Κέρκυρα: «Πρέπει να προσέχουμε» - Οι διάλογοι των εκβιαστών εφοριακών
Την πόρτα του ανακριτή αναμένεται να περάσουν οι πέντε συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα δωροληψίας και εκβιασμών φορολογούμενων στην Κέρκυρα.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με τον υποδιευθυντή της εφορίας Κέρκυρας που θεωρείται ως ο εγκέφαλος της σπείρας να αποδίδεται το σύνολο των κατηγοριών, οι οποίες κατά περίπτωση βαρύνουν και τους υπόλοιπους τέσσερις συλληφθέντες.
Παρέμβαση της Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος
Στο μεταξύ, έχει δοθεί η εντολή να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση του κυκλώματος από τον επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια εντολή, θα ελεγχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που τυχόν έχουν ευνοηθεί από τη δράση του κυκλώματος της Κέρκυρας.
Πώς δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών στην Κέρκυρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν είτε φορολογικά χρέη είτε είχαν να πάρουν επιστροφές από την Εφορία.
Ζητούσαν χρήματα για «εξυπηρετήσεις» και σε άλλες περιπτώσεις απαιτούσαν χρήματα από φορολογουμένους προκειμένου να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προβούν σε έλεγχο.
Κομβικό ρόλο έπαιζε ένας λογιστής, ο όποιος παρείχε στοιχεία στους επίορκους εφοριακούς.
Στη συνέχεια, αυτοί αναλάμβαναν δράση και αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου τα θύματα να λάβουν νωρίτερα την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν, ή ακόμη και για να αποφύγουν ελέγχους.
«Πρέπει να προσέχουμε»: Οι συνομιλίες μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος στην Χαλκίδα
Πάντως μέσα από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές φαίνεται ότι κύκλωμα δεν κάμφθηκε καθόλου μετά την εξάρθρωση της συμμορίας των εφοριακών στην Χαλκίδα και μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«... Πρέπει να προσέχουμε εμείς, αυτοί ενεργούσαν επιπόλαια. Πρέπει να προσέχουμε».
Η «καυτή» συνομιλία του φερόμενου αρχηγού με τον ελεγκτή
Ενδεικτική είναι η συνομιλία του φερόμενου αρχηγού, με τον συλληφθέντα ελεγκτή, με τον οποίο είχε και φιλικές σχέσεις, κατά την διάρκεια της οποίας περιέγραφε τα όσα είχε πει σε λογιστή. Σε αυτήν, του αναφέρει:
«Αν ακουστεί οτιδήποτε, λέω, και με εκθέσεις, δύο είναι οι επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση, λέω, να του βάλω (σ.σ.στον πελάτη του), εντολή τα επόμενα χρόνια που ναι ο έλεγχος για όλα, θα τα ελέγξω. Η δεύτερη επίπτωση, του λέω, δεν θα ξαναπεράσεις την πόρτα της Εφορίας, έχεις κοπεί σαν λογιστής, τελείωσες. Αν εγγυηθείς και δεν ισχύσει, ξέχασε την Εφορία του λέω. Ξηγημένα».
Ο εν λόγω ελεγκτής ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μεταξύ άλλων ασχολούνταν και με τους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις, στους οποίους πήγαινε στοχευμένα, μετά από εντολές του υποδιευθυντή της εφορίας, όπως στην παραπάνω περίπτωση.