Σε ύψιστο συναγερμό ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας

Έπειτα από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι από τζιχαντιστή στη Γερμανία και δεδομένων των εξελίξεων στον πόλεμο στο Ισραήλ, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής.

Σε ύψιστο συναγερμό ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας
3'

Σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα η ΕΛ.ΑΣ., η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η ΕΥΠ.

Έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανία, όπου τζιχαντιστής μαχαίρωσε και σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα πέντε, υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση στη χώρα μας, κυρίως κατά ισραηλινών στόχων.

Όπως αποκαλύπτει το OPEN, χθες το βράδυ στάλθηκε επείγον σήμα σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, στο οποίο ζητείται η εντατικοποίηση «στο έπακρο» των μέτρων ασφαλείας για πρόσωπα, εγκαταστάσεις, κτίρια ενδιαφέροντος Ισραήλ, σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας κι άλλους μείζονες στόχους.

Μάλιστα, ήδη διενεργείται έρευνα εγκαταστάσεων κτιρίων σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου από μικτά κλιμάκια με ειδικούς σκύλους και ζητείται ο συνεχής έλεγχος ατόμων και τυχόν υπόπτων γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις. Έκτακτα μέτρα ισχύουν και στα σημεία εισόδου της χώρας.

Το διάστημα 2023-2024, εξάλλου, καταγράφηκαν δύο φορές σχέδια και απόπειρες επίθεσης κατά στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η πρώτη απ’ αυτές ήταν τον Μάρτιο του 2023, όταν η Αντιτρομοκρατική σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την ισραηλινή Μοσάντ συνέλαβαν δύο άτομα, υπηκόους Πακιστάν, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι. Η επιχείρηση σύλληψης των δύο υπόπτων ονομάστηκε «Υάκινθος» και σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ φέρεται να συντονίστηκε από το Ιράν. Το Ισραήλ μάλιστα έχει εκδώσει εντλαμα σύλληψης εις βάρος υπηκόου Πακιστάν που την περίοδο της έρευνας βρισκόταν επί ιρανικού εδάφους.

Η δεύτερη υπόθεση καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024 με εμπρηστικές επιθέσεις χαμηλής έντασης κατά ενός ισραηλινού ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι, αλλά και της συναγωγής στην ίδια περιοχή. Στα ίχνη των δραστών έφτασε από βίντεο και πειστήρια που εντόπισε στο σημείο της επίθεσης η Αντιτρομοκρατική. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες από το Ισραήλ δόθηκαν στις ελληνικές αρχές λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ήδη δρομολογημένες συλλήψεις των υπόπτων. Παρότι στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι τις εντολές στους δράστες έδινε έγκλειστος Αφγανός και σε αυτή την περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ενδείξεις ανάμειξης στην υπόθεση ατόμων από το Ιράν.

Γερμανία: Πιο αυστηρή μεταναστευτική νομοθεσία επιθυμεί ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε σήμερα να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών και να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ζόλινγκεν, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι την οποία φέρεται να διέπραξε Σύρος μετανάστης με δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

«Ήταν τρομοκρατία, τρομοκρατία εναντίον όλων μας», υπογράμμισε ο Σολτς μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, αφού άφησε ένα λουλούδι στο σημείο της επίθεσης στη μνήμη των θυμάτων. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε εξάλλου ότι είναι «θυμωμένος» με τους ισλαμιστές «που απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη όλων μας».

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν μπορούν και δεν έχουν άδεια να παραμείνουν στη Γερμανία θα επαναπατρίζονται και θα απελαύνονται», τόνισε. Μάλιστα χαρακτήρισε τον δράστη «περίπτωση Δουβλίνου», μια αναφορά στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την παροχή ασύλου, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στη χώρα της ΕΕ μέσω της οποίας εισέρχονται στο μπλοκ.

Οι γερμανικές αρχές σχεδίαζαν να απελάσουν τον 26χρονο Σύρο ύποπτο για την επίθεση στη Βουλγαρία πέρυσι, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο δεν το κατάφεραν διότι ο άνδρας δεν βρισκόταν στο κέντρο υποδοχής όταν οι αρχές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την εντολή απέλασης.Παράλληλα ο Σολτς δήλωσε ότι επιθυμεί «να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για τα όπλα (…) και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή