Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα- Την Τρίτη (15/10) η απολογία τους
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την δράση των επίορκων εφοριακών στο νησί της Κέρκυρας.
Οι συλληφθέντες εφοριακοί αναμένεται αύριο Τρίτη να οδηγηθούν ενώπιων του εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν για τους εκβιασμούς που έκαναν σε βάρος επιχειρηματιών. Μαζί τους θα είναι και ο λογιστής που συνελήφθη ως μέλος του κυκλώματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ANT1, οι επιχειρηματίες στις καταγγελίες τους αναφέρουν ότι το κύκλωμα τους πλησίαζε προκειμένου να διευθετήσουν υποθέσεις έναντι αμοιβής και όπως λένε αυτό συνέβαινε για τουλάχιστον 9 χρόνια. Μάλιστα το κύκλωμα είχε πλήρη γνώση του οικονομικού ποσού που έβγαζε ο κάθε επιχειρηματίας.
«Θα πιούμε ένα “καφεδάκι”» φέρεται να ήταν το συνθηματικό του χρηματισμού. Όσοι αρνούνταν να δώσουν χρήματα, δινόταν εντολή να μπουν στο στόχαστρο για να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα.
«Τσακίστε τον»
Χαρακτηριστική για τον τρόπο δράστης του κυκλώματος είναι η μαρτυρία που θέλει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος να τρώει σε μια ταβέρνα κι επειδή ο ιδιοκτήτης δεν τον κέρασε, έδωσε την εντολή «τσακίστε τον». «Με έχουν πλησιάσει κάποιες φορές… Απλά “να πιούμε έναν καφέ, ξέρεις τώρα” μου έλεγαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών πριν από εννιά χρόνια.
«Πιο παλιά, χρόνια ρε παιδί μου… Με έχουνε γράψει κάποιες φορές», συμπληρώνει ενώ σημειώνει ότι όταν κάποιος δεν πήγαινε με τα νερά τους, αυτό είχε επιπτώσεις. «Με έχουν γράψει πολλές φορές. Γύρω στα 500 ευρώ. Εμείς εδώ προσπαθούμε σε δύο μήνες να βγάλουμε όλον τον χρόνο, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις αυτές, δηλαδή τα πολύ δύσκολα. Βγάζουμε πολλά λεφτά, αλλά πληρώνουμε και πολλά. Εντάξει, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Από λογιστές μέχρι όλα, τα πάντα. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο», εξηγεί ο επιχειρηματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι επίορκοι εφοριακοί απέφευγαν να συνομιλούν απευθείας με τα θύματά τους προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Αντ’ αυτού προκειμένου να τους προσεγγίσουν χρησιμοποιούσαν ιδιώτη λογιστή.
«Τα περισσότερα τα έκανε ο υποδιευθυντής»
Όπως αναφέρει άλλος μάρτυρας, αυτός που έκανε τα περισσότερα ήταν ο υποδιευθυντής της Εφορίας. «Αυτός καταστρατηγούσε όλα μαζί, με τον λογιστή. Πήγε σε μια ταβέρνα να φάει με την οικογένειά του και επειδή δεν τον κέρασαν έστειλε την άλλη μέρα τους δικούς του με την εντολή “τσακίστε τον”», εξηγεί.
Μάλιστα όσοι γνωρίζουν λένε πως ο «εγκέφαλος» της σπείρας συμπεριφερόταν σαν άλλος «αυτοκράτορας» καθώς όσοι δεν δέχονταν να πληρώσουν τους «φόρτωνε» με πρόστιμα προκειμένου να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερο μοχλό πίεσης.
«Πήγαινε σε μαγαζιά που είχαν μεγάλους τζίρους. Ποιος έχει μεγάλους τζίρους, ποιος κάνει μεγάλες πωλήσεις… Εκεί θα ζητήσω. Ξέραν αυτοί που πήγαιναν. Πριν πάνε σε ένα μαγαζί τον είχαν ψάξει τον επιχειρηματία. Δεν πας τυχαία να τον εκβιάσεις. Κατ’ αρχήν αν είναι κάποιος που έχει πρόβλημα να δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι…», αναφέρει άλλος μάρτυρας.
Αδίστακτος εκβιαστής ο «αρχηγός» – Τους ζητούσε να είναι προσεκτικοί
Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τον φερόμενο αρχηγό του κυκλώματος ως «αδίστακτο εκβιαστή» καθώς πρότεινε μαφιόζικες τακτικές στους συνεργούς του για να αποφύγουν ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από αστυνομικούς.
Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ του φερόμενου ως «αρχηγού» της σπείρας με έναν από τα υπόλοιπα μέλη:
Υποδιευθυντής: Θα της κλείσεις ραντεβού σε ένα καφέ. Να είσαι εσύ κανένα εικοσάλεπτο πιο πριν να εποπτεύσεις τον χώρο. Κοιτάς να δεις αν θα… μόνη της.
Επόπτης: Και πού να τις ξέρω δηλαδή;
Υποδιευθυντής: Πρόσεξέ με, βλέπεις πρώτα τον χώρο, κοιτάς. Λοιπόν, στη συνέχεια, όταν φτάσει η ώρα του ραντεβού της κάνεις ένα τηλέφωνο, της λες “να σου πω, έχεις φτάσει γιατί έτυχε κάτι θα καθυστερήσω”. Μπορεί να σου πει αυτή “είμαι εκεί πέρα”. “Να σου πω, επειδή είμαι βιαστικός” πες της “θα περάσω να σε πάρω με το αμάξι μου”. Πας, δεν μπαίνεις μέσα στην καφετέρια».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο «αρχηγός» έλεγε στους συνεργάτες τους να κοιτάνε στους καθρέφτες του αυτοκινήτου για να βλέπουν αν τους παρακολουθούν. «Αν δεν υπάρχει, έχεις ήδη σταματήσει μια φορά. Ξανασταματάς μια δεύτερη φορά και βλέπεις… Αν συνεχίσουν αυτά θα ξανακάνεις γύρες. Αν δεις λέω ότι υπάρχει κάποιο αμάξι το οποίο συνεχίζει και σε ακολουθεί, πάει να σου τα δώσει, θα της πεις “φύγε, θα σου πω άλλη ώρα”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος.
Ο υποδιευθυντής της Εφορίας και βασικός κατηγορούμενος φαίνεται πως είχε τη δύναμη να εξαιρεί από κάθε έλεγχο τους επιχειρηματίες που τον πλήρωναν εκμεταλλευόμενος τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από τη δική σου και να παραγραφεί η περίπτωσή σου… Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η υπηρεσία μαζί σου καλώς».
Μέσα από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ τα στελέχη της υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατάλαβαν πως έβαζαν στο στόχαστρο τους επιχειρηματίες που κατέβαλαν λίγα χρήματα στην Εφορία.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος:
Επόπτης: «Τι του είπες»;
Υποδιευθυντής: «20 τον χρόνο».
Επόπτης: «Πολλά»
Υποδιευθυντής: «Τι πολλά ρε μ@@κα. Συγγνώμη, του λέω έχει πληρώσει 2 χιλιάδες ευρώ ΦΠΑ εδώ και δύο χρόνια».
Επόπτης: «Δεν τα βγάζουν, ρε προϊστάμενε. Δεν τα βγάζουν οι π@@δες από την τσέπη τους. Έρχονται και σου κλαίγονται».
Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιες τους έκανε καταγγελία, τότε το κύκλωμα ξεκινούσε φορολογικούς ελέγχους σε βάρος του. «Αν κελαηδήσει, του λέω και μου είχες εσύ δεσμευτεί πως δεν θα κελαηδήσει, τότε αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Εντολή για τα επόμενα ανέλεγκτα χρόνια για τον ίδιο και μάλιστα από Αδιάφθορους, από απέναντι για να καλυφθούμε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός από τους 5 συλληφθέντες στην δικογραφία υπάρχουν και τα ονόματα 4 ακόμα ατόμων.
Έπαιρναν ακόμα και 80 ευρώ
Τα μέλη του κυκλώματος με τους εφοριακούς είχαν βρει πολλούς τρόπους για να κερδίζουν χρήματα, είτε μεγάλα είτε μικρά ποσά.
Υπάρχει περιστατικό όπου ένας από τους κατηγορούμενους εφοριακούς φέρεται να ανέλαβε να κάνει τη φορολογική δήλωση ιδιώτη έναντι 80 ευρώ, κάτι που απαγορεύεται ρητά λόγω της ιδιότητάς του, προκειμένου ο ιδιώτης να μην κληθεί να πληρώσει φόρο. Από το εν λόγω περιστατικό αποδεικνύεται ότι οι τα μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν με κάθε ευκαιρία να αποκομίσουν κάποιο όφελος, μικρό ή μεγάλο.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν στη δικογραφία άλλοι τρεις ιδιώτες οι οποίοι με παρόμοιο τρόπο, είτε για να γλιτώσουν είτε για να μην πληρώσουν, είχαν δώσει τα χρηματικά ποσά των 15 και 18 χιλιάδων ευρώ. Και αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν ως κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, καθώς έχουν υποπέσει στο αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίου υπαλλήλου.