Πώς φτάσαμε στο θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates

Όλα ξεκίνησαν από ένα μέιλ. Οι έρευνες των αρχών έδειξαν πως ο 35χρονος Τούρκος υπήκοος δεν ήταν ύποπτος. Ποια σενάρια εξετάζονται.

Πώς φτάσαμε στο θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates
Σενάρια για το θρίλερ με τις πτήσεις της Emirates
Associated Press
3'

Πληροφορίες που αξιολογήθηκαν εξ αρχής από τις υπηρεσίες ασφαλείας ως «δεδομένα χαμηλής αξιοπιστίας» περιείχε το e-mail, το οποίο «έδειχνε» 35χρονο Τούρκο που ζει στη χώρα μας ως τρομοκράτη που θα επιχειρήσει να ταξιδέψει στην Αμερική.

Παρά ταύτα κανείς δε θα μπορούσε να αγνοήσει το «σήμα» από την πρεσβεία των ΗΠΑ για παρουσία τυχόν υπόπτου για τρομοκρατία μέσα σε αεροσκάφος της Emirates που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έτσι ακολουθήθηκε κατά γράμμα το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Η έρευνα τελικά αποκάλυψε ότι ο 35χρονος δεν είναι τρομοκράτης αλλά πιθανότατα θύμα κάποιου «εκδικητικού» φίλου του. Ο οποίος -όπως δείχνει η τροπή που πήραν τα πράγματα- πιθανότατα έστειλε το e-mail εκ του πονηρού για να εκδικηθεί για προσωπικές διαφορές που μπορεί να είχε με τον 35χρονο.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν στη διάθεσή τους το προφίλ του 35χρονου, το οποίο δεν ταίριαζε με προφίλ τρομοκράτη. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες στο e-mail ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν φανατικό ισλαμιστή. Εντούτοις ακόμα και από τις αναρτήσεις στο λογαριασμό που διατηρεί ο Τούρκος στο Twitter δεν προέκυπτε ότι είναι ένα φανατισμένο άτομο. Επίσης, γινόταν αναφορά στο e-mail ότι θα προχωρούσε σε τρομοκρατικό χτύπημα. Από την έρευνα δεν προέκυψε κάποιο εύρημα που να παραπέμπει σε προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο 35χρονος είχε έρθει πριν από τρία χρόνια στη χώρα μας ως διωκόμενος στη Τουρκία λόγω της πολιτικής του ιδεολογίας. Μαζί του έφερε τη σύζυγό του και το παιδί του, που στη συνέχεια κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Αμερική όπου ζουν. Στόχος του 35χρονου ήταν να πάρει βίζα και να πάει και αυτός στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε βρισκόταν νόμιμα στη χώρα μας έχοντας λάβει προσωρινή άδεια διαμονής. Μάλιστα, το προφίλ του και το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει φαίνεται ότι αποδείκνυαν ότι ανήκει στην κατηγορία του πρόσφυγα, λόγω πολιτικής δίωξης στην πατρίδα του.

Ο 35χρονος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές Αρχές, ενώ δεν υπήρξε ποτέ το όνομά του στις «μακρόσυρτες» λίστες με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Επίσης, οι «ειδικές» υπηρεσίες αξιολόγησαν τις πληροφορίες του e-mail ως «δεδομένα χαμηλής αξιοπιστίας», διότι το συμπέρασμα ότι ο 35χρονος είναι ύποπτος για τρομοκρατία δεν προέκυπτε από συγκεκριμένα δεδομένα ή από κάποια έρευνα των Αρχών αλλά μόνο από τη μαρτυρία ατόμου που ανήκει στο στενό περιβάλλον του.

Το αρχηγείο της Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «κατόπιν ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών, ουδέν αξιόποινο προέκυψε σε βάρος ατόμου, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι επέβαινε σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρίας και είχε χαρακτηριστεί ως ύποπτο».

Αναπάντητο περιμένει το ερώτημα εάν οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να είχαν προλάβει να εντοπίσουν τον 35χρονο στο σπίτι του πριν καθηλωθούν τα δύο αεροσκάφη και προκληθεί αναστάτωση σε εκατοντάδες επιβάτες. «Πρωταρχικό μέλημα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων. Καλύτερα λίγο παραπάνω ταλαιπωρία παρά να ληφθεί ρίσκο. Τελικά όλα πήγαν καλά και το θέμα θεωρείται λήξαν», αναφέρει αστυνομική πηγή.

Διαβάστε ακόμα:

Πτήση Emirates:Αθώος ο «ύποπτος» Τούρκος-Δεν εμπλέκεται με τρομοκρατία

Πτήση Emirates: Αυτός είναι ο Τούρκος υπήκοος που αναζητούσε η CIA

Πτήση Emirates: Το παρασκήνιο του θρίλερ - Όλα άρχισαν από ένα...email

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή