Ρεπορτάζ Newsbomb: Το προφίλ του κακοποιητή ζώων και γιατί το επόμενο γατάκι μπορεί να είσαι εσύ

Την άμεση συσχέτιση της συμπεριφοράς κακοποίησης ή θανάτωσης των ζώων, με αυτήν της διάπραξης εγκληματικών πράξεων και σε ανθρώπους, τονίζουν ειδικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι.
Γάτα

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με ειδικές μελέτες και τη γνώμη των ψυχολόγων, άνθρωπος ο οποίος πατάει με το πόδι του ένα γατάκι στον δρόμο για να το σκοτώσει βασανιστικά, απέχει ελάχιστα ή και καθόλου από το να πραγματοποιήσει μια αποτρόπαια πράξη -ακόμα και δολοφονία- κατά άλλου ανθρώπου.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με μια από τις πλέον ειδικούς, την Ελένη Κοντογεώργου η οποία συνδυάζει τις ιδιότητες της ψυχολόγου και της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ζώων. Η ίδια, συμμετέχει ενεργά στις δράσεις της οργάνωσης «Alma Libre», η οποία διασώζει κυρίως γατιά από διάφορους κινδύνους σε όλη την Αττική.

Η Ελένη Κοντογεώργου δηλώνει «συγκλονισμένη» από το πρόσφατο αποτρόπαιο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο ένας άνδρας -ο οποίος ταυτοποιήθηκε χάρη στη χρήση καμερών ασφαλείας- πατάει ένα νεογέννητο γατάκι μέχρι να το λιώσει. Όπως φαίνεται δε και από τη συμπεριφορά του -κοιτάει γύρω του να δει αν τον βλέπει κάποιος-, έχει πλήρη επίγνωση της πράξης του, η οποία καταδικάζεται από το κοινωνικό σύνολο.

Και από αυτό συμπεραίνουμε ότι σε αυτά τα εγκλήματα συνήθως «πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν απαραίτητα ψυχική διαταραχή – σίγουρα όμως έχουν συναισθηματική», όπως επισημαίνει στο Newsbomb.gr η Ελένη Κοντογεώργου.

Τα άτομα αυτά, όπως εξηγεί, δεν έχουν ενσυναίσθηση γενικώς κι αυτό αφορά και τους ανθρώπους. «Η πράξη τους χαρακτηρίζεται από ψυχρότητα και αναλγησία που πολύ δύσκολα μπορεί να την καταλάβει ο φυσιολογικός νους. Αυτό όμως που φαίνεται σε εμάς αποτρόπαιο, για εκείνους είναι… φυσιολογικό».

Η ψυχολόγος εξηγεί: «Τα άτομα αυτά συνήθως έχουν στόχο την επιβολή του ελέγχου και εξουσίας προς τον αδύναμο γενικώς. Ο λόγος που το κάνουν σε ένα ζωάκι είναι επειδή εκεί, να το θέσουμε έτσι, «τους παίρνει». Με την ίδια ευκολία θα στοχοποιούσαν και θα έκαναν τα ίδια σε έναν άνθρωπο. Από λεκτική κακοποίηση μέχρι και τον φόνο. Ή τον βασανισμό μετά φόνου».

Κάποια χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων είναι τα εξής:

-Παρουσιάζουν ελλιπή διαχείριση θυμού.

-Επαναλαμβάνουν σαδιστική συμπεριφορά. Όχι μόνο σε ζώο αλλά και σε ανθρώπους. «Το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός στη Θεσσαλονίκη έχει κατηγορηθεί ξανά για τέτοιου τύπου αδικήματα, επιβεβαιώνει το μοτίβο που περιγράφουμε», αναφέρει η ψυχολόγος.

-Μπορεί να υπάρχει διαταραχή προσωπικότητας, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταράχη, διαταραχή συσσώρευσης – αυτό παρατηρείται στους λεγόμενους «συλλέκτες» (σ.σ. άνθρωποι οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ζώων σε ένα σημείο, και αν και δεν τα κακοποιούν άμεσα, αυτά είναι αναγκασμένα να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες).

Οι αιτίες για την απάνθρωπη συμπεριφορά και ο τρόπος αντιμετώπισης

Οι αιτίες για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας απάνθρωπης συμπεριφοράς, κατά την Ελένη Κοντογεώργου, μπορεί να σχετίζονται με ιστορικό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από μικρή ηλικία, σεξουαλική κακοποίηση, εκφοβισμό, κλοπές και γενικότερη παραβατική συμπεριφορά.

Κατά τη συνομιλήτριά μας, τα περιστατικά αυτά των δραστών βαριάς κακοποίησης ζώων πρέπει να αναλαμβάνονται, κατά περίπτωση, από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, αναλόγως του φάσματος στο οποίο βρίσκονται. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο ή συνηθισμένο, διότι αυτοί οι άνθρωποι σπάνια αντιλαμβάνονται αυτή τη σοβαρή «δυσλειτουργία» τους.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν μόνο ένα μέρος της λύσης. Το άλλο, είναι, αναγκαστικά, το τιμωρητικό.

«Οι βαριές ποινές για τους κακοποιητές ζώων που ισχύουν τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλαίσιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε ξεκάθαρα για κοινωνικό κίνδυνο μεγάλου μεγέθους ο οποίος δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί ελεύθερος», υπογραμμίζει η Ελένη Κοντογεώργου και καταλήγει:

«Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν τιμωρηθούν, είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβουν την πράξη τους. Αυτή η πράξη ξεκάθαρα μπορεί να ξεκινήσει από ένα γατάκι, ένα αδύναμο πλάσμα και να κλιμακωθεί σε έναν άνθρωπο. Και ο επόμενος αδύναμος στόχος είναι συνήθως τα… παιδιά».