Μύκονος: Ο ηγούμενος που ξεσκέπασε τους μπράβους, η κατάθεση που «καίει» και ο Τόνυ ο Αλβανός

Η κατάθεση του ηγούμενου οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών στη Μύκονο 

Η δράση των μπράβων στο νησί των ανέμων, αποκαλύφθηκε έπειτα από την κατάθεση ενός μοναχού στους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες είχαν επιβάλει «κεφαλικό φόρο» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή Άνω Μερά στη Μύκονο.

Τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών, που φέρεται ότι είχαν την έδρα τους στην περιοχή της Ηλιούπολης στην Αττική, είχαν αναπτύξει δράση στη Μύκονο από τις αρχές του καλοκαιριού. Όπως αποκαλύφθηκε, λάμβαναν μεγάλα ποσά από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του ριστικού ενδιαφέροντος, είτε σε μηνιαία βά ση είτε εφάπαξ για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.

Σύμφωνα με την Realnews, για την εξάρθρωση του κυκλώματος, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε μια συντονισμένη επιχείρηση, που περιελάμβανε παρακολουθήσεις και συστηματική συλλογή στοιχείων. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος φαίνεται πως έπαιξε ένας ηγούμενος μονής του νησιού,

Όταν οι αστυνομικοί προσέγγιζαν τους καταστηματάρχες που, όπως εκτιμούσαν, είχαν πέσει θύματα εκβιασμού, έπεφταν πάνω στην άρνησή τους, καθώς εκείνοι φοβούνταν τη βίαιη αντίδραση των κακοποιών. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, όμως, δεν είχαν φοβηθεί να αποκαλύψουν τα πάντα στον ηγούμενο της μονής, στην οποία μάλιστα ανήκουν και τα ακίνητα που νοίκιαζαν για να στεγάσουν τα καταστήματά τους.

Μάλιστα οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών υπό τον συντονισμό του προϊσταμέννου τους, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Μύκονο, είχαν ξεκινήσει ενδελεχείς έρευνες από τις αρχές Αυγούστου, καθώς είχε περιέλθει σε γνώση τους πληροφορία που ήθελε τη σκληρή ομάδα των «νονών» της νύχτας από την Ηλιούπολη να έχουν κάνει απόβαση στο νησί, εκβιάζοντας καταστηματάρχες σε συγκεκριμένη περιοχή.

Έπειτα από παρακολουθήσεις και έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τις κινήσεις του φερόμενου ως αρχηγού της συμμορίας, ο οποίος είναι γνωστός στον κόσμο της νύχτας ως «Τόνυ ο Αλβανός», δεξί χέρι του «Τάκη» και στενός φίλος γνωστού επιχειρηματία με πολλές γνωριμίες και φιλίες με ανθρώπους της νύχτας και την Greek Mafia.

Από τις παρακολουθήσεις που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ο ρόλος του «Τόνυ», ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν συγκεκριμένα καταστήματα στην Άνω Μερά Μυκόνου. Μάλιστα, είχε εμφανιστεί μαζί με ολόκληρη την ομάδα του στο τοπικό πανηγύρι προκειμένου να δηλώσει την παρουσία του και, κυρίως, για να δείξει ότι αυτός είναι που κάνει κουμάντο στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες που πλήρωναν για «προστασία», όταν προσεγγίστηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών με σκοπό να μιλήσουν για τον «φόρο» που τους είχε επιβληθεί από τους κακοποιούς, αρνήθηκαν τα πάντα δηλώνοντας άγνοια, φοβούμενοι βεβαίως πως αν μιλούσαν, η συμμορία θα τους κατέστρεφε τα καταστήματα και Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί πληροφορήθη καν πως δύο από τα καταστήματα στεγάζονται σε ακίνητα ιδιοκτησίας της μονής και ότι οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν το ενοίκιο σε καταθετικό λογαριασμό του μοναστηριού.

Η επόμενη κίνηση των αστυνομικών ουσιαστικα «ξεκλείδωσε» την υπόθεση. Απευθύνθηκαν στον ηγούμενο, ο οποίος τους αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβαινε. Τις προηγούμενες ημέρες, τον ηγούμενο είχε επισκεφθεί ιδιοκτήτρια καταστήματος και του εξιστόρησε τον εφιάλτη που βίωνε, λέγοντάς του πως πλέον δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά της, καθώς εκτός όλων των άλλων θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνει το ποσό των 500 ευρώ στους μπράβους από την Ηλιούπολη.

Οι κακοποιοί τής ζήτησαν το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά για τη σεζόν. Αρχικά, η ίδια και ο σύζυγός της αρνήθηκαν να τους δώσουν αυτό το ποσό. Τότε οι εκβιαστές «κατέβασαν» το ποσό στα 8.500 ευρώ, απειλώντας παράλληλα ότι θα κάψουν την επιχείρηση.

Πλέον και με τα όσα τους είχε πει ο ηγούμενος, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών είχαν πια στη διάθεσή τους τη συνολική εικόνα της δραστηριότητας των μπράβων στη Μύκονο.

Παράλληλα, συγκεκριμένοι καταστηματάρχες δέχθηκαν τελικά να καταθέσουν, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να καταφέρουν να καταγράψουν με κάμερες ακόμα και τον φερόμενο ως αρχηγό της συμμορίας να εισπράττει χρηματικά ποσά στην περιοχή Ανω Μερά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, όταν ο «Τόνυ» συνελήφθη έξω από το κατάστημα, απ' όπου μόλις είχε εισπράξει 500 ευρώ, είχε στην κατοχή του άλλα 18.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ ο συνεργός του, που επίσης συνελήφθη επιτόπου, είχε μαζί του 1.000 ευρώ. Όπως εκτιμάται από τους έμπειρους αστυνομικούς, αυτά τα χρήματα, συνολικά 19.500 ευρώ, προέρχονταν από τον μηνιαίο «κεφαλικό φόρο» που είχαν επιβάλει στους καταστηματάρχες. Άλλωστε οι δύο κακοποιοί συνελήφθησαν σε ημέρα είσπραξης για τους ίδιους, καθώς είχαν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες στους καταστηματάρχες, κατά τι οποίες θα περνούσαν και θα λάμβαναν χρήματα από τις επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις