Πύλος: Τι δείχνουν οι συμπληρωματικές καταθέσεις για το ναυάγιο - Όσα θα υποστηρίξουν οι διακινητές

Πώς θα κινηθεί η υπερασπιστική γραμμή των 9 ατόμων που συνελήφθησαν ως φερόμενοι διακινητές στο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου.

Πύλος: Τι δείχνουν οι συμπληρωματικές καταθέσεις για το ναυάγιο - Όσα θα υποστηρίξουν οι διακινητές
3'

Στις 11 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 9 αλλοδαπών που έδειξαν οι μετανάστες ως διακινητές του κυκλώματος. Ως τα πρόσωπα εκείνα που έστειλαν στο θάνατο αθώες ψυχές στα ανοιχτά της Πύλου και βασάνισαν όσους δεν ήταν υπακούει στις εντολές τους ξυλοκοπώντας τους.

Ωστόσο πριν ξεκινήσουν οι απολογίες οι δικηγόροι των κατηγορουμένων θα λάβουν τις συμπληρωματικές καταθέσεις που έδωσαν οι 9 διασωθέντες μετανάστες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο νέο στοιχείο από τις συμπληρωματικές καταθέσεις, η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά , αν όμως οι μετανάστες έχουν δώσει και νέα πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα, τότε οι δικηγόροι θα ζητούσαν προθεσμία μια ημέρας ακόμα.

Με καλυμμένα χαρακτηριστικά οι διακινητές

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, ένας εκ των κατηγορουμένων αφού υποστήριξε πως έχει γίνει λάθος και πως εκείνος δεν έχει καμία σχέση με κυκλώματα , ισχυρίστηκε ότι οι διακινητές κινούνταν πάνω στο αλιευτικό έχοντας κρύψει τα χαρακτηριστικά τους έτσι δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από τους μετανάστες.

Ενώ άλλος ισχυρίστηκε πως τον "έδωσε" επίτηδες μετανάστης με τον οποίο είχαν κόντρα για να τον εκδικηθεί και πως δεν είναι μέλος του κυκλώματος.

«Μας χτυπούσαν, μας απειλούσαν, μας εκβίαζαν με το νερό»

Στις καταθέσεις που έδωσαν οι μετανάστες στην ασφάλεια του Λιμενικού γίνεται ξεκάθαρο ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν ρόλους και δεν δίσταζαν ακόμα και να χτυπήσουν τους μετανάστες σε περίπτωση που εκείνοι ζητούσαν ένα μπουκάλι νερό ή κάτι να φάνε.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση που ακολουθεί ενός νεαρού μετανάστη:

«Το άτομο με το νούμερο 56 μας φώναζε και μας έδινε διαταγές, αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά και μας έβριζε και μας χτυπούσε, έκανε παρέα συνέχεια με τον καπετάνιο του σκάφους...».

Το ξύλο ξεκινούσε από τη στιγμή που τους παραλάμβαναν από το αεροδρόμιο στη Λιβύη. Εκεί με ταξί, φορτηγά και αυτοκίνητα τους μετέφεραν σε σπίτια - κρησφύγετα όπου κοιμόταν ο ένας πάνω στον άλλον, σε άθλιες συνθήκες φυσικά με το αζημίωτο. Όποιος αντιδρούσε έπαιρνε ως απάντηση κλωτσιές και όχι μόνο.

Το κύκλωμα τα είχε σχεδιάσει όλα μήνες πριν. Ήξερα την ημέρα αναχώρησης του αλιευτικού μετά το πράσινο φως που έλαβε από τους συνδέσμους στην Ιταλία. Είχε δώσει στους μετανάστες μέχρι και τα ακριβή δρομολόγια που έπρεπε να ακολουθήσουν μέχρι τη Λιβύη.

«Ταξίδεψα αεροπορικώς από την πολή Καρατσι του Πακιστάν για Ντουμπάι και από εκεί για Αίγυπτο και από εκεί πάλι αεροπορικώς για Λιβύη...Έφτασα στο αεροδρόμιο μαζί με άλλους .Μας μετέφεραν σε ένα σπίτι όπου μέναμε εκεί με άλλα 150 άτομα .Εκεί μείναμε 5 ημέρες .Μετά μας πήγε σε ένα διαμέρισμα με 200 άτομα ,εκεί μείναμε περίπου 20 ημέρες και μετά μας πήγε σε ένα γυάλινο σπίτι όπου βρίσκονταν περίπου 300 άτομα, εκεί μείναμε ένα βράδυ και την επόμενη μέρα μας πήγαν με 12 περίπου αυτοκίνητα σε ένα διαμέρισμα στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης . Ήταν απόσταση μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το πλοίο...» είπε στις λιμενικές αρχές ένας νεαρός μετανάστης που κατάφερε να σωθεί από το ναυάγιο.

Οι διασωθέντες μετανάστες στις καταθέσεις τους κάνουν λόγο για περίπου 10 με 15 διακινητές, την ώρα που οι αρχές έχουν περάσει χειροπέδες σε 9.

Δεν αποκλείεται λοιπόν ανάμεσα στους μετανάστες που βρίσκονται στη Μαλακάσα να υπάρχουν και μέλη του κυκλώματος που υποδύονται τους ταλαιπωρημένους μετανάστες, γι αυτό άλλωστε και η έρευνα δεν σταματά εδώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή