Θεσσαλονίκη: Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. Ιρακινοί διακινητές μεταναστών - Τους έκρυβαν σε πορτ μπαγκάζ

Το πρωί της Τρίτης έγιναν ταυτόχρονες ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ένας 31χρονος που φέρεται να διεύθυνε την οργάνωση

Θεσσαλονίκη: Στα «δίχτυα» της ΕΛ.ΑΣ. Ιρακινοί διακινητές μεταναστών - Τους έκρυβαν σε πορτ μπαγκάζ
2'

Χειροπέδες σε μέλη συμμορίας που διακινούσε παράνομα μετανάστες στο εσωτερικό της χώρα πέρασαν αστυνομικοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης προχώρησε σε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας διακρίβωσε τη δράση των μελών της οργάνωσης που αφορά σε παράνομη μεταφορά, έναντι αμοιβής και προώθηση εντός της χώρας αλλοδαπών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το πρωί της Τρίτης έγιναν ταυτόχρονες ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ένας 31χρονος που φέρεται να διεύθυνε την οργάνωση, όλοι τους από το Ιράκ.

Όλοι είναι άνδρες ηλικίας από 22 έως 44 ετών, που όπως προκύπτει από την έρευνα μαζί με συνεργούς τους, που βρίσκονται ήδη προσωρινά κρατούμενοι, ενώ 11 ακόμη έχουν ταυτοποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2024, ενώθηκαν για την τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Πώς δρούσαν οι διακινητές

Η δράση τους περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και προώθησης αλλοδαπών, για τις οποίες σχηματίστηκαν σχετικές δικογραφίες.

Συγκεκριμένα παραλάμβαναν από παραποτάμιες περιοχές του Νομού Έβρου αλλοδαοπύς που στερούνταν εγγράφων και με χρήση περισσοτέρων των 20 επιβατηγών οχημάτων, που προμηθεύονταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, τους οδηγούσαν και τους αποβίβαζαν σε περιοχές εντός του νομου Θεσσαλονίκης.

1726647912869-523170254-diakinites-thessaloniki.jpg

Μάλιστα δε δίσταζαν να στοιβάζουν μεταφερόμενους αλλοδαπούς ακόμα και μέσα σε χώρους αποσκευών των αυτοκινήτων θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο για το κέρδος, αφού μετέφεραν με αυτό τον τρόπο 8 με 10 άτομα τη φορά αποκομίζοντας συνολικά περίπου 500.000 ευρώ.

Σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Αρχών μάλιστα αγόραζαν τα οχήματα με τα οποία διακινούσαν τους μετανάστες χωρίς να προχωρούν σε μεταβίβασή τους προκειμένου σε ενδεχόμενους ελέγχους να εμφανίζονται ως υπαίτιοι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες.

Σε έρευνες σε τέσσερις οικίες και ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

20 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μεταφοράς
Πλήθος τηλεφώνων και ηλεκτρονικών μέσων και
2.090 ευρώ σχετιζόμενα με τη δράση της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια δικαστική Αρχή.

1726647923834-246498950-thessaloniki-diakinites.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή