Σάλος με την αδράνεια των αστυνομικών στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων - Πώς θα είχε σωθεί η 28χρονη
Πρωτοφανές έγκλημα με τη στυγερή δολοφονία 28χρονης έξω από αστυνομικό τμήμα, όπου είχε πάει για να καταγγείλλει τον δράστη. Πλέον έχει ξεκινήσει έρευνα για τυχόν ευθύνες των παρόντων αστυνομικών, στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων.
Μόλις δυο αξιωματικοί υπήρχαν στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της. Την ίδια ώρα ένας σκοπός υπήρχε στο σημείο και μάλιστα μόλις 20 μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε η Κυριακή. Μάλιστα, ο σκοπός επενέβη αφότου ο δράστης αυτομαχαιρώθηκε και είχε πέσει στο έδαφος, κλωτσώντας μακριά το μαχαίρι...
Το ερώτημα είναι ότι με τα αστυνομικά τμήματα τόσο υποστελεχωμένα -το συγκεκριμένο θα έπρεπε να έχει συνολική δύναμη 50 στελεχών, όμως έχει μόνο 16- τι θα θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να έχουν κάνει οι παρόντες σε υπηρεσία στο τμήμα, ώστε να αποτραπεί η δολοφονία της νεαρής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN τα λάθη ή οι παραλείψεις που έγιναν ήταν οι ακόλουθες:
-Δεν έγινε σωστή εκτίμηση του κινδύνου από την αξιωματικό υπηρεσίας, μετά την αναφορά του θύματος.
-Η ίδια η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε η ίδια τηλέφωνο, ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε.
-Δεν ζήτησαν από τη νεαρή κοπέλα να παραμείνει στο τμήμα μέχρι να καταφθάσει το περιπολικό, και να μην κυκλοφορήσει μόνη της.
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η δεύτερη αξιωματικός ήταν επόπτης της περιοχής, που θα έκανε έλεγχο στους στόχους που φυλάσσονται τριγύρω,ενώ η ίδια είχε περιπολικό και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει με ασφάλεια την κοπέλα.
Σήμερα εξάλλου, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του του προισταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθαριάνου προκάλεσε η δολοφονία της 28χρονης έξω από το τμήμα Αγίων Αναργύρων σχετικά με τις ευθύνες των αστυνομικών που είχαν βάρδια εκείνο το βράδυ.
Μετά τη διαβίβαση του φακέλου σχετικά με τη δολοφονία του κοριτσιού στην Εισαγγελία, ο προϊστάμενος διέταξε ξεχωριστή προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα ο οποίος όμως αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί ήδη για το περιστατικό.
«Η 28χρονη δεν ήθελε να κάνει μήνυση», λέει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
«Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ περιγράφει τι συνέβη», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δημογλίδου, έχει ξεκινήσει και διοικητική έρευνα «για να δούμε αν όντως έκαναν σωστά τις ενέργειες που έκαναν οι αστυνομικοί».
«Έχει βγει διευκρινιστική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία που νομίζω περιγράφει αναλυτικά τι ακριβώς συνέβη χθες, όσα μπορούμε να περιγράψουμε αναλυτικά γιατί κάποια από αυτά θα είναι αντικείμενο και της διοικητικής έρευνας που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή για να δούμε εάν όντως έκαναν σωστά τις ενέργειες οι αστυνομικοί, αλλά θα αποτελέσουν φαντάζομαι και αντικείμενο της έρευνας του εισαγγελέα που έχει ήδη στην κατοχή του όλο το προανακριτικό υλικό», είπε η κυρία Δημογλίδου.
Δημογλίδου: Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να κάνει έγκληση
«Η συγκεκριμένη κοπέλα όταν έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα δεν επιθυμούσε να υποβάλει έγκληση για κάποιο αδίκημα. Εξετάζεται ξαναλέω εάν οι ενέργειες των αστυνομικών έγιναν σωστά. Υπάρχουν καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, αλλά και αστυνομικών. Η κοπέλα εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί ο πρώην σύντροφός της να την περιμένει έξω από το σπίτι της, επειδή αυτό είχε συμβεί τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε να την συνοδεύσει περιπολικό. Δεν είχα καταλάβει τόσο η ίδια, όσο και το πρόσωπο που την συνόδευε ότι την παρακολουθούσε. Υπέθεταν ότι βρίσκεται κοντά στο σπίτι της κοπέλας και γι' αυτό ζητούσε να μεταφερθεί με περιπολικό. Προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να υποβάλει έγκληση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Όπως είπε η κυρία Δημογλίδου οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την κοπέλα να υποβάλει έγκληση. «Με μια κλήση στην Άμεση Δράση, όπως και σε κάθε αστυνομικό τμήμα, το περιπολικό βρίσκεται σε λίγα λεπτά εκεί. Αυτό εξήγησαν και στην κοπέλα. Η έκφραση 'δεν υπάρχει περιπολικό' δεν υπάρχει για κανένα αστυνομικό τμήμα. Το εάν το πλήρωμα του περιπολικού προέρχεται από το ΑΤ ή την Άμεση Δράση αυτό αφορά την Ελληνική Αστυνομία. Περιπολία υπήρχε κανονικά στην περιοχή. Η κοπέλα δεν επιθυμούσε να καλέσουμε την Άμεση Δράση, ζήτησε να αποχωρήσει και να καλέσει η ίδια, όπως και έπραξε. Υπάρχει η κλήση κανονικά που μιλά με την τηλεφωνήτρια και περιγράφει πού ακριβώς βρίσκεται όταν ξαφνικά δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον δράστη. Όσο έμεινε ανοικτή η γραμμή η κλήση καταγράφηκε», είπε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους
Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:
Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.
Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.
Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.
Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.
Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.
Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).
Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.