Έβρος: Ο «Σπύρος», ο «Γραμματέας» και ο «Κομάντο» - Πού εστιάζουν οι έρευνες των αρχών
Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί οι 5 αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ, εκτός από την ποινική δίωξη που αντιμετωπίζουν.
Νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας «καίνε» τους συνοριοφύλακες, που φαίνεται να γνώριζαν ακόμα και τη συνεργασία ανάμεσα σε διακινητές και την τουρκική στρατοχωροφυλακή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN οι συνοριοφύλακες φέρονται να ενημερώνονταν από τους διακινητές πως οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες τους έχουν επιτρέψει να περάσουν μετανάστες και να προχωρήσουν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Μου είπε τώρα αυτός ότι τους άφησε ο στρατός και ετοιμάζονται να περάσουν. Τα δικά μας είναι. Έχουμε ενημέρωση, είναι τα δικά μας».
Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν ακόμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που τους έχει παραχωρήσει το ελληνικό κράτος όπως για παράδειγμα τις θερμικές κάμερες και τα συστήματα εντοπισμού παράνομων μεταναστών, προς όφελος του κυκλώματος, προκειμένου να περνούν ανενόχλητοι τους παράνομους μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.
Ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνοριοφυλάκων αναφέρει για την υπόθεση: «η συνοριακή φύλαξη δεν είναι έτσι, η συνοριακή φύλαξη είναι αυτή η οποία έτρεξε και το 2015 στα νησιά έτρεξε και τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές και σε ολόκληρο τον Έβρο έχει αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι η συνοριοφύλαξη της χώρας και πόσο μπορούμε να την πάμε πιο ψηλά».
Σημαντική είναι και η αποκάλυψη πως το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ακόμα και κωδικές ονομασίες, για παράδειγμα Κομάντο ή Κατσάκι ονόμαζαν τον δακινητή, ενώ οι περισσότερες επικοινωνίας ήταν κωδικοποιημένες.
«Μη χάσουμε τη βαλίτσα, τα παπούτσια, τη βαλίτσα. Να βγει λίγο στο στο δρόμο εκεί πέρα και ας τα αφήσει και ας φύγει. Ας αφήσει στην άκρη λίγο και ας φύγει μέσα να κρυφτεί να πάει πίσω στα άτομα», αναφέρεται σε άλλη επικοινωνία.
Όπως δηλώνει ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου: «Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και οι πέντε. Δεν πρέπει να αμαυρώσουμε αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, για να κρατήσουμε τα σύνορά μας».
Οι κωδικοί
Να σημειώσουμε ότι οι πέντε συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με το κύκλωμα και τα ψάχνει η αστυνομία, ενώ το μόνο που ξέρει για εκείνα είναι οι κωδικοί τους.
Στις συνομιλίες, όπως αναφέραμε και παραπάνω υπάρχουν κάποιοι κωδικοί, τους οποίους οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων γνωρίζουν, καθώς ο κάθε κωδικός αφορά σε ένα πρόσωπο, μέλος του κυκλώματος.
Πολύ συχνά στις επικοινωνίες μιλούν για κάποιον Σπύρο, κάποιο Γραμματέα αλλά και κάποιον Κομάντο ή Κατσάκι με τις αρχές να εκτιμούν πως πρόκειται για διακινητές που είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμα και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή διενεργείται έρευνα και για άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Πώς δικαιολόγησαν τις συνομιλίες
Ένας εκ των κατηγορουμένων είπε ότι έκανε τις συνομιλίες με διακινητές της Τουρκίας, για να παίρνει πληροφορίες για το πότε έρχονται παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα. Όταν τον ρώτησαν για την κωδική ονομασία «βαλίτσα», ο αστυνομικός είπε ότι παρέλαβε μία σακούλα σκουπιδιών με είδη ρουχισμού «που μου είχε στείλει ένας συνάδελφος από την απέναντι πλευρά, από την γειτονική χώρα».