Αυτή είναι η κατάσκοπος που «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ – Η δράση στην Ελλάδα και πώς διέφυγε στη Ρωσία
Μια 32χρονη με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» αποκαλύφθηκε πως ήταν στην πραγματικότητα μια 35χρονη Ρωσία με όνομα Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα και λειτουργούσε ως κατάσκοπος.
Η ΕΥΠ ανακοίνωσε πως «ξεσκέπασε» μια ξένη κατάσκοπο, η οποία δρούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τ.», δήλωνε φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι. Η «Μαρία Τσάλλα», όπως εμφανιζόταν στα νόμιμα έγγραφα του ελληνικού κράτους που είχε εξασφαλίσει το 2018 ακολουθώντας σχετικές διαδικασίες, κι αφού δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών, εμφανίστηκε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα λαλά και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, η Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ανήκει στην κατηγορία των «illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έτσι ώστε να σταλούν σε δυτικές χώρες και να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο, ειδικό, ρόλο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, προφανώς ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη.
Στην «αυγή» του 2023 η σύλληψη μιας αντίστοιχης «illegal» στη Σλοβενία, φαίνεται πως άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και για τη «Μαρία Τσάλλα». Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί και αυτή αλλά και άλλα πρόσωπα. Η ίδια είπε στον «κύκλο» της στην Ελλάδα πως θα φύγει για δουλειές και θα επιστρέψει εντός ενός μήνα, ωστόσο, έκτοτε εξαφανίστηκε και ήταν σαν… να μην υπήρξε ποτέ. Η ίδια κατέβασε τα προφίλ στα social media, την ιστοσελίδα του καταστήματος που είχε και δεν μπορούσε κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.
Πλέον, η έρευνα των ελληνικών αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.