Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Έτσι δρούσε η σπείρα που ρήμαζε τα εμπορικά κέντρα της Αθήνας
Βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τη δράση της σπείρας που είχε ρημάξει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr.
Στο υλικό αυτό, οι δράστες εμφανίζονται να προσποιούνται τους πελάτες, και να παριστάνουν τους ενδιαφερόμενους για διάφορα προϊόντα.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό που έκαναν ήταν να κλέβουν κάθε είδους εμπόρευμα (ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.), να τα τοποθετούν μέσα σε ειδικές τσάντες που φέρουν ειδική επένδυση για να μην ενεργοποιούνται τα αντικλεπτικά συστήματα, και στη συνέχεια να πουλάνε τα κλεμμένα στην Αλβανία.
Σήμερα, απολογήθηκαν στον Ανακριτή οι δυο άνδρες και οι τρεις γυναίκες από την Αλβανία που κατηγορούνται για την υπόθεση και κρίθηκαν στο σύνολό τους προφυλακιστέοι.
Ενδεικτικοί της δράσης τους, ήταν οι διάλογοι που είχαν μεταξύ τους για το πώς θα καταφέρουν να κάνουν το επόμενο «χτύπημα» στο εκάστοτε εμπορικό κέντρο.
Τα «μυστικά» των «ποντικών» στα εμπορικά κέντρα – Ειδικές τσάντες και «εξαγωγές» σε Αλβανία
Η σπείρα με την «ειδίκευση» στις κλοπές στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Αθήνας «ξηλώθηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, η οποία εκτιμά ότι οι «επαγγελματίες» τους είδους είχαν καταφέρει να αποκομίσουν κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με καταγωγή από την Αλβανία έκαναν «χρυσές» δουλειές, χαρτογραφώντας τις κινήσεις των ανδρών των εταιρειών σεκιούριτι που επιτηρούν τα πολυκαταστήματα. Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι φέρονται να είχαν φτιάξει ειδικά διαμορφωμένες τσάντες, με εσωτερική επένδυση, προκειμένου να μην ενεργοποιούνται τα αντικλεπτικά συστήματα στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων καταστημάτων.
Η «περίοδος χάριτος» γι’ αυτούς δεν κράτησε, ωστόσο, για πολύ, καθώς οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες, εξιχνιάζοντας συνολικά 97 κλοπές. Ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες συγκαταλέγονται τρεις γυναίκες, οι οποίες -μαζί με τους συνεργούς τους- δρούσαν σε εμπορικά κέντρα, όπως το Mall, το Μcarthurglen και το Factory Outlet.
Όπως προέκυψε από τις έρευνες της Ασφάλειας Αθηνών, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιεραρχική δομή και ρόλους. Αρχηγός φέρεται να ήταν ένας 33χρονος, ο οποίος έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη. Αυτός επέλεγε τα καταστήματα που θα πραγματοποιούσαν τις κλοπές και συμμετείχε και με φυσική παρουσία στη διάπραξή τους.
Υπαρχηγός της οργάνωσης φέρεται να ήταν ένας 39χρονος που και αυτός συμμετείχε με φυσική παρουσία στις κλοπές. Η συμμετοχή του στη συμμορία ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην Αλβανία, μέσω του οποίου πωλείτο μέρος των κλοπιμαίων.
Η 25χρονη και η 33χρονη, ήταν επιφορτισμένες με την ανεύρεση των υποψήφιων αγοραστών, ενώ η 41χρονη από κοινού με τους άνδρες της συμμορίας διέπρατταν τις κλοπές.
Όσον αφορά στο modus operandi (τρόπο δράσης), αφού στοχοποιούσαν το εκάστοτε κατάστημα, χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης και στη συνέχεια επέλεγαν την κατάλληλα στιγμή για να… χτυπήσουν.
Σχετικά με την κλοπή των προϊόντων, αφού έμπαιναν στα καταστήματα, τοποθετούσαν αυτά σε ειδικά διαμορφωμένες τσάντες έτσι ώστε να μην χτυπάνε τα αντικλεπτικά συστήματα στις εισόδους, ενώ δεν επισκέπτονταν το ίδιο κατάστημα δεύτερη φορά και άλλαζαν περιοχές έτσι ώστε να μην τους εντοπίσουν.
«Εξαγωγές» στην Αλβανία
Τα κλεμμένα προϊόντα τα αποθήκευαν αρχικά στα σπίτια τους και στη συνέχεια παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπαρακολούθησης, τα μετέφεραν σε «καβάτζα» την οποία μίσθωνε ο φερόμενος αρχηγός.
Μέρος των κλοπιμαίων το διέθεταν άμεσα προς πώληση, ενώ άλλες ποσότητες τις μετέφεραν, είτε με ιδιωτικά μισθωμένα λεωφορεία είτε με τα προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων, στην Αλβανία, όπου μεταπωλούνταν, μέσω καταστήματος λιανικού εμπορίου, ιδιοκτησίας του υπαρχηγού της οργάνωσης.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 97 υποθέσεις κλοπών ενώ κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος κλοπιμαίων όπως είδη ένδυσης, ηλεκτρονικές συσκευές, 3 τσάντες ειδικά διαμορφωμένες με εσωτερική επένδυση που δεν ενεργοποιεί τα αντικλεπτικά συστήματα, μία μεταλλική συσκευή που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση των αντικλεπτικών μηχανισμών των προϊόντων, 4 αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 4.545 ευρώ.
Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απείθεια και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.