«Μαρία Τσάλλα»: Πώς η ΕΥΠ έφτασε στην κατάσκοπο και η μυστήρια δράση της στην Ελλάδα
Η ΕΥΠ δεν έφτασε τόσο απλά στη σύλληψη της Ρωσίδας πράκτορα «Μαριά Τσάλλα» η οποία έμενα τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα΄, εργαζόταν ως φωτογράφος και από το 2000 ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη χειροτεχνίας στο Παγκράτι.
Η αποκάλυψη μεγάλου τμήματος του δικτύου πρακτόρων του ρωσικού καθεστώτος με το ψευδώνυμο «Παράνομοι» ήρθε μετά τη σύλληψη (5 Δεκεμβρίου 2022) κοντά στην πόλη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ενός ζευγαριού Ρώσων πρακτόρων που εμφάνιζαν καταγωγή από την Αργεντινή και ασχολούνταν παραπλανητικά με το εμπόριο ακινήτων και αντικών.
Η ανάκριση των «κατασκόπων της Λιουμπλιάνας» και πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις κατ’ οίκον έρευνες στη Σλοβενία ήταν αυτές που βοήθησαν την ΕΥΠ να αντιληφθεί τον κρυφό ρόλο της Ιρίνα Σ. η οποία ήταν ένα ακόμα αόρατο μέλος του συστήματος κατασκοπείας της Ρωσίας που είχε δημιουργηθεί από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε την τελευταία 15ετία από το Κρεμλίνο.
Από τις έρευνες στη Σλοβενία δεν αποκαλύφθηκε μόνο η πράκτορας αλλά και ο σύντροφός της, ο οποίος έμενε στη Βραζιλία με ψεύτικα στοιχεία «Ντάνιελ Κάμπος Βίτιχ». Εκτός αυτού βρέθηκαν και άλλοι ομοεθνείς με τον ίδιο ρόλο στην Ευρώπη.
Οι πληροφορίες που μαθεύτηκαν στη Λιουμπλιάνα έγιναν άμεσα γνωστές και στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ζήτησαν την άρον άρον επιστροφή των κατασκόπων τους στη Ρωσία. Κάτι που έπραξαν αμέσως τόσο η «Μαρία Τσάλλα» όσο και ο σύντροφός της στη Βραζιλία, ο οποίος και άφησε μια γυναίκα με την οποία διατηρούσε προσωπικές επαφές στη χώρα να τον αναζητά μέσω του Διαδικτύου.
Η δράση της «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα και τα... «τουριστικά» ταξίδια
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν τη δράση της κατασκόπου στη χώρα μας, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα προσεγγίζοντας πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες, στρατιωτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιχειρηματίες κ.λπ., όπως συμβαίνει συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις με στόχο να συγκεντρωθούν συγκεκριμένες πληροφορίες.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η «Μαρία Τσάλλα» δεν είχε μείνει αρκετό διάστημα έτσι ώστε να αναπτύξει το δεύτερο σχέδιο δράσης της, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η παρουσία της στη χώρα μας να αφορούσε ειδικές αποστολές παρακολούθησης προσώπων ή ακόμα και κάποια δολιοφθορά με στόχο αντίπαλους πράκτορες. Στο στόχαστρο βέβαια μπαίνουν τα «τουριστικά» ταξίδια που φέρεται να έκανε σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες στην Ευρώπη. Απορία επιπλέον προκαλεί το γεγονός ότι εμφάνιζε ως έδρα της επιχείρησής της στο Παγκράτι την έδρα εταιρείας στην οδό Τζαφέρη στο Γκάζι, η οποία προσφέρει «φορολογικές εξυπηρετήσεις» ή χώρους για την πραγματοποίηση επαγγελματικών συναντήσεων.
Πηγές από το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πληροφορίες για ύποπτη δράση τουλάχιστον 60-70 Ρώσων επιχειρηματιών και άλλων ατόμων που μετέφεραν χρηματικά ποσά στην Ελλάδα. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά κάνουν γνωστό, επιχειρούσαν να αναπτύξουν διασυνδέσεις με έλληνες παράγοντες, ενώ είχαν θεωρηθεί ύποπτοι μεταφοράς κεφαλαίων, αγνωστης προέλευσης, στο εξωτερικό. Το θέμα κατά καιρούς ερευνούσαν μέλη της Επιτροπής για την ιδιοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες.
Η έρευνα για τη Ρωσίδα κατάσκοπο πραγματοποιήθηκε από το Β’ Τμήμα της Διεύθυνσης Συλλογής Πληροφοριών που αποτελείται από περίπου 20 πράκτορες (αστυνομικούς, ρωσόφωνους πολιτικούς υπαλλήλους) οι οποίοι ερευνούν τα ζητήματα δράσης κατασκόπων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
«Μαρία Τσάλλα»: Πίεζε για την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου -Τι λέει ο δήμαρχος στο Newsbomb
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η γυναίκα εμφανίστηκε μία ημέρα στο ληξιαρχείο Αλιβερίου και ζήτησε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο, ωστόσο υπήρξε κάποιο κώλυμα, καθώς χρειαζόταν χαρτί που να επιβεβαιώνει τον τόπο κατοικίας της.
Όπως είπε ο δήμαρχος Αλιβερίου, Αθανάσιος Μπουραντάς, στο Newsbomb.gr, οι υπάλληλοι του ληξιαρχείου είδαν τη ληξιαρχική πράξη που τους προσκόμισε η «Μαρία Τσάλλα» στην οποία δεν υπήρχε δηλωμένο όνομα πατρός. Μάζεψαν υλικό για να εξετάσουν την περίπτωσή της και παράλληλα τη ρώτησαν γιατί ήθελε να εγγραφεί στο δήμο.
Επίσης, έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για διευκρινίσεις σχετικά με το τι να κάνουν στην περίπτωσή της, που δήλωνε αγνώστου πατρός. Όταν πήραν την απάντηση, την ενημέρωσαν για τις προϋποθέσεις. Η «Μαρία Τσάλλα» εμφανίστηκε στο ληξιαρχείο μαζί με έναν δικηγόρο από την Αθήνα και, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, πίεζε τους υπαλλήλους για τα χαρτιά.
Ο κ. Μπουραντάς, επίσης, ότι φέρεται κάποια οικογένεια από την περιοχή να τη φιλοξενούσε, ενώ στη συνέχεια νοίκιασε ένα δωμάτιο, πιθανότατα για να χρησιμοποιήσει το μισθωτήριο ως απόδειξη για τον τόπο κατοικίας της.
Στην πορεία όμως κανείς δεν την είδε ξανά.
Απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Από το 2018 οι ελληνικές αρχές έχουν απελάσει συνολικά 16 Ρώσους διπλωμάτες.
Η πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο του 2018, μετά την αποκάλυψη για σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας για «αποσταθεροποίηση» και χρηματισμό βουλευτών ώστε να αποτραπεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Όπως και για αύξηση της ρωσικής επιρροής στο Άγιον Όρος μέσω «αφανών χρηματοδοτήσεων».
Ο δεύτερος γύρος απελάσεων συνεχίστηκε τον Αύγουστο του 2022, όπου αποδόθηκαν ύποπτες επαφές με ορισμένα άτομα από τον πανεπιστημιακό χώρο και εκπροσώπους ΜΜΕ μικρού βεληνεκούς ώστε να προωθούν φιλορωσικές θέσεις ή η πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων και οι σχέσεις τους με οργανωτές του αντι-εμβολιαστικού κινήματος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.