Πανελλήνιες 2023: Πιο απλό το σύστημα από την Τράπεζα Θεμάτων - Διασφαλισμένη η διαδικασία
«Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων των Πανελλήνιων εξετάσεων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Αντωνίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα με αυτό των σχολικών εξετάσεων και την Τράπεζα Θεμάτων.
Η κυβερνοεπίθεση που συνέβη στο πλαίσιο σχολικών εξετάσεων και συγκεκριμένα στο δίκτυο του ΕΔΥΤΕ το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων προκάλεσε αδιαμφισβήτητα όχι μόνο μεγάλες αντιδράσεις αλλά και μεγάλο άγχος στους άμεσα εμπλεκομένους, δηλαδή τους μαθητές.
Άγχος που αφορά τόσο στις ενδοσχολικές εξετάσεις όσο και στη διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων 2023.
Με αφορμή τις επιθέσεις από χάκερς και τα όσα αυτές προκάλεσαν, όπως για παράδειγμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση θεμάτων ή ακόμα και την ακύρωση αυτών, μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου στην προσπάθεια του να εξηγήσει τι συνέβη και κυρίως πως αντιμετωπίστηκε - με απώτερο στόχο να καθησυχάσει γονείς και μαθητές - αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίθεση και την έγκαιρη αντιμετώπισή της: «Χθες ξεκίνησε μία επίθεση το πρωί στις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, όπου εκεί στεγάζεται φιλοξενείται και η Τράπεζα Θεμάτων. Αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η ουσία πάντως είναι ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε. Τα παιδιά χθες δώσανε εξετάσεις. Συμμεριζόμαστε και την αγωνία τους. Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία. Η ουσία πάντως είναι ότι τελικά το σύστημα λειτούργησε, τα παιδιά έδωσαν εξετάσεις και από ψυχής τους ευχόμεθα καλή επιτυχία».
«Υπήρχαν συστήματα αλλά δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης»
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου ήταν ακόμα δηλωτικός όταν αναφέρθηκε στο σύστημα αυτό καθαυτό και τις δυνατότηες που έχει, τουλάχιστον αναφορικά με τα συστήματα ασφάλειας: «Υπάρχει σύστημα προστασίας, υπήρχε, υπάρχει σύστημα προστασίας, αλλά τέτοια συζήτηση για ενίσχυση του συστήματος προστασίας ποτέ δεν έγινε».
«Έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και πραγματικά αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε και μας προφύλαξε χθες και πολύ περισσότερο σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.
Ενισχύθηκε το τείχος προστασίας
Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε και στα βήματα που έγιναν για να ενισχυθεί το σύστημα και να μην προκύψει πάλι ίδιο πρόβλημα: «υπήρχαν συστήματα προστασίας, αλλά αυτά τα συστήματα χτυπήθηκαν και δεν άντεξαν το μέγεθος της επίθεσης και ουσιαστικά αυτό το οποίο κάναμε σε συμφωνία με τον ΕΔΥΤΕ ήταν να ενισχυθεί το σύστημα. Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Χρειάστηκε να ενισχυθεί το τείχος προστασίας και αυτό το κάναμε τη Δευτέρα το βράδυ».
Άλλο η Τράπεζα θεμάτων άλλο οι Πανελλήνιες εξετάσεις
Σε σχέση με τις Πανελλήνιες εξετάσεις ο Γιάννης Αντωνίου διαβεβαίωσε πως δεν πρόκεται και δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοι: «Το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων είναι πολύ πιο απλό από ότι οι εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων. Στην τράπεζα θεμάτων έχουμε 24.165 θέματα, είναι 1.900 Λύκεια τα οποία κάνουν εξετάσεις με ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα και με μία δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με το μάθημα στο οποίο εξετάζονται τα παιδιά από αυτά τα 24.165 θέματα. Στην περίπτωση των πανελλήνιων εξετάσεων τα μαθήματα είναι 12. Κάποια μέρα μάλιστα που εξετάζεται η γλώσσα και η λογοτεχνία είναι ένα μάθημα και για τις τρεις κατευθύνσεις, τους τρεις προσανατολισμούς. Δηλαδή υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων. Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα. Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας».