Θεσσαλονίκη: Παράδεισος για την τουρκική μαφία η πόλη

Τις υποθέσεις εξετάζουν στελέχη της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με επιτελείς της ΕΥΠ, που έχουν στοιχεία για τη δράση Τούρκων υπηκόων στην πόλη
Αρχείου - Eurokinissi

Ο έλεγχος που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη σε δύο κουρδικής καταγωγής Τούρκους 25 και 32 χρόνων, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι για την ανάπτυξη τουρκικών μαφιόζικων οργανώσεων και στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο συλληφθέντες είχαν μαζί τους πιστόλια η κατοχή των οποίων τους κόστισε 12 μήνες φυλάκιση στο Αυτόφωρο. Όπως και σε έναν 46χρονο ομοεθνή τους που καταδικάστηκε και αυτός για κατοχή όπλου σε φυλάκιση 10 μηνών. Στην έρευνα είχε διαφύγει και εντοπίστηκε στο σπίτι όπου έμεναν και οι τρεις, ενώ και οι άλλοι δύο προσπάθησαν να κρυφτούν όμως εντοπίστηκαν άμεσα. Πρόκειται για αιτούντες πολιτικού ασύλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι πολιτικά διωκόμενοι στην Τουρκία. Αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς οι εφέσεις τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Μπορεί για τους συγκεκριμένους να μην προέκυψε οτιδήποτε που να τους συνδέει επίσημα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων στη γειτονική χώρα, ωστόσο η κατοχή πιστολιών και από τους τρεις, αποτελεί από μόνο της μία προβληματική. Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν συνηθίζουν να οπλοφορούν μέρα μεσημέρι σε μία πόλη που είναι φιλόξενη. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες δεκαετίες η κοινότητα των Κούρδων πολιτικών προσφύγων αριθμεί πολλά μέλη που ζουν χωρίς πρόβλημα στην πόλη.

Είναι γεγονός ότι στην ευρεία έρευνα που είναι σε εξέλιξη εδώ και ημέρες σε όλη τη χώρα με τη σύλληψη Τούρκων που συνδέονται με μαφιόζικες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών και μεταναστών και την κατάσχεση πιστολιών, η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο μερίδιο. Τις υποθέσεις εξετάζουν στελέχη της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με επιτελείς της ΕΥΠ, που έχουν στοιχεία για τη δράση Τούρκων υπηκόων στην πόλη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη κινούνται πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τις διαδικασίες ασύλου και έτσι εδώ και καιρό έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους παράδεισο, μέσα στον οποίο ανενόχλητοι ρυθμίζουν τη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών είτε από τα περάσματα των συνόρων, είτε από τη Βουλγαρία, ενώ έχουν ενεργό ρόλο και σε υποθέσεις διακίνησης μεταναστών. Έγκυρες πηγές έλεγχαν στη Voria.gr ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται πληροφορίες που περιλαμβάνονται και σε διεθνή εντάλματα των τουρκικών αρχών για πρόσωπα τα οποία έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα, όμως κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι η υλοποίηση των διεθνών ενταλμάτων και η παράδοσή τους μπλοκάρει λόγω του ασύλου. Από την άλλη υποστηρίζεται πως πολιτικά διωκόμενα πρόσωπα στην Τουρκία συνηθίζεται να διώκονται και ποινικά με κατηγορητήρια – εφευρήματα.

Ο 46χρονος με τα τρία ψευδώνυμα

Τέτοια περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή ενός 46χρονου Κούρδου ο οποίος συνελήφθη πριν λίγες ημέρες, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της Τουρκίας για εμπόριο 50 κιλών χασίς. Ο συλληφθείς, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι να σταλεί ο πλήρης φάκελος στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του, υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά διωκόμενος λόγω της δράσης του στην περιοχή των Κούρδων στην ανατολική Τουρκία. Τα διωκτικά έγγραφα-πληροφορίες αναφέρουν ότι τον συνοδεύουν με τρία ψευδώνυμα και ένα αναλυτικό κατηγορητήριο για τον συντονισμό διακίνησης ποσοτήτων ναρκωτικών από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις σύλληψης Κούρδων στη Θεσσαλονίκη, πάλι με διώξεις για υποθέσεις ναρκωτικών στην Τουρκία, τα ελληνικά δικαστήρια αποφάσισαν να μην τους εκδώσουν, καθώς από την πλευρά τους προβλήθηκαν στοιχεία ότι έχουν πολιτική δράση στην Τουρκία, που, όπως λένε, είναι συνδεδεμένη με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα τόσο οι διωκτικές αρχές όσο και η ΕΥΠ επανεξετάζουν περιπτώσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου σε πρόσωπα που προβάλλουν πολιτικούς λόγους για την απόκτησή τους βασιζόμενα στην καταγωγή τους, όμως φαίνεται ότι δεν είχαν ποτέ τέτοιους δεσμούς.

«Είναι παράδοξο πολιτικοί πρόσφυγες να νοικιάζουν διαμερίσματα με ενοίκιο 2.000 και 2.500 το μήνα και άλλοι να αποκτούν νομιμοποιητικά έγγραφα με τις αγορές ακινήτων με το καθεστώς της χρυσής βίζας», έλεγε στη Voria.gr πρόσωπο που γνωρίζει.

Από την αστυνομική επιχείρηση στα άδυτα της τουρκικής μαφίας στην Ελλάδα, ανέκυπτε ότι πρόσωπα για τα οποία υπάρχει πλούσια πληροφόρηση ότι συνδέονται ειδικά με δίκτυα εμπόρων ναρκωτικών που έχουν τη βάση τους στην Τουρκία έχουν εδραιωθεί στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Στο μικροσκόπιο μάλιστα έχουν μπει οι ενοικιάσεις και οι αγορές ακινήτων από την πλευρά τους, καθώς θεωρείται ότι έτσι ξεπλένεται βρώμικο χρήμα από το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση μεταναστών.