Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα στην Ευρώπη αλλοδαπούς μέσω του «Ελ. Βενιζέλος»

Κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης συνιστούσαν οικία που αποτελούσε έδρα νομιμοφανούς εταιρείας, όπου είχε εγκατασταθεί το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και καφετέρια όπου διενεργούνταν οι χρηματικές συναλλαγές μέσω των υπό διακίνηση αλλοδαπών και του «hawaladar»

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε παράνομα στην Ευρώπη αλλοδαπούς μέσω του «Ελ. Βενιζέλος»
5'

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας ανθρώπων το πρωί της Δευτέρας (8/7) στην Αθήνα, για τον εντοπισμό ταυτοποιημένων μελών εγκληματικής οργάνωσης, η δραστηριοποίηση της οποίας στη διακίνηση αλλοδαπών και παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων, είχε καταδειχθεί από το προανακριτικό έργο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αστυνομικοί της ανωτέρω υπηρεσίας με τη συνδρομή Ο.Π.Κ.Ε. συνέλαβαν πέντε αλλοδαποί (ηλικίας 39, 38, 36, 31 και 60 ετών) και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους –κατά περίπτωση- για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης.

Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση περιλαμβάνονται πέντε ακόμη αλλοδαποί που υποστήριζαν τη δράση της οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε και συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από αρχές Γερμανίας, ως διακινητής παράνομων μεταναστών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η προανακριτική διερεύνηση του «modus operandi» του κυκλώματος, απέδειξε τον ακριβή σχεδιασμό και αποτύπωση ενός σχεδίου δράσης που συντάχθηκε από το αρχηγικό μέλος που κατείχε ειδικές γνώσεις και εμπειρία στην παράνομη διακίνηση, καθώς και την ανάληψη ρόλων από τα υπόλοιπα μέλη που με επιδεξιότητα χειρίζονταν τα καθήκοντα, τα οποία τους ανέθετε το διευθυντικό μέλος για την αριστοτεχνική υλοποίηση όλων των επιμέρους σταδίων της εγκληματικής δράσης.

Ειδικότερα, ο 39χρονος ηγέτης της οργάνωσης προέβη στη σύσταση νομιμοφανούς εταιρείας που ασχολούνταν με την πώληση τροφίμων και ακολούθως ενοικίασε χώρο, όπου προσχηματικά θα λειτουργούσε ως έδρα της επιχείρησης.

Στη συνέχεια, μετέτρεψε το χώρο αυτό σε εργαστήριο κατάρτισης-νόθευσης εγγράφων, εξοπλίζοντας αυτό με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αφού προηγουμένως είχε προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών, τα οποία κατά κύριο λόγο απασχολούν ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Στο χώρο του εργαστηρίου εκτελούνταν τρεις μέθοδοι παραγωγής ταξιδιωτικών εγγράφων για τα πρόσωπα που επρόκειτο να διακινηθούν:

  • Μέθοδος αντικατάστασης, η οποία συνίστατο στην αλλαγή της σελίδας στοιχείων και φωτογραφίας στο υπάρχον γνήσιο διαβατήριο,
  • Μέθοδος «look alike», η οποία ακολουθείται στην περίπτωση που ο υπό διακίνηση αλλοδαπός προσομοιάζει στα χαρακτηριστικά του πραγματικού κατόχου του διαβατηρίου και
  • Μέθοδος «εξ’ υπαρχής κατάρτισης», η οποία έγκειται στην κατάρτιση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.

Σημαντικό στάδιο για την αδιάλειπτη λειτουργία της οργάνωσης ήταν η αναζήτηση αλλοδαπών που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μέσω της αεροπορικής οδού σε Ευρωπαϊκές Χώρες και σύναψη συνεργασίας με το εγκληματικό κύκλωμα.

Την αρμοδιότητα αυτή είχε αναθέσει ο αρχηγός στο 60χρονο μέλος, ο οποίος είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό προφίλ, διατηρώντας ένα ευρύ κύκλο επαφών και διασυνδέσεων στα στέκια που σύχναζαν αλλοδαποί που επιθυμούσαν να εξέλθουν από τη χώρα.

Όσον αφορά τις χρηματικές συναλλαγές των υπό διακίνηση αλλοδαπών με το κύκλωμα, η εγκληματική οργάνωση προσέφερε τη δελεαστική προς τους πελάτες «διαδρομή» πληρωμής, χωρίς ίχνη, τόσο για την προστασία τους, όσο και τη διασφάλιση της αποδέσμευσης του ποσού που κατέβαλλαν, αφού ολοκληρωθεί η μετάβαση στη χώρα που επιθυμούν.

Οι πληρωμές λάμβαναν χώρα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας, όπου 36χρονο μέλος της οργάνωσης είχε το ρόλο του διαμεσολαβητητή «hawaladar».

Υπήρχε η επιλογή μεθόδου πληρωμής, μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος διακίνησης χρημάτων «hawala», το οποίο στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των αποστολέων, παραληπτών και διαμεσολαβητών «hawaladar» που ενδεχομένως βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση προσέφερε και τη δυνατότητα πληρωμής με τη μέθοδο «guarantee», όπου ο αλλοδαπός κατέθετε χρήματα στο «hawaladar» που σε αυτήν την περίπτωση διαδραμάτιζε ρόλο εγγυητή και λάμβανε ένα χαρτί που περιείχε έναν μυστικό κωδικό.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της μετάβασης του στον τελικό προορισμό, ο αλλοδαπός αποκάλυπτε τον κωδικό στα μέλη της οργάνωσης και εν συνεχεία τα μέλη παραλάμβαναν τη χρηματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Ο «hawaladar» διατηρούσε ένα ανεπίσημο τετράδιο εντός της καφετέριας, όπου καταγράφονταν όλα τα δεδομένα στην αραβική γλώσσα, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την άμεση αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου σε περίπτωση ελέγχου.

Αφού ολοκληρώνονταν τα στάδια του εφοδιασμού με το απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο και η απαραίτητη συναλλαγή, η εγκληματική οργάνωση τοποθετούσε τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς προσωρινά σε «safe houses» αν και διαβιούσαν στην Αθήνα, πριν την μεταφορά τους στο αεροδρόμιο από τα μέλη της οργάνωσης την ημέρα της πτήσης που είχαν δρομολογήσει.

Αυτό δείχνει την επαγγελματική οργάνωση του κυκλώματος για να εξασφαλίσει τη μη υπαναχώρηση των υπό διακίνηση αλλοδαπών στον παράνομο ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς.

Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρονταν στο Αερολιμένα Αθηνών και τα μέλη της οργάνωσης τους συνόδευαν και καθοδηγούσαν σε όλα τα στάδια ελέγχου στο περιβάλλον του αεροδρομίου, έως την άφιξη τους στην πύλη αναχώρησης της πτήσης.

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονταν κυμαίνονταν από -3.000- έως -15.000- ευρώ, βάσει του προορισμού και των ενδιάμεσων σταθμών.

Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του τρόπου δράσης αποτέλεσε η αποτροπή πέντε περιπτώσεων διακίνησης αλλοδαπών από τον ανωτέρω εγκληματικό δίκτυο, από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά τις έρευνες

Από τις έρευνες στην οικία-εργαστήριο, στην καφετέρια και στις οικίες τους, κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας, αδειών διαμονής και αδειών ικανότητας τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών,
  • Εξοπλισμός πρόσφορος για την κατάρτιση και νόθευση των εγγράφων,
  • Τα χρηματικά ποσά των -5.595- ευρώ, -1.773- δολλάρια, -80- λίρες Αγγλίας και -300- LEU Μολδαβίας,
  • Πλήθος τραπεζικών καρτών,
  • Πλήθος αποκομμάτων και εγγράφων χρηματικών συναλλαγών, καθώς και σημειωματάρια με σχετικά δεδομένα και
  • Το «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν ενώπιον Ανακριτή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα

23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα