Διεθνής εγκληματική οργάνωση θα «έριχνε» 570.000 λαθραία τσιγάρα στην αγορά
Η οργάνωση εισήγαγε τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα και στη συνέχεια προχωρούσε στη διακίνησή τους.
Στον εντοπισμό των μελών της και τη σύλληψή τους προχώρησε η Αστυνομία, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου βρήκε και κατέσχεσε 570.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, με τη διάθεση των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι θα έφταναν τα 2.086.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της οργάνωσης, έξι Έλληνες κι ένας αλλοδαπός, ηλικίας από 28 έως 59 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 49χρονος άνδρας αλλά και μια 59χρονη ιδιοκτήτρια εταιρείας διεθνών μεταφορών.
Σε βάρος των επτά, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων, πυρομαχικών κτλ.
Πως έφτασε η Αστυνομία στα ίχνη της οργάνωσης
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι πριν από λίγες ημέρες, η εγκληματική οργάνωση προμηθεύτηκε μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, τα οποία μετέφερε με κοντέινερ ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου σε αυτό του Πειραιά.
Στα συνοδευτικά φορτωτικά έγγραφα αναφερόταν ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε έπιπλα, ενώ παράλληλα για να μην κινηθούν υποψίες, εστάλη και δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο το οποίο περιείχε έπιπλα ευτελούς αξίας.
Μετά από έρευνα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα δύο εμπορευματοκιβώτια που είχε μεταφέρει η εγκληματική οργάνωση, το ένα εκ των οποίων περιείχε 570.000 πακέτα τσιγάρα.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή.
Πως λειτουργούσε η συμμορία
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ίδρυαν εικονικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και στα φορτωτικά έγγραφα δηλώνονταν η μεταφορά άλλων νόμιμων εμπορευμάτων.
Μετέβαιναν στο εξωτερικό, αγόραζαν το «εμπόρευμα» και κανόνιζαν τη μεταφορά του ακτοπλοϊκώς με εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ).
Πριν τον εκτελωνισμό του «εμπορεύματος» και την αποθήκευσή του, με έγγραφα των εικονικών εταιρειών, μίσθωναν αποθήκες σε απόμακρες περιοχές της Αττικής και με μεταφορικές εταιρείες το μετέφεραν και το αποθήκευαν.
Κατά τη διάρκεια διακίνησης του λαθρεμπορεύματος, τα μέλη λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας με προπομπούς και συνοδευτικά οχήματα, ενώ στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ειδικό κώδικα επικοινωνίας.
Στη συνέχεια τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας σε άλλα δίκτυα, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια λιανική αγορά.
Όπως διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις διοχετεύονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.