«Από παντού τα παίρνεις ρε Νάνσυ»: Νέοι διάλογοι από το κύκλωμα των δημοτικών υπαλλήλων

Νέες αποκαλύψεις για το τρόπο δράσης του κυκλώματος εκβιαστών των δημοτικών υπαλλήλων έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Νέα στοιχεία και πληροφορίες αποκαλύπτει ρεπορτάζ της Real News για το πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών που αποτελούνταν από δημοτικούς υπάλληλους στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.

Οι νέοι διάλογοι που αποκαλύπτονται είναι ενδεικτικοί του τρόπου λειτουργίας μίας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διαφθοράς υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα που έχει εξαρθρωθεί ποτέ στη χώρα μας.

«Από παντού τα παίρνεις ρε Νάνσυ» - Ο ενδεικτικός διάλογος

Ήταν 16 Μαΐου όταν επιχειρηματίας καλεί τη 43χρονη Νάνσυ. «Θα βρεθούμε να μου δώσεις χρήματα;», τον ρωτά η 43χρονη. «Δεν θα κατέβω σήμερα», απαντά ο επιχειρηματίας και της ζητά να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Μπορείς τη Δευτέρα να…», προσπαθεί να πει ο άνδρας, που δείχνει να τη γνωρίζει καλά. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός του τρόπου λειτουργίας του κυκλώματος.

43χρονη: «Όχι δεν νομίζω ότι μπορώ, νομίζω ότι έχω συμβούλιο»

Επιχειρηματίας: «Γιατί;»

43χρονη: «Θα είμαι στη Μύκονο, περίμενε λίγο, έχω πήξιμο»

Επιχειρηματίας: «Στη Μύκονο τι θα κάνεις ρε;»

43χρονη: «Ε τι να σε κάνω; Έχω δουλειά με την Αρχαιολογία. Περίμενε.»

Επιχειρηματίας: «Από παντού τα παίρνεις, ρε Νάνσυ, τα παίρνεις από παντού»…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως είχαν προσβάσεις παντού. Από τη Δημοτική Αστυνομία, μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού, το Υγειονομικό της Περιφέρειας αλλά και υπηρεσίες πολεοδομίας. Παντού υπήρχαν συνεργάτες που αναλάμβαναν να κάνουν ψευδείς ελέγχους, να παραποιούν άδειες λειτουργίας και να επηρεάζουν για να λαμβάνουν οι απαραίτητες υπογραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον μία δεκαετία, έχοντας διαβρώσει πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, τόσο στην Αθήνα αλλά και σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας αποκομίζοντας ιλλιγγιώδη ποσά από τους επιχειρηματίες που ήθελαν να αποφύγουν τους ελέγχους.

Οι περιοχές που δρούσε το κύκλωμα

Μόνο στον δήμο Αθηναίων, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Παγκράτι, το Θησείο, η Ερμού, η πλατεία Αγίας Ειρήνης από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 εκτιμάται ότι λάμβανε ποσά τουλάχιστον από 47 (!) καταστήματα εστίασης.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Προστασίας και Πολιτισμού έλαβε την πρώτη καταγγελία στις 12 Απριλίου. Άμεσα, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ήρε το απόρρητο των εμπλεκομένων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Real News, μέχρι τις αρχές Ιουνίου είχαν καταγραφεί συνομιλίες με τις οποίες οι «αδιάφθοροι» στοιχειοθέτησαν περισσότερες από 400 σελίδες αναφοράς. Η 43χρονη Νάνσυ έχει καταγραφεί να συνομιλεί για επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, στο Φάληρο, στην Ηλιούπολη, στο Μαρούσι, στο Νέο Ηράκλειο και την Κηφισιά.

Επιπλέον, υπάρχουν συνομιλίες -εκτός Αττικής και Μυκόνου- και για τη Σαντορίνη. Στις 15 Μαΐου η 43χρονη συνομιλεί με υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά όχι στους πρώτους 14 συνελήφθησαν ως μέλη του κυκλώματος. «Να σου κάνω πω, ερώτηση. Να συμμετέχει ο μηχανικός; Αυτό ρώτα την», λέει στον υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού. «Θα ρωτήσω εγώ τη δικιά μου», της απαντά εκείνος, με τη 43χρονη να του θυμίζει και την επόμενη από τις εκκρεμότητές τους. «Η Σαντορίνη είναι την επόμενη εβδομάδα», του επισημαίνει. «Ναι, ναι. Έχουν μαζευτεί πάνω από 60 θέματα», επιβεβαιώνει εκείνος.

Οι υπηρεσίες της 43χρονης, όμως φαίνεται πως ήταν περιζήτητες σε όλη την Ελλάδα. Στις 14 Μαΐου, δέχεται κλήση από ιδιοκτήτη επιχείρησης εστίασης που της συστήνεται, ο οποίος της εξηγεί από πού πήρε το τηλέφωνό της αναφέροντας το όνομα του κοινού γνωστού τους. «Μου ανέφερε ότι είναι κάπου στον Βόλο», λέει για την επιχείρηση η 43χρονη. «Ναι, συγκεκριμένα στις Μηλιές, στο Πήλιο», τονίζει ο επιχειρηματίας και δίνουν ραντεβού για να τα πουν λίγο αργότερα.

Τα ιλιγγιώδη ποσά που αποκόμισε το κύκλωμα από την παράνομη δράση του

Μόνο τους τελευταίους 18 μήνες, οι 14 κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι καρπώθηκαν περίπου 700.000 ευρώ, με τα αληθινά παράνομα κέρδη να εκτιμάται ότι ήταν πολλαπλάσια. Η Νάνσυ φέρεται να είχε ιδιαίτερη αγάπη στα ακριβά ρολόγια. Στο σπίτι της εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 25 πολυτελή ρολόγια με το πιο φθηνό εξ αυτών να κοστίζει 7.000 ευρώ.

Παράλληλα τα μέλη του κυκλώματος δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διατηρούν τα κέρδη και σε μετρητά. Ρόλο ταμία φαίνεται πως είναι η 75χρονη Ζωίτσα. Πρόκειται για τη μητέρα της 43χρονης, η οποία έχει επίσης συλληφθεί. Μάλιστα η ηλικιωμένη φέρεται να κρατούσε ιδιόχειρες σημειώσεις με λεπτομέρειες για το ποσά που «έμπαιναν» και «έβγαιναν» από το ταμείο της εγκληματικής οργάνωσης. Συνολικά στο σπίτι της 75χρονης εντοπίστηκαν περίπου 400.000 ευρώ τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού και τυλιγμένα σε ρολά. Οι αστυνομικοί εντόπισαν χρήματα μέσα σε καναπέδες, σε πολυθρόνες, σε ψευδοροφές, ακόμα και σε ντουλάπια κουζίνας.

Ρόλο στο κύκλωμα είχε και ο 41χρονος αδελφός της Νάνσυς ο οποίος φαίνεται πως είχε αναλάβει την είσπραξη των χρημάτων από τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που έχουν γνώση των ερευνών στην ουσία η Νάνσυ λειτουργούσε ως «προϊστάμενη» πολλών δημόσιων υπαλλήλων στον δήμο Αθηναίων, στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και σε υγειονομικές ελεγκτικές υπηρεσίες. «Ήταν αυτή που στην ουσία έδινε εντολές για το πότε θα γίνουν οι έλεγχοι, πού θα γίνουν και πως, ώστε να μην ενοχληθούν οι “πελάτες” του κυκλώματος», λέει χαρακτηριστικά αστυνομικός για τη δράση της 43χρονης που όπως αποδείχθηκε είχε παρελθόν στις απάτες.

«Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες»

Η 43χρονη που έχει προφυλακιστεί ανέφερε μέσα από την φυλακή πως δεν απόδεχεται τις κατηγορίες που της καταλογούνται ενώ σχολίασε πως ερμηνεύονται με λάθος τρόπο οι δραστηριότητες της.

«Δεν αποδέχομαι την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ούτε του εκβιασμού. Είναι δυνατόν να έχω κάνει εγκληματική οργάνωση με τη μητέρα μου ηλικίας 75 ετών και τον αδερφό μου;», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, αναφορικά με ποιό είναι το επάγγελμα της, πρόσθεσε: «Στους διαλόγους μου ερμηνεύονται με λάθος τρόπο οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Είμαι διεκπεραιώτρια και αυτό που κάνω είναι να μεσολαβώ για να λύνονται πρακτικά θέματα που έχουν καταστηματάρχες με το Δημόσιο προς όφελος τους».

Η Νάνσυ μάλιστα τόνισε πως θα δώσει στοιχεία για δωροδοκίες στη συνέχεια των ερευνών της Αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις