Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Εκβιασμοί, εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί και ναρκωτικά η δράση της συμμορίας

Εξιχνιάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. υποθέσεις εκβιασμών κατά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου

Εγκληματική οργάνωση η οποία προχωρούσε σε εκβιασμούς σε μαγαζιά της Αθήνας, εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες ναρκωτικών και άλλα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ μετά και την συμπλοκή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις επισημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, έχουν συλληφθεί δεκατέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων έντεκα ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί.

Μέχρι τώρα εξιχνιάσθηκαν 78 εκβιάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, 4 εμπρησμοί καταστημάτων και 1 εμπρησμός οχήματος, 1 έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων 1 έκρηξη σε οικία 1 έκρηξη σε κατάστημα και 1 σωματική βλάβη.

Τι βρέθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων

Πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες σε οικίες στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 πιστόλια, 2 περίστροφα, 2 τυφέκια, 11 χειροβομβίδες, πλήθος φυσιγγιών και μαχαιριών, 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 800 γραμμάρια κοκαΐνη, 2 κιλά κάνναβη, 11 αυτοκίνητα, 11 μοτοσικλέτες εκ των οποίων 1 κλεμμένη και 1 παραποιημένη και το χρηματικό ποσό των 248.090 ευρώ.

Πουλούσαν προστασία ως «σωματοφύλακες»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Υποστράτηγου Φώτιου Ντουΐτσητα, «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, παρέχοντας «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ένα ευρύ φάσμα απασχόλησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιφρούρηση εκδηλώσεων, η διασφάλιση των υπαλλήλων, παρέμβαση σε τυχόν επεισόδια που θα προκληθούν μεταξύ θαμώνων, ο έλεγχος πρόσβασης στους χώρους που λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, η λειτουργία τους ως ενδιάμεσοι στην επίλυση προσωπικών ή άλλων διαφορών μεταξύ προσώπων με απειλές ή χρήση βίας για λογαριασμό του εντολέα τους κλπ.

Πρωινές ώρες της 14 Ιουλίου 2024, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν -17- άτομα, εκ των οποίων οι -3- είναι ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -32- οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ελλείψει των προϋποθέσεων του αυτοφώρου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, τέλεσαν και έτερες πράξεις όπως εμπρησμούς, εκρήξεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στοχεύοντας στην επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Διαπιστώθηκε δε, ότι παρείχαν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα ως «σωματοφύλακες», επιλύοντας πολλές φορές προσωπικές διαφορές προσώπων με απειλή ή χρήση βίας υπέρ του εντολοδόχου τους».