Σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς ο αρχηγός των «11» που άρπαξε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο
Χρέος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται πως έβαλαν στο Δημόσιο τα μέλη της συμμορίας των 11 που είχαν καταφέρει να στήσουν ένα δίκτυο διασυνοριακής απάτης-μαμούθ με φερόμενο ως εγκέφαλο 51χρονο επιχειρηματία, ο οποίος ήταν σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς.
Την εγκληματική οργάνωση κατάφερε να εξαρθρώσει η Οικονομική Αστυνομία έπειτα από έρευνα πολλών μηνών. Μάλιστα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 51χρονος επιχειρηματίς και στη δικογραφία βρίσκονται τα ονόματα 23 ατόμων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης άνοιγαν εταιρείες τεχνολογίας και μέσω «μαϊμού» συναλλαγών εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Στη συνέχεια, κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10.000.000 ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι διατηρούσαν για τη διευκόλυνση των κινήσεών τους 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών πραγματοποίησαν 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων, ακόμα και supercars, και προϊόντων τεχνολογίας.
«Διαχρονικά μετέβαλλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή τη διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Οι εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ, αντιστοίχως, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, πραγματοποιούσαν δε τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ.
«Με τη διαδικασία αυτή πέτυχαν να εισπράξουν 5.426.106 ευρώ. Επίσης, με σύσταση επιχειρήσεων κυρίως σε ανύπαρκτα πρόσωπα εισήγαγαν, σύμφωνα με τραπεζικά δεδομένα, από εταιρίες με έδρες σε χώρες Κ-Μ προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ και με μεθοδεύσεις πέτυχαν να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ αξίας 13.548.387 ευρώ» αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα.
Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης αξιοποίησαν την υποδομή των επιχειρήσεων που σύστηναν και κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι οικονομικών ενισχύσεων με τη μορφή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.