400 με 500 αιτήσεις στο κέντρο της Αθήνας για… σιδερικά
Το ερώτημα είναι πώς όλοι αυτοί απέκτησαν όπλα από τη στιγμή που από την ΕΛ.ΑΣ. ακολουθείται μια πολύ αυστηρή διαδικασία για να φτάσει στα χέρια του ενδιαφερόμενου η άδεια αγοράς όπλου και η άδεια κατοχής. Προφανώς και πρόκειται για παράνομο οπλισμό.
Η... δεξαμενή παράνομης εμπορίας όπλων είναι κυρίως καταυλισμοί της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, οι καταυλισμοί είναι τα στέκια των εμπόρων οι οποίοι προέρχονται από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία. «Κι εγώ παίρνω τηλέφωνο τον...και του ζητάω το όπλο που θέλω. Είναι Αλβανικής καταγωγής. Πλέον φέρνουν δυνατά όπλα, όπως καλάσνικοφ...» λέει στο newsbomb πρόσωπο που διαμένει σε καταυλισμό της Αττικής.
Οι έμποροι μέσα στους καταυλισμούς κάνουν τα.... επαγγελματικά τους ραντεβού με τους υποψήφιους πελάτες οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν τον οπλισμό για να βαρέσουν μπαλοθιές σε γάμους ούτε για να πάνε για σκοποβολή.
Οι καταυλισμοί έχουν μετατραπεί σε παζάρι σιδερικών κάτι προφανώς που δεν είναι κοινό μυστικό και γνωρίζει και η αστυνομία. Το ερώτημα είναι: Τι κάνει γι’ αυτό;
Ένας ακόμη "δρόμος" που ακολουθούν οι παραβατικοί είναι η αγορά νόμιμων αεροβόλων - καθώς δεν χρειάζεται να έχει κάποιος άδεια - και η μετατροπή τους σε φονικά όπλα πειράζοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το πιστόλι κρότου, το οποίο απαγορεύεται να πωλείται σε οπλοπωλεία όπως και το πιστόλι εκκίνησης αγώνων μπορούν να μετατραπούν σε πυροβόλα.
Μία ακόμη πηγή είναι το σκοτεινό διαδίκτυο όπου πωλούνται μέχρι και όπλα - μπρελόκ τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο το θύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τέτοιου είδους όπλα κυκλοφορούν αρκετά συχνά στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως προκύπτει λοιπόν, ο καθένας μπορεί να έχει ένα όπλο στα χέρια του αρκεί να έχει τα χρήματα να το αγοράσει. Τα ποσά στη "μαύρη" αγορά ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.000 - 5.000 ευρώ
Για να φτάσει ένα όπλο νόμιμα στα χέρια του ενδιαφερόμενου, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι μέλος σκοπευτικού συλλόγου και να έχει συμμετάσχει σε 8 αγώνες, θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί ψυχολόγου, παθολόγου και αφού προχωρήσει σε αίτημα στις αρχές, εκείνες με τη σειρά τους ελέγχουν το ποινικό μητρώο του ενδιαφερόμενου και όχι μόνο και στη συνέχεια προχωρούν στην απόφαση έγκρισης ή μη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στα 19 τμήματα του κέντρου της Αθήνας κατά μέσο όρο κατατίθενται 400-500 αιτήσεις το χρόνο από ενδιαφερόμενους για να αποκτήσουν κάποιο όπλο και από αυτές τις αιτήσεις εγκρίνεται μόλις το 7%. Ενώ σε τμήματα των Βορείων Προαστίων (Κηφισιά και Μεταμόρφωση) έγιναν φέτος 730 αιτήσεις για κατοχή κυνηγετικών και περίπου 650 για άλλου τύπου. Και σε αυτή την περίπτωση εγκρίθηκε ένας πολύ μικρός αριθμός.