άλλα αδικήματα. Δεν μάθαμε, ωστόσο, πως ένας ληστής αποφάσισε να αναβαθμίσει τη δράση του, να «διαβεί το Ρουβίκωνα» και να επιχειρήσει να εκτελέσει μία απαγωγή, γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας έχουν αποτύχει να τα καταφέρουν ακόμα και οι πιο ισχυροί και έμπειροι κακοποιοί. Σημειώνεται ότι η απαγωγή είναι το μόνο αδίκημα με ποσοστό εξιχνιάσεων άνω του 90%.
2) Μάθαμε ότι στο σπίτι του 34χρονου βρέθηκαν 300.000 ευρώ από τα λύτρα που παρέδωσε η οικογένεια σε έναν μαύρο σάκο στη Φυλή. Δεν μάθαμε πώς εξαφανίστηκαν τα 500.000 ευρώ που υπολείπονται, όπως και δε μάθαμε εάν οι άλλοι δύο συλληφθέντες (το ζευγάρι) πήρε ή όχι μέρος των «κερδών». Παραμένει μυστήριο πως «έσπασαν» και μοιράστηκαν τα «λύτρα», όπως φυσικά και το που βρίσκονται «θαμμένα».
3) Μάθαμε ότι οι απαγωγείς στοχοποίησαν τον επιχειρηματία από τις αναρτήσεις «πολυτελείας» που έκανε στα social media. Έμπειροι αστυνομικοί σημειώνουν, ωστόσο, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υπάρχει κάποιος που δίνει στους απαγωγείς «εσωτερική πληροφόρηση». Δεν μάθαμε ποιος ήταν αυτός ο «κρίκος» της αλυσίδας (εάν φυσικά υπάρχει).
4) Μάθαμε για το προφίλ των τριών συλληφθέντων. Δεν μάθαμε, όμως, ποιοι είναι οι 3-4 απαγωγείς που παραμένουν ασύλληπτοι. Στη δικογραφία γίνεται αναφορά για έναν «Γρηγόρη», ο οποίος κατονομάστηκε από τον 34χρονο αρχηγό. Ο «Γρηγόρης» δεν έχει ταυτοποιηθεί, όπως και ακόμα 2-3 άτομα. Πώς κατάφεραν τα άτομα αυτά να παραμείνουν στον «απυρόβλητο» της έρευνας παραμένει μυστήριο. Η Αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για άτομα με περιφερειακό ρόλο και συγκεκριμένα θεωρεί ότι ήταν άτομα που πήραν μέρος στην επιχείρηση αρπαγής της 29ης Δεκεμβρίου και ότι στη συνέχεια είχαν το ρόλο του «φύλακα» του ομήρου. Μέχρι να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν, πάντως, κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για το ρόλο τους.
5) Μάθαμε ότι ο Γιώργος Κυπαρίσσης κρατήθηκε σε δύο διαφορετικά κρησφύγετα. Δεν μάθαμε εντούτοις πού είναι αυτά τα κρησφύγετα. Αίσθηση προκαλεί ότι κανείς από τους τρεις συλληφθέντες (εκ των οποίων μάλιστα οι δύο άντρες ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στην απαγωγή) δεν θέλησε να αποκαλύψει στους αστυνομικούς πού βρίσκονται αυτά τα κρησφύγετα, παρότι αυτό θα μπορούσε ίσως να «ελαφρύνει» τη θέση τους. Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βρουν στα κρησφύγετα οι αστυνομικοί εάν τα ανακάλυπταν;
6) Μάθαμε ότι οι απαγωγείς λειτούργησαν επαγγελματικά. Πριν από την αρπαγή του Κυπαρίσση είχαν τοποθετήσει gps tracker στο αυτοκίνητο του επιχειρηματία για να παρακολουθούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τα δρομολόγιά του. Δεν του επέτρεψαν ούτε δευτερόλεπτο να δει τα πρόσωπά τους, ενώ κατάφεραν με κινηματογραφικό τρόπο να πάρουν τα λύτρα από την οικογένεια. Αυτό που δεν μάθαμε είναι ποιο ήταν το λάθος που οδήγησε στη σύλληψη των τριών απαγωγέων. Πώς δηλαδή οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Ερωτηθείς από το Newsbomb.gr ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε: «Είναι το μόνο που δεν πρέπει με τίποτα να αποκαλυφθεί. Για τον πολύ απλό λόγο ότι θα χρειαστούμε να κάνουμε το ίδιο στο μέλλον, εάν υπάρξουν άλλες απαγωγές. Θα χρειαστεί δηλαδή να ακολουθήσουμε στο μέλλον την ίδια –πετυχημένη εκ του αποτελέσματος- επιχειρησιακή τακτική, η οποία δεν πρέπει να «καεί». Εάν μάθουν οι επίδοξοι απαγωγείς τις τεχνικές μας πολύ απλά θα αποφύγουν στο μέλλον τα λάθη».
Η συνέντευξη Κυπαρίσση στο Newsbomb.gr
Ο Γιώργος Κυπαρίσσης προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του. Βρίσκεται πλέον καθημερινά από νωρίς το πρωί στην επιχείρησή του, περιτριγυρισμένος από τους συνεργάτες του, και συντονίζει πλήθος συναλλαγών. Η εταιρία του, όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr, είναι το σπίτι του. Εκεί είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτό έχω μάθει να κάνω από μικρός».
Στην ερώτηση εάν συγχωρεί τους απαγωγείς του, απαντά αφοπλιστικά: «Εγώ δεν θα κρίνω κανέναν. Ο Θεός θα τους κρίνει και τα δικαστήρια. Εγώ αυτό που ξέρω να κάνω είναι να δουλεύω, να πουλάω ανταλλακτικά. Αν με ρωτάτε αν τους συγχωρώ η απάντηση είναι ‘ναι’. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος που θα κρατήσω κακία. Ούτε είχα τίποτα με αυτούς που αποφάσισαν να με απαγάγουν».
Ο 40χρονος επιχειρηματίας προσπαθεί να χαλαρώσει και να απωθήσει τις «μαύρες» μνήμες των 66 ημερών. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, όπως εξηγεί, είναι επώδυνη: «Γενικώς έχω χαλαρώσει. Τα βράδια όμως υπάρχουν στιγμές που μου έρχονται μνήμες. Λογικό δεν είναι όμως; Όταν σε έχουν τόσες ημέρες σε ένα δωμάτιο… Ο Θεός είναι πάντα μαζί μου, με αυτό πάντα προχωράω. Ακόμα και τις ημέρες της ομηρίας μου ο Θεός μου έδινε κουράγιο, σκεφτόμουν τα παιδιά μου και έπαιρνα κουράγιο».
Η περιπέτειά του τον έκανε, όπως εξηγεί, πιο δυνατό και τον ώθησε στην αναθεώρηση των πραγμάτων και της φιλοσοφίας ζωής: «Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμάμε τα απλά πράγματα, τους γονείς μας, τα παιδιά μας. Γιατί δεν είναι αυτονόητα. Αυτό έχω καταλάβει. Και εγώ, κατά την ομηρία μου, ήμουν πάρα πολλές ώρες κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και όταν είσαι μόνος τόσες ώρες σκέφτεσαι πολλά γύρω από τέτοιου είδους θέματα ζωής».
Στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι οι απαγωγείς διάλεξαν εκείνον, απαντά: «Κάποιοι από αυτούς είναι από την περιοχή όπου κινούμαι επαγγελματικά. Ήξεραν ότι στο χώρο των ανταλλακτικών είμαστε οι μεγαλύτεροι. Βλέπανε μαγαζιά, αυτοκίνητα, καινούργια ανταλλακτικά. Οπότε μπορεί να σκέφτηκαν ότι είμαι πλούσιος. Δεν ήξεραν όμως ότι οι αναρτήσεις που έκανα στα social media δεν σήμαιναν κάτι. Έβγαινα για παράδειγμα μία φωτογραφία μπροστά από μία Ferrari. Το αμάξι αυτό όμως δεν ήταν δικό μου. Πήγαινα για δουλειά στην Κίνα και μπορεί να καθόμουν τέσσερις ημέρες παραπάνω, ούτε αυτό σημαίνει κάτι. Για δουλειά ήμουν εκεί».
Ο Γιώργος Κυπαρίσσης έδωσε την Τετάρτη συμπληρωματική κατάθεση στην Ανακρίτρια. «Εγώ δεν είδα ποτέ τα πρόσωπά τους. Δεν τους γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους», λέει κλείνοντας τη συνέντευξη.
Διαβάστε επίσης:
Προφυλακιστέοι οι τρεις κατηγορούμενοι για την απαγωγή Κυπαρίσση μετά τις απολογίες τους
Απαγωγή Κυπαρίσση: Η «κόλαση» των πρώτων ημερών, το ξύλο για τα βίντεο και το ψέκασμα με χλωρίνη