Ρωσίδα πράκτορας: Πώς δρουν τα διεθνή δίκτυα πρακτόρων – Το μυστήριο γύρω από τον νεκρό δικηγόρο της

Ρωσίδα κατάσκοπος: Oι illegals στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της.

Ρωσίδα πράκτορας: Πώς δρουν τα διεθνή δίκτυα πρακτόρων – Το μυστήριο γύρω από τον νεκρό δικηγόρο της
7'

Με την υπόθεση της κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα οι «Illegals».

Σε άρθρο της τον Ιούνιο του 2022, η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη αναλυτές, έκανε λόγο για 10 έως 30 «Illegals» που βρίσκονται εν ενεργεία ανά πάσα στιγμή σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και ο Κώστας Λαμπρόπουλος, στρατηγικός αναλυτής υπάρχουν δίκτυα κατασκόπων.

«Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας οποίος είναι καταλυτικός όχι μόνο με την επιρροή που μπορεί να ασκήσει, αλλά στο επίπεδο της αντικατασκοπείας και με τη συλλογή πληροφοριών» είπε ο κ. Λαμπρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της ΕΥΠ για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Σμίρεβα, που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τσάλλα».

Yβριδικό δόγμα πολέμου

Και όπως τόνισε «υπάρχει όλο αυτό το πλαίσιο που αφορά μια τάση που υπάρχει στον 21ο αιώνα και αυτή ονομάζεται υβριδικό δόγμα πολέμου, υβριδικός πόλεμος ή τέταρτη γενιά πολέμου» Αναφορικά με το δίκτυο των illegals επισήμανε ό,τι πρόκειται, στην περίπτωση των Ρώσων, «γι’ ένα ολιστικό δόγμα άσκησης επιρροής που περιλαμβάνει αντικατασκοπεία, υπονόμευση κοινωνιών, πολιτικών ηγεσιών της Δύσης. Αυτα τα δόγματα τα έχουν υιοθετήσει και έτερα κράτη, όπως είναι η Κίνα, όπως είναι το Ιράν και τελευταία και η Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο το καθεστώς Πούτιν, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει ένα δίκτυο περίπου 30 άτομων τα οποία εκπαιδεύονται για 5 με 10 χρόνια και στη συνέχεια διεισδύουν σε δυτικές χώρες.

«Δεν είναι επιχειρήσεις λίγων μηνών, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν στρατιωτικά μυστικά, αλλά είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσει για να στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που μπορεί να χρησιμεύσει στις ρωσικές πολιτικές» επισήμανε ο στρατηγικός αναλυτής.

Σχολιάζοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και δεν συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε στην Άννα Τσάπμαν, που διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια. Αναφερόμενος στην Ευρώπη επισήμανε ότι πάνω από 200 ιστοί κατασκόπων έχουν διαλυθεί τα τελευταία χρόνια.

Άνθρωποι χωρίς ταυτότητα

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος αναφέρθηκε στο πώς επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται οι σύγχρονοι κατάσκοποι, όπως η Ιρίνα Σμίρεβα τονίζοντας ότι δεν έχουμε να κάνουμε για επιχειρήσεις υψηλής σημαντικότητας. «Πρόκειται για γυναίκες κυρίως, οι οποίες περνούν κάτω από το ραντάρ τελείως». Γεγονός που έχει δημιουργήσει και έναν προβληματισμό στις δυτικές αρχές για το ποιους ανθρώπους τελικά προσεγγίζουν.

«Καταλαβαίνουν ότι ένας άνθρωπος από τις υπηρεσίες πληροφοριών ή από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχει διαφορετικά φίλτρα αντίληψης επικινδυνότητας σε όλη αυτή τη διαδικασία από τον μέσο άνθρωπο» σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ανθρώπους χωρίς ταυτότητα.

«Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι συνήθως χωρίς οικογένειες. Μπαίνουν σε ένα πλαίσιο σημαντικής και μακροχρόνιας εκπαίδευσης, η οποία ακριβώς τους οδηγεί στο να είναι καλοί στο να μην έχουν ταυτότητα, να είναι ειλικρινείς και να μπορούν να αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα σε όλο αυτό το πλαίσιο και να μην δημιουργούν επί της ουσίας δέσιμο», σχολίασε.

Ο κ. Καρατράντος αναφέρθηκε και στον Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας ότι εξέλιξε κάποια από τα βασικά εργαλεία του Ψυχρού Πολέμου. «Όλο αυτό το πλαίσιο, μαζί με την πυρηνική απειλή στην όλη διαδικασία, δημιουργεί αυτή τη διάσταση και στο επίκεντρο είναι οι υπηρεσίες της Ρωσίας.

«Μαρία Τσάλλα»: Νεκρός ο 45χρονος δικηγόρος που τη βοήθησε

«Μυστήριο» συνεχίζει να καλύπτει πολλές από τις ενέργειες της Ρωσίδας κατασκόπου, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του MEGA, ο δικηγόρος, περίπου 40 ετών, ήταν εκείνος που υποδέχθηκε την κατάσκοπο και να δέχτηκε να τη βοηθήσει με την ελληνοποίησή της. Ακόμα μετά την ελληνοποίησή της, λειτουργούσε σαν φορολογικός της εκπρόσωπος. Ο ίδιος άνθρωπος, φέρεται να της παρείχε νομική αρωγή στις ενέργειές της για να εγγραφεί στο Δημοτολόγιο.

Ο δικηγόρος είχε το γραφείο του στην οδό Ιπποκράτους, ήταν και ο ίδιος ρωσικής καταγωγής, ενώ βοηθούσε κατά κανόνα, Ρώσους πολίτες που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Ανήκε άλλωστε και ο ίδιος σε έναν ελληνορωσικό σύνδεσμο φιλίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως η επιγραφή στο δικηγορικό του γραφείο ήταν στα ρώσικα.

Σύμφωνα με το MEGA, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πριν από περίπου δύο χρόνια και ενώ ο ίδιος δεν ήταν πάνω από 45 χρονών, πέθανε. Παράλληλα από τις έρευνες, φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί και τα στοιχεία της μητέρας της Ιρίνα Σμίρεβα. Πρόκειται για πρόσωπο που έχει γεννηθεί το 1969 και έχει αποβιώσει το 2013, ενώ φέρεται ακόμα να είχε ποινικές εμπλοκές και να είχε φυλακιστεί.

Η Αστυνομική Ταυτότητα της Ρωσίδας κατασκόπου

Την υπογραφή που έβαλε η Ρωσίδα κατάσκοπος στην αίτηση έκδοσης Αστυνομικής Ταυτότητας, φέρνει στο φως ο Alpha. Η αίτηση έχει γίνει παραμονή Χριστουγέννων, στο Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου, ενώ στο δελτίο αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής της. Φαίνεται μάλιστα δηλωμένη στο δημοτολόγιο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.

Δηλώνει αγνώστου πατρός και στην κατοικία δηλώνεται αόριστα το Αλιβέρι. Το έγγραφο που παρουσιάζει ο Alpha φέρεται να είναι η μοναδική ταυτότητα που έχει εκδώσει. Ο άνθρωπος που συνόδευσε τη «Μαρία Τσάλλα» στο ΑΤ και βεβαίωσε την ταυτοπροσωπία μίλησε στο ίδιο κανάλι. Πρόκειται για ηλικιωμένο που δεν ήξερε την πραγματική της ταυτότητα.

Μιλά για την οικογένεια Τσάλλα που γνώρισε κάποτε: «Ήταν παντρεμμένοι και είχαν ένα μωρό. Αυτή ήταν Ελληνίδα, η μάνα και ο άντρας της ήταν Λατινοαμερικάνος νομίζω, από κάπου εκεί. Ε, αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια».

Κάποια στιγμή εκείνοι εγκατέλειψαν τη χώρα και από τότε έχασε την επαφή μαζί τους. «Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ο πατέρας, ας πούμε και μου λέει, ξέρεις έχουμε πάει εκεί, πέθανε ο τάδε, η Ελληνίδα τώρα η μάνα, φτιάχνω λέει τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε, για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει».

«Το 2018 δέχτηκε τηλεφώνημα από την υποτιθέμενη μητέρα της Μαρίας Τσάλλα και στη συνέχεια από ένα δικηγόρο. Και με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει, σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο… Και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσεις αυτό, δηλαδή ότι ήταν αυτή, εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό, δεν ήταν στον αέρα δηλαδή».

Τι λέει συμμαθητής της

Το Mega εντόπισε τον Javi Labourt, έναν Αργεντίνο ο οποίος ζει στην Ελλάδα και ήταν συμμαθητής της Τσάλλα το 2018 σε φροντιστήριο στο οποίο και οι δύο μάθαιναν ελληνικά.

Ο ίδιος στην περιγραφή του κάνει λόγο για ένα ντροπαλό και απόμακρο άτομο, με εμφανή την αγάπη της για τη φωτογραφία.

«Ήταν φωτογράφος, ταλαντούχα καλλιτέχνης φωτογράφος. Ταξίδευε στην Ελλάδα, έβγαζε φωτογραφίες. Έβγαζε καλές φωτογραφίες, είχε μία πολύ καλή κάμερα. Όταν είσαι καλός φωτογράφος, επενδύεις χρήματα στον εξοπλισμό και αυτό είχε κάνει.

Προσπαθούσε να μάθει την γλώσσα αλλά δεν ήταν τόσο παρούσα στα μαθήματα. Ήταν ντροπαλή, δεν ήταν πολύ ανοιχτός χαρακτήρας, δεν είχε πολλές συναναστροφές. Την καλούσαμε για φαγητό μαζί μας αλλά δεν ερχόταν. Δεν είχαμε προσωπικές συζητήσεις. Δεν ήταν ανοιχτή για να γίνουμε φίλοι. Δεν ήταν καλόβολη, ανοιχτός χαρακτήρας όπως άλλοι συμμαθητές μου.

Ήταν περίπου στην ηλικία μου, 35 – 36 χρονών τότε. Ήταν αδύνατη, είχε κοντά μαλλιά. Δε θυμάμαι από που μας είχε πει ότι είχε έρθει. Νομίζω μας είχε πει ότι είχε έρθει από τη Γαλλία».

Δείτε το βίντεο του Mega:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή