Οικονόμου: Εντατικοί έλεγχοι και εκτενείς παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια και τη νεανική βία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για θέματα ασφαλείας που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη

Οικονόμου: Εντατικοί έλεγχοι και εκτενείς παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια και τη νεανική βία
6'

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στους φόβους για χτύπημα της Χαμάς στην Ελλάδα, στη διαρκή μάχη της Τροχαίας για την οδική ασφάλεια και στους άξονες για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα δήλωσε:

«Δεν έχουμε πληροφορίες για πυρήνες της Χαμάς, ούτε κάποιες ενδείξεις που να μας προκαλούν πανικό. Είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση, το καταλαβαίνει ο καθένας. Είναι απολύτως λογικό κάποιος να κάνει συνειρμούς με αυτά που βλέπει, με αυτά που έγιναν στις Βρυξέλλες, τη Γαλλία, το Πεκίνο, με την εμπειρία που έχουμε από το παρελθόν. Παρ’ όλ’ αυτά, τα πληροφοριακά μας δίκτυα είναι αναπτυγμένα, η επιτήρησή μας σε συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα σημεία αναπτυγμένη κι αυτή -και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση- έχουμε το νου μας. Αυτό όμως απέχει από το να είμαστε σε μία φάση πανικού.

Η χώρα μας είναι μία χώρα με το διακριτό της στίγμα στην ευρύτερη περιοχή. Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ταυτόχρονα, όμως, βάλαμε και την ανθρωπιστική διάσταση των αμάχων και των ανθρώπων που δεν πρέπει να την πληρώσουν, χωρίς να φταίνε, στο μέτωπο του πολέμου. Άρα, εγρήγορση, όχι όμως πανικός.

Είχαμε μεριμνήσει και λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα, στην Κω και στη Λέρο που έχουμε κοινότητες Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων στις δομές. Είχαμε φροντίσει και στείλει διμοιρίες της αστυνομίας, των ΜΑΤ, γιατί εκεί χρειαζόμασταν ενίσχυση, στα άλλα νησιά και με τους συνοριοφύλακες που έχουμε και με τις δυνάμεις μας είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, άμεσα και έγκαιρα να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εκδηλωθεί. Επαναλαμβάνω και πάλι, έχουμε το νου μας, έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά, έχουμε εντατικοποιήσει τη φύλαξη εκεί που πρέπει, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με ξένες υπηρεσίες. H χώρα μας έχει παραδοσιακή καθαρή στάση. Xωρίς πανικό, παρακολουθούμε τα δεδομένα και ευχόμαστε το ταχύτερο δυνατό να τερματιστεί η κρίση, που είναι τεράστια στην ευρύτερη περιφέρειά μας.»

Διαρκής η μάχη της Τροχαίας για την οδική ασφάλεια

«Έχουμε ξεκινήσει μία διαρκή, και θα έλεγα και άνιση μάχη, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εστίες της καθημερινότητας που μας αφορούν όλους. Επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας: οι καθυστερήσεις, ο χρόνος που χάνουμε στο αυτοκίνητο, τα ατυχήματα που προξενούνται. Ήδη έχουμε πολύ περισσότερη τροχαία στους δρόμους από αυτήν που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και θα την αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα -τον τελευταίο 1 με 1,5 μήνα- είχαμε 258.000 ελέγχους με 55.000 με 56.000 παραβάσεις. Για να έχουμε αυτή την τεράστια αύξηση στους ελέγχους καταλαβαίνουμε πως δεν έχουν γίνει από μηχανές, αλλά από ανθρώπους. Έχουμε τους γερανούς στον Κηφισό, τους μοτοσικλετιστές που ανεβοκατεβαίνουν, συνέχεια προσθέτουμε δυνάμεις για να έχουμε και τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες Τροχαία.

Η Τροχαία όμως διευθετεί, επιτηρεί, τιμωρεί τις επιθετικές οδηγικές συμπεριφορές. Δυστυχώς όμως, η Τροχαία δεν μπορεί να κάνει διαπλάτυνση, ούτε μπορεί να φροντίσει να μη μένουν αυτοκίνητα από βλάβη, ούτε μπορεί να χτίσει καινούργιους δρόμους. Συνεχώς με παρεμβάσεις θα φροντίζουμε να κάνουμε την ταλαιπωρία λιγότερη, να τη μετριάζουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και βεβαίως έχουμε πολλά περιθώρια για να βελτιωθούμε ακόμη πιο πολύ. Δεν το λέω για να αποσείσω από πάνω μας τις ευθύνες ότι πρέπει να έχουμε πιο τακτική και ουσιαστική παρουσία, όμως αυτό που μαρτυρούν τα στοιχεία είναι ότι η παρουσία αυτή αποδίδει: και στο διπλοπαρκάρισμα, σε δρόμους της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, στην Τσιμισκή και στην Εγνατία, σχεδόν το διπλοπαρκάρισμα έχει εκμηδενιστεί. Θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές και σε άλλους δρόμους. Έχουμε μία δύσκολη πρόκληση με την έναρξη των έργων για το Fly Over στη Θεσσαλονίκη, ένα πολύ σύνθετο project και εκεί η Τροχαία θα συνδράμει, χωρίς φυσικά να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Συνεχώς σε αυτό το κομμάτι που είναι απολύτως σχετικό με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα φροντίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Υπήρξαν πορείες που είχαν λίγους ανθρώπους, ας πούμε χθες στην Πρεσβεία του Ισραήλ ήταν γύρω στους 150-200 ανθρώπους οι οποίοι δεν έκλεισαν το δρόμο, ήταν στον παράδρομο της Κηφισίας. Χθες ήταν μια πολύ μεγάλη διαδήλωση από πολιτικά κόμματα και σωματεία εργασιακά, δεν ήταν δυνατό να περιοριστούν σε ένα ή δυο ρεύματα. Όπου αυτό είναι εφικτό, φροντίζουμε να μένουν τουλάχιστον μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανοιχτές.

Η κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει, να χειροτερέψει απίστευτα το έτσι και αλλιώς επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της Αττικής, της Αθήνας, που έχει ξεπεράσει προ πολλού λόγω του πληθυσμού αλλά και του στόλου των αυτοκινήτων που έχουμε, τις δυνατότητες ή τις προβλέψεις που υπήρχαν, όταν χτίστηκε το δίκτυο αυτό. Ακόμα και η Αττική Οδός, που είναι ο πιο καινούριος, ο πιο σύγχρονος δρόμος, με άλλες προδιαγραφές όγκου αυτοκινήτων είχε φτιαχτεί.»

Οι άξονες για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

«Τρία πράγματα. Εντατικοποίηση της εμφανούς αστυνόμευσης. Όπου αυτό έχει γίνει, σε εστίες δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν προβλήματα, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Αθήνα, το καλοκαίρι και αργότερα, η αστυνομία με τη στοχευμένη της παρουσία κατάφερε και αντιμετώπισε, το αναχαίτισε. Έξω από χώρους που μαζεύονται νέοι άνθρωποι, με εντονότερη εμφανή παρουσία της αστυνομίας, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε ή, εν πάση περιπτώσει, να αποτρέπουμε αυτού του είδους τις επιθετικές συμπεριφορές, όπως ήδη κάνουμε. Σας θυμίζω το τελευταίο διάστημα πάνω από 1.350 συλλήψεις, και βάλτε και πόσα περιστατικά έχουμε αποτρέψει.

Δεύτερον, ξεκινάμε σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, μια πολύ σημαντική προσπάθεια διαβούλευσης και ενημέρωσης, στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, με τα αντίστοιχα σχολεία και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Γιατί η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί το τελευταίο κομμάτι, την έκφανση αυτού του φαινομένου. Εδώ καλούμαστε να διαχειριστούμε την αποτυχία μας ως κοινωνία, ως εκπαίδευση, ως οικογένεια. Αν κάποιος απομονώσει τα περιστατικά, θα εκπλαγεί με το πόσο χαμηλά έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας ανθρώπων που συμπλέκονται, με το τι έχουν πάνω τους, με τη φύση και την αγριότητα των περιστατικών, με τον τόπο που γίνονται, στα προαύλια, έξω από τα σχολεία, συμμαθητές που είναι στο ίδιο το θρανίο. Μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν είναι το θέμα να πεις πώς θα τα αντιμετωπίσω αστυνομικά, είναι συνολικότερης κοινωνικής αντιμετώπισης.»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή