Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ στο ρεπορτάζ για την άφιξη επιτροπής του ΟΗΕ στην Αθήνα

«Πρόκειται για ξεκάθαρα τακτική και προγραμματισμένη έναν χρόνο επίσκεψη και σε καμία περίπτωση έκτακτη», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ στο ρεπορτάζ για την άφιξη επιτροπής του ΟΗΕ στην Αθήνα
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Την απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσε ρεπορτάζ απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, σύμφωνα με το οποίο έρχεται στην Ελλάδα η επιτροπή του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε βάναυσης συμπεριφοράς.

Στόχος της επιτροπής είναι να πραγματοποιήσει σειρά ελέγχων στα αστυνομικά τμήματα μετά τον θάνατο κρατουμένων σε Άγιο Παντελεήμονα και Ομόνοια.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA, τα μέλη του κλιμακίου θα μείνουν στη χώρα για 12 μέρες.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Στο έγγραφο που δημοσίευσε το MEGA, αναφέρεται εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τα αστυνομικά τμήματα να επιτρέψουν «άμεσα και ανεμπόδιστα την είσοδο του κλιμακίου του ΟΗΕ στους χώρους κράτησης και τους λοιπούς χώρους των Υπηρεσιών…».

«Ως ότου έρθει η επιτροπή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ληφθούν άμεσες ενέργειες για ευάλωτες ομάδες… αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών για την υγεία των κρατουμένων», με σκοπό να είναι «ευνοϊκή η έκθεση που θα κάνει ο ΟΗΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το παραπάνω ρεπορτάζ.

«Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Νοέμβριο του 2023 αποφασίστηκε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα επισκέψεων της Υποεπιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων για το 2024. Τον Ιούλιο η χώρα ενημερώθηκε για την επικείμενη επίσκεψη και στις 7 Αυγούστου με επίσημη επιστολή ο Ο.Η.Ε ενημερώνει για τα μέλη της επιτροπής και τις ημερομηνίες της επίσκεψης. Πρόκειται για ξεκάθαρα τακτική και προγραμματισμένη έναν χρόνο επίσκεψη και σε καμία περίπτωση έκτακτη», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Προστίθεται πως «επίσης, η Υποεπιτροπή αξιολογεί όχι μόνο Αστυνομία, κρατητήρια και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, αλλά και δομές φιλοξενίας μεταναστών, δομές ψυχικής υγείας, καταστήματα κράτησης, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης κτλ.

»Τέλος, στην ανακοίνωση του ο Ο.Η.Ε τονίζει πως η Υποεπιτροπή επισκέπτεται όλα τα κράτη μέλη που έχουν επικυρώσει το σχετικό πλαίσιο για την πρόληψη των βασανιστηρίων, τονίζεται δε πως έχει ήδη κάνει αντίστοιχες επισκέψεις σε αλλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. και σκοπός της να φέρει σε επαφή τις σχετικές αρχές της χώρας με το παγκόσμιο πλαίσιο για τα ζητήματα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή