Σοκ με τον μαζικό ξυλοδαρμό της 14χρονης από «αγέλη» συνομηλίκων - Στο «μικροσκόπιο» κι οι γονείς

Το βίντεο που κατέγραψαν οι δράστες κυκλοφορεί στο σχολείο της στη Γλυφάδα. Το κάλεσμα μέσω Instagram συγκέντρωσε ομάδα 25 παιδιών, μεταξύ τους άγνωστά της.  

Θυμίζει οπαδικό ραντεβού. Με ένα στόχο. Ένα παιδί. Θυμίζει την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Με στόχο ένα. Ένα αγόρι. Εδώ ο στόχος είναι ένα κορίτσι. Μαθήτρια γυμνασίου. Δυο συμμαθήτριές της είναι οι δράστες. Το κάλεσμα γίνεται μέσω Instagram. Δύο παιδιά καλούν εναντίον ενός άλλου. Μαζεύονται 25. Αγέλη. Σάββατο βράδυ στη Γλυφάδα ένα κορίτσι 14 χρονών λιντσάρεται με πρωτοφανή αγριότητα.

Η βία εναντίον του, είναι τόση που σοκάρει τον ιατροδικαστή. Κλοτσιές, μπουνιές, φτυσιές, εξευτελισμός. Κανένα σημείο του κορμιού της δεν υπάρχει χωρίς μελανιές. Τη γδύνουν και προσπαθούν να της κάψουν τα μαλλιά Το κορίτσι λιποθυμά, ένα περαστικός τη σώζει.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες που έγινε στόχος επίθεσης από συμμαθήτριές της. Είχαν, λέει, διαφορές από παλιά. Πόσο «παλιά»; Τι διαφορές μπορεί να έχουν παιδιά 14χρονων; Που μπορούν να εκφραστούν με ακραία, σοκαριστική βία;

Το χρονικό όπως το περιγράφει ο πατέρας του θύματος σε ανάρτησή του

«Κλήθηκαν μέσω κλειστής ομάδας στο Instagram 25-40 άτομα από όλη την Αττική όπου εντόπισαν το κορίτσι το οδήγησαν δια της βίας σε σκοτεινό μέρος αποσπώντας το από την παρέα του και της επιτέθηκαν άνευ αιτίας από πίσω χτυπώντας την στο κεφάλι ρίχνοντάς την λιπόθυμη στο έδαφος όπου και συνέχισαν βίαια να την χτυπούν να την φτύνουν, να επιδιώκουν να την γδύσουν, να της κάψουν τα μαλλιά. Έγιναν όλες οι ενέργειες σε συνέχεια και παλιότερων, μήνυση χθες στο ΑΤ Γλυφάδας (ποινική δίωξη) και σε όλες τις ενεχόμενες οικογένειες στις αξιόποινες αυτές πράξεις καθώς και στα ανήλικα τέκνα αυτών που συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο στο συμβάν. Φίλοι γονείς σας προτρέπω να αναλάβετε δράση σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό. Τα παιδιά μας, κινδυνεύουν πραγματικά, το θύμα εν προκειμένω είναι μια αριστούχα μαθήτρια που δεν έχει δώσει δικαίωμα ποτέ με την συμπεριφορά της, τουναντίον και ίσως αυτό, το ότι δεν έχει δώσει δικαιώματα να είναι η αιτία των εξαιρετικά δυσάρεστων γεγονότων που βιώνει».

Σώθηκε από τη βοήθεια ενός περαστικού

Σοκάρουν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί και έχουν καταγράψει τον άγριο ξυλοδαρμό, στη Γλυφάδα, 14χρονης μαθήτριας του 1ου Γυμνασίου Βούλας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (21/9). Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο Notia.gr, από το οικογενειακό της περιβάλλον, το κορίτσι σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός περαστικού, ο οποίος άρχισε να φωνάζει ότι θα καλέσει την αστυνομία και έτσι όσοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό (25-30 άτομα), αναγκάστηκαν να φύγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες που δέχεται επίθεση από συμμαθήτριές της. Για το προηγούμενο περιστατικό που είχε γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, πάλι στη Γλυφάδα, η 14χρονη δεν είχε αναφέρει τίποτα στους γονείς της.

Το έμαθαν τυχαία και μάλιστα είδαν και βίντεο που είχαν αναρτήσει. Δεν πρόλαβαν να καταθέσουν μήνυση και ακολούθησε ο δεύτερος ξυλοδαρμός.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

«Μπράβο στους γονείς που έφεραν το παιδί στο Α.Τ. και κατήγγειλε το περιστατικό», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου. Την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού έχει αναλάβει το ΑΤ Γλυφάδας. «Ουσιαστικά το παιδί έφτασε μαζί με τους γονείς του στο Α.Τ. και κατήγγειλε δύο περιστατικά που συνέβησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και μέσα στον μήνα», διευκρίνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου σε δηλώσεις της στο Action 24. «Κατονόμασε τρεις δράστες, τρία συνομήλικα κορίτσια, δύο από αυτά συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου μαζί με τους γονείς τους, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους για απειλή, για εξύβριση και για σωματικές βλάβες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και οι γονείς και τα παιδιά ενώ αναζητούμε ακόμη ένα άτομο που έχει αναγνωρίσει το κορίτσι».

Η προανάκριση συνεχίζεται, βασιζόμενη στα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό ανήλικης παραβατικότητας: «Γι’ αυτό περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το κουμπί πανικού Save Youth, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση».

«Τα περιστατικά αφορούν δύο συμμαθήτριες -επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας- και δυστυχώς η πλειονότητα των παιδιών [που έκαναν την επίθεση] ήταν όντως κορίτσια της ίδιας ηλικίας και κανείς δεν ενημέρωσε την Αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η ΕΛ.ΑΣ, στο σημείο του περιστατικού υπήρχαν και άλλα παιδιά που παρακολουθούσαν, δεν επιτέθηκαν, αλλά δεν απέτρεψαν την πράξη».

Για ποιο λόγο συνέβη

Η Κωνσταντία Δημογλίδου είπε πως συνήθως: « Είναι ασήμαντες οι αφορμές για τις οποίες ξεκινάει ένας καβγάς. Με κάποια από τα παιδιά γνωριζόταν η 14χρονη, όπως και τα παιδιά που συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Οι υπόλοιποι ήταν της ίδιας ηλικίας αλλά ήταν άγνωστοι με το θύμα». .

Ο ρόλος των γονιών

Ήταν ενήμεροι για την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους; «Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις και οι γονείς, τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών, πέφτουν από τα σύννεφα όταν φτάνουν σε μια αστυνομική υπηρεσία, δεν μπορούν να αντιληφθούν όλο αυτό που έχουν προκαλέσει τα παιδιά, όπως και ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύμα ενός τέτοιου περιστατικού»..

Ζήλια το κίνητρο;

«Η 14χρονη είναι απουσιολόγος, άριστη μαθήτρια και όμορφη. Τη ζήλευαν δύο συγκεκριμένες συμμαθήτριές της. Από πέρυσι άρχισε το λεκτικό μπούλινγκ που κατέληξε στους δύο ξυλοδαρμούς. Όπως μάθαμε πρωταγωνίστησε μία μαθήτρια από την Αργυρούπολη που γνωρίζει πολεμικές τέχνες. Αυτή φαίνεται στα βίντεο να τη χτυπάει αλύπητα» αναφέρουν πηγές από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα του ομαδικού ξυλοδαρμού σόκαρε τον ιατροδικαστή

«Το κινηματογραφούσαν, ήταν από πάνω με τα κινητά. Ο ιατροδικαστής φρίκαρε, έχει πολλά χτυπήματα. Δεν βρήκε ούτε ένα μικρό σημείο στο σώμα της που να μην έχει μελανιά».

Τι προβλέπεται νομικά

Η νομικός Μαρία Γ.κ Παρέντη εξηγεί στο newsbomb.gr τον ρόλο των γονέων:

«Για την τέλεση του εγκλήματος, χρειάζεται παράλειψη εκτέλεσης των πράξεων που είναι αναγκαίες και ενδεδειγμένες σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην τελέσει ο ανήλικος την αξιόποινη πράξη. Σε πρακτικό βαθμό, ότι πρέπει να υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα δράσης προς αποτροπή. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης δεν χρειάζεται να αποφευχθεί πράγματι το αποτέλεσμα, αλλά αρκεί ο υπόχρεος να έχει πράξει με κατεύθυνση την αποτροπή της παραβατικότητας του ανηλίκου. Δηλαδή οι γονείς όφειλαν να γνωρίζουν πού είναι τα ανήλικα τέκνα για αρχή και αν μπορούσαν να απέτρεπαν το περιστατικό. Αλλά οι γονείς, οι οποίοι δεν παρενέβησαν στον τόπο του αδικήματος, δεν θα κατηγορηθούν, εφόσον πριν είχαν καταβάλει όλα τα γνωστά σε αυτούς ενδεδειγμένα μέτρα ανατροφής (παροχή μόρφωσης, αξιολόγηση κοινωνικής συμπεριφοράς, έλεγχος συναναστροφών κοκ). Η ποινή που προβλέπεται για τους γονείς – για παραμέληση ανηλίκων- είναι μέχρι και δύο έτη κάθειρξης».

Όσο αφορά τα κορίτσια δράστριες: «Πρόκειται για 14χρονα, τα αδικήματα που θα αποδοθούν θα αφορούν σωματικές βλάβες, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επικίνδυνες. Θα μιλάμε για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις».

Το θύμα δεν πήγε σήμερα σχολείο, οι δράστριες πήγαν κανονικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του action24, η κοπέλα έχει βγει από το νοσοκομείο αλλά κατάστασή της είναι κακή. Αφενός δεν μπορεί να επιστρέψει στα μαθήματά της, τόσο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Όσον φορά τα κορίτσια που μετείχαν στον ξυλοδαρμό πήγαν σήμερα το πρωί με τους κηδεμόνες τους στο σχολείο. Συμμετέχουν κανονικά στο μάθημα.

Υπάρχει βίντεο που διακινείται μεταξύ τους

Οι συμμαθητές της επιβεβαιώνουν ότι: Η επίθεση ενορχηστρώθηκε από μια συμμαθήτρια της που βρήκε κι άλλα πρόθυμα παιδιά, από άλλα σχολεία που ήθελαν να της επιτεθούν. Οι δύο κοπέλες είχαν προηγούμενά που κρατούν εδώ και ένα χρόνο. Το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο το βράδυ ήταν οργανωμένο να βιντεοσκοπηθεί. Υπάρχει βίντεο που διακινείται μεταξύ των μαθητών. Αποτυπώνει όλη τη σκηνή, με την μία συμμαθήτρια να ξεκινά τα χτυπήματα, πολλά παιδιά να συμμετέχουν και τα υπόλοιπα να ζητωκραυγάζουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν πώς δεν ήταν η ζήλια το κίνητρο: «Βρήκαν την κοπέλα μόνη της 25 παιδιά και την έβαλαν σε ένα στενό. Η κοπέλα είναι στην τάξη μας και είναι απουσιολόγος. Αλλά δεν ήταν αυτή η αιτία, είχαν προηγούμενα».

Σχετικές ειδήσεις